Zapadni Slaveni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadni Slaveni u X stoljeću
Svetlozelenom bojom - države koje naseljavaju Zapadni Sloveni

Zapadni Slaveni ili Sloveni su grupa slovenskih naroda koji naseljavaju područje Centralne Evrope. Države u kojima Zapadni Sloveni čine većinu stanovništva su Poljska, Češka i Slovačka.

Zapadnoslovenski narodi[uredi | uredi kod]

Ostatke nekadašnjih pribaltičkih Slovena predstavljaju male narodne zajednice sa svojim jezičkim i kulturno-istorijskim posebnostima, koje su vekove provele odvojeno od slovenske matice, uglavnom u sastavu nemačkih zemalja, naročito Pruske:

U Češkoj, deo stanovništva Moravci, ima svest koja naginje ka nacionalno posebnoj, iako je opravdanje toga u čisto istorijskom smislu viševekovnog postojanja Moravske kao samostalne pokrajine.

U prikarpatskoj Rusiji, koja se danas nalazi u sastavu Ukrajine, kroz istoriju su se razvile etničke posebnosti izmešanosti starijih oblika istočnoslovenskih i zapadnosloveskih plemena. Njihove potomke danas predstavljaju Rusini koji sami sebe nazivaju Rusnacima, a svoj jezik ruskim. Zbog veće sličnosti jezika sa Slovačkim, oni se danas uglavnom ubrajaju u zapadne Slovene. Rusini je viševekovni termin za sve rusko stanovništvo na granici Ruskog i Austrijskog carstva, današnje Ukrajince.

Povezano[uredi | uredi kod]