Psihodelični lek

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Psihodelik)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kanabis proizvodi blage psihodelične efekte.

Psihodelična supstanca je psihoaktivni lek čije primarno dejstvo je promena spoznaje i percepcije.[1] Psihodelici su deo šire klase psihoaktivnih lekova poznatih kao halucinogeni,[2] klase koja takođe obuhvata strukturno nesrodne supstance, kao što su disocijativi i delirijanti.[3] Za razliku od drugih lekova kao što su stimulansi i opioidi koji indukuju dobro poznata stanja svesti, psihodelici imaju tendenciju da utiču i istražuju um na način koji rezultira u doživljajima koji su kvalitativno drugačiji od obične svesti. Psihodelično iskustvo se često poredi sa neuobičajenim formama svesti kao što su trans, meditacija, joga, religiozna ekstaza, san i čak iskustva bliske smrti. Osim nekoliko izuzetaka, većina psihodeličnih lekova se ubraja u jednu od sledećih familija hemijskih jedinjenja: triptamini (specifičnije: alkilisani triptamini), fenetilamini (alkoksi fenetilamini), i lisergamidi.

Mnogi psihodelični lekovai su ilegalni širom sveta osim ako se koriste u medicinskom kontekstu, kao što je psihodelična terapija ili medicinski kanabis. Uprkos tih regulacija, rekreaciona upotreba psihodelika je rasprostranjena.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. The Psychedelic Experience. New York: University Books. 1964
  2. Glennon RA. Classical drugs: an introductory overview. In Lin GC and Glennon RA (eds). Hallucinogens: an update. National Institute on Drug Abuse: Rockville, MD, 1994.
  3. Duncan, D. F., and Gold, R. S. (1982). Drugs and the Whole Person. New York: John Wiley & Sons

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]