Erik Axelsson Tott

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Erik Axelsson Tott
Grb porodice Tott
Regent Švedske
Vladavina 1457. - 1465.
(zajedno sa Jöns Bengtssonom Oxenstiernom)
Prethodnik Karl VIII od Švedske
Nasljednik Christian I od Danske
Regent Švedske
Vladavina 1466. - 1467.
Prethodnik Jöns Bengtsson Oxenstierna
Nasljednik Karl VIII od Švedske
Supruga Bengta Mattsdotter
Elin Gustavsdotter
Otac Axel Pedersen
Majka Ingeborg Ivarsdotter
Rođenje -

Erik Axelsson Tott (-, oko 1419.. - -, 1481.), bio je švedski regent u burna vremena Kalmarske unije zajedno sa Jöns Bengtssonom Oxenstiernom[1] od 1457. do 1465., a od 1466. do 1467. i potpuno sam.

Biografija[uredi | uredi kod]

Erik Axelsson rođen je Skaniji u vrijeme dok je ona još uvijek pripadala Danskoj, kao sin Axela Pedersena Thotta i njegove druge žene Ingeborg Ivarsdotter, kojoj je švedski kralj Karl VIII bio prvi nećak. Tako da je još kao mlad otišao u Švedsku i stupio u njegovu službu.

Axelsson je 1449. postao član Švedskog državnog savjeta (Riksråd), tako da je već 1450 dobio kao leno Turku (Åbo), a ubrzo nakon toga i Nyköping.

Kada je Karl VIII smjenjen 1457. nakon pritiska švedskih plemića koje je vodio Jöns Bengtsson Oxenstierna[1], Axelsson je oportunistički promjenio ploču i podržao Christiana I.

Zbog njegovog utjecaja imenovan je zajedno sa nadbiskupom Uppsale Jöns Bengtssonom Oxenstiernom na položaj švedskog regenta. Kristian mu je u znak zahvalnosti dodjelio finske feude Viborg (1457.) i 1457. i Hämeenlinnu (1462.)

Nakon što je Christian I - 1463. povećao poreze, seljaci iz Upplanda su odbili to platiti, pa je to pridonjelo Christianovom padu s trona - 1464. Axelsson je ipak i nakon toga nastavio podržavati unioniste, pa je pridonio abdikaciji Karla VIII - 1465.

Povratnik na tron Christian I mu se odužio tako što ga je oktobru 1466. postavio za regenta.

Axelssonov novi mandat bio je kratak, jer se već u novembru 1467. odrekao svog položaja. Na početku svog mandata najstojao je držati sredinu između tadašnjih vrlo sukobljenih frakcija, kad mu to nije uspjelo ponovno se okrenuo Karlu VIII i na taj način pridonio njegovom trećem usponu na tron.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Erik Axelsson Tott (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 29. 08. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik: Regent Švedske Nasljednik:
Karl VIII od Švedske Christian I od Danske
Prethodnik: Regent Švedske Nasljednik:
Jöns Bengtsson Oxenstierna Karl VIII od Švedske