Popis poljskih vladara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Poljska, ili barem njeno jezgro, su bili pod vlašću ili vojvoda (10 - 14. vijek) ili kraljeva (11 - 18. vijeka). Najstarije dinastije su bili Pjastovići (cca. 960 – 1370) i Jagelovići (1386–1572). Poljskom su često vladali strani i izvana namentnuti vladari, odnosno prinčevi dovedeni iz stranih dinastija.

Pred kraj postojanja poljske monarhije slobodan izbor monarha (16 - 18. vijek). je poljske monarhe učinio jedinstvenima u Evropi. Nezavisnost Poljske je završila sa Trećom podjelom Poljsko-Litavske Unije (1795) a obnovljena je na kraju prvog svjetskog rata (1918) kada je Poljska postala republika.

Mješko I.
Bolesław I. Hrabri
Bolesław III. Krivousti
Kazimir III. Veliki
Henrik Valois
Stefan Batory
Vladislav IV.
Ivan III. Sobieski
August II Jaki
Stanislav I. Leszczyński
August III
Ime Dinastija Naslov od - do Primjedbe
Leh   Vojvoda Poljana       povjesnost sporna;
Krakus   Vojvoda Vislana       povjesnost sporna;
Popiel   Vojvoda Poljana 840. - 870. povjesnost sporna;
Zemovit Pjastovići Vojvoda Poljana 870. - 900. povjesnost sporna;
Lestek Pjastovići Vojvoda Poljana 900. - 930. povjesnost sporna;
Zemomisl Pjastovići Vojvoda Poljana 930. - 960. povjesnost sporna;
Mješko I. Pjastovići Vojvoda Poljske 960. - 992.
Boleslav I. Hrabri Pjastovići vojvoda
od 1025. poljski kralj
992. - 1025. Personalna unija Poljske i češke 1003. - 1004.
Mješko II Lambert Pjastovići 1025. - 1033. Poljski kralj
od 1033. poljski vojvoda
1025. - 1031. Kao kralj (I.);
Bezprym Pjastovići poljski vojvoda 1031. - 1032.
Mješko II Lambert Pjastovići 1025. - 1033. poljski kralj
od1033. poljski vojvoda
1032. - 1034. (ponovo)
Kazimir I Obnovitelj Pjastovići poljski vojvoda 1034. - 1058.
Boleslav II. Smjeli Pjastovići poljski vojvoda
od 1076. kralj align="right" | 1058.
- 1079.
Vladislav I. Herman Pjastovići poljski vojvoda 1079. - 1102.
Zbigniew Pjastovići poljski vojvoda 1102. - 1107.
Boleslav III. Krivousti Pjastovići poljski vojvoda 1102. - 1138. Uvođenje Seniorata 1138. Malopoljska sa Krakowom postala senioratska provincija. Najstariji iz dinastije Pjastovića postaje seniorski vojvoda (princeps) Poljske i time ima primat nad svim drugim poljskim vojvodstvima. 1177. propast Ustava pod Kazimirom II.; potvrđen u Sejmu 1180.
Vladislav II. Progonjeni Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1138. - 1146.
Boleslav IV Kovrčavi Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1146. - 1173.
Mješko III. Stari Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1173. - 1177.
Kazimir II Pravedni Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1177. - 1194.
Lešek I Bijeli Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1194. - 1198.
Mješko III. Stari Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1198. - 1202. (ponovo)
Vladislav III. Tankonogi Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1202. - 1206.
Lešek I Bijeli Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1206. - 1210. (ponovo)
Mješko I Krivonogi Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1210. - 1211.
Lešek I Bijeli Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1211. - 1227. (ponovo)
Vladislav III. Tankonogi Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1228. - 1229. (ponovo)
Konrad Mazovski Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1229. - 1232.
