Antihipertenziv

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Antihipertenzivi je lekovi za lečenje hipertenzije (ili hipertonije), bolesti poznatije kao povišeni krvni pritisak.[1] Pojam antihipertenzivi u kolokvijalnom razgovoru obično podrazumeva sve lekove koji se koriste za lečenje hipertenzije, međutim, treba reći da je pojam antihipertenzivi u pravilu rezervisan za one lekove za lečenje hipertenzije koji ne spadaju ni u jednu drugu grupu (diuretici, vazodilatatori, beta blokatori, blokatori kalcijumovih kanala, ACE inhibitori i ATII inhibitori). Stoga se može reći da su svi antihipertenzivi antihipertenzivni lekovi, ali nisu svi antihipertenzivni lekovi antihipertenzivi.

Postoje dokazi koji ukazuju da smanjenje krvnog pritiska za 5 mmHg može da umanji rizik moždanog udara za 34%, ishemijske bolesti srca za 21%, i da redukuje verovatnoću pojave dimencije, zatajenja srca, i mortaliteta uzrokovanog kardiovaskularnom bolešću.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. MeSH Antihypertensive+Agents
  2. Law M, Wald N, Morris J (2003). „Lowering blood pressure to prevent myocardial infarction and stroke: a new preventive strategy”. Health Technol Assess 7 (31): 1–94. PMID 14604498. Arhivirano iz originala na datum 2011-03-04. Pristupljeno 2014-03-24.