Mecklenburg (dinastija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dinastija Mecklenburg
Porodični grb
ZemljaMecklenburg
TituleVojvoda od Mecklenburga, Švedski kralj
OsnivačPribislav 12. vijek
Posljednji suverenFriedrich Franz IV (grana Mecklenburg-Schwerin)
Adolf Friedrich VI (grana Mecklenburg-Strelitz)
Osnivanje1167.
Prestanak1918.
EtnicitetNijemci

Mecklenburg je ime sjevernonjemačke dinastije, koja je od srednjeg vijeka do 1918. vladala Mecklenburgom, a od 1364. do 1389. i Švedskom, kad je nijihov predstavnik Albert (1384. - 1412.) bio švedski kralj.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Dinastiju je osnovao Pribislav knez Bodrića - zapadnoslavenskog plemenskog saveza, koji se preobratio na kršćanstvo i 1167. postao vazal saksonskog vojvode Heinricha Lava[2] i kao nagradu za to dobio pravo da kao leno zadrži Mecklenburg sa titulom vojvode. Porodica mu se tokom vremena potpuno germanizirala tako da se vode kao Nijemci.

Vojvode od Mecklenburga su 14. vijeku počele zahtjevati švedski tron na osnovu toga što su dvije žene skandinavskih monarha bile iz njihove porodice. Naročito su inzistirali na pravu na norveški tron jer je to bilo jedino skandinavsko kraljevstvo u kojem je pravo na tron bilo isključivo - nasljedno, i nije ovisilo o izboru.

Na kraju im je to uspjelo u Švedskoj, gje je Albertova majka Eufemija Eriksdotter bila žena Magnusa IV Erikssonona kog je Albert svrgnuo s trona.

Albert je zbačen pa se vratio u Mecklenburg i vladao njime, kao vojvoda. Dinastija se tokom vremena podjelila na dvije grane; Mecklenburg-Schwerin i Mecklenburg-Strelitz.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kingdom of Sweden (engleski). European Heraldry. Pristupljeno 02. 09. 2015. [mrtav link]
  2. Birger Jarl, Ruler of Sweden (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 02. 09. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]