Henrik I. Bradati Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1232. - 1238.
Henrik II. Pobožni Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1238. - 1241.
Konrad Mazovski Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1241. - 1243. (ponovo)
Boleslav V Stidljivi Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1243. - 1279.
Lešek II Crni Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1279. - 1288.
Henrik IV Pravični Pjastovići seniorski vojvoda Poljske 1288. - 1290.
Przemysł II Pjastovići 1290. - 1291.
seniorski vojvoda Poljske
od 1295. poljski kralj
1290. - 1296. Njegovom krunidbom za poljskoga kralja nestao je Seniorat.
Vaclav I Přemyslovići od 1291.
vojvoda u Krakowu, do 1295. seniorski vojvoda Poljske
od 1300. poljski kralj
1300. - 1305. Personalna unija Češke i Poljske 1300. - 1305.
Vaclav II Přemyslovići poljski kralj 1305. - 1306. Titularni kralj, nikad nije okrunjen.
Vladislav I. Lokietek Pjastovići od 1306.
vojvoda u Krakowu
od 1320. poljski kralj
1306. - 1333. Kao kralj (I.);
Kazimir III. Veliki Pjastovići poljski kralj 1333. - 1370. Kao kralj (I.);
Ludovik I. Anžuvinac
Anžuvinci
poljski kralj 1370. - 1382. Personalna unija Poljske i Ugarsko-hrvatskog Kraljevstva 1370. - 1382.
Jadwiga Anžuvinci
poljska kraljica 1384. - 1399. Od 1386. zajedno s Velikim knezom Vladislavomom; personalna unija Litve i Poljske do 1569. tada realna unija.
Vladislav II Jagelović Jagelovići poljski kralj 1386. - 1434.
Vladislav III. Jagelovići poljski kralj 1434. - 1444. Vladislav je od 1440. bio i ugarsko-hrvatski kralj. Poginuo je 1444. u bitki kod Varne u borbi Turaka pokušavajući spasiti Bizant. Personalna unija Ugarsko-hrvatskog Kraljevstva i Poljske 1440. - 1444.
Kazimir II Jagelović Jagelovići poljski kralj 1447. - 1492. Kao kralj (II.);
Jan I Olbracht Jagelovići poljki kralj 1492. - 1501.
Aleksander Jagelović Jagelovići poljski kralj 1501. - 1506.
Sigismund I Stari Jagelovići poljski kralj 1506. - 1548.
Sigismund II August Jagelovići poljski kralj 1548. - 1572. Sigismund August bio je posljednji poljski kralj iz dinastije Jagelovića. Za njegove vladavine unija Poljske i Litve postala je realna. Poljsko-Litavska unija postala je plemićka republika u kojoj plemstvo bira kralja.
Henrik Valois Dinastija Capet-Anjou poljski kralj 1573. - 1574.
Stefan Batory - poljski kralj 1575. - 1586.
Sigismund III Vasa Vasa poljski kralj 1587. - 1632. Sigismund Vasa bio je od 1592. pa dok ga nije svrgnuo švedski parlament godine 1599. i švedski kralj. Personalna unija Švedske i Poljsko-Litavske unije 1592. - 1599.
Vladislav IV. Vasa poljski kralj 1632. - 1648.
Jan II Kazimir Vasa Vasa poljski kralj 1648. - 1668.
Michał Korybut Wiśniowiecki - poljski kralj 1669. - 1673.
Jan III Sobjeski - poljski kralj 1674. - 1696.
August II Jaki Wettin poljski kralj 1697. - 1704. August Jaki bio je također i saski izborni knez. Personalna unija Saske i Poljsko-Litavske unije 1697. - 1763.
Stanisław Leszczyński - poljski kralj 1704. - 1709. (protukralj)
August II Jaki Wettin poljski kralj 1709. - 1733. (ponovo)
Stanisław Leszczyński - poljski kralj 1733. - 1736. (protukralj)
August III Wettin poljski kralj 1733. - 1763.
Stanislav II Poniatovski - poljski kralj 1764. - 1795.

Poljsko Kraljevstvo nestalo je 1795. prilikom 3. podjele Poljske. Nezavisnost Poljske obnovljena je tek 1918.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]