Psihodelični lek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kanabis proizvodi blage psihodelične efekte.

Psihodelična supstanca je psihoaktivni lek čije primarno dejstvo je promena spoznaje i percepcije.[1] Psihodelici su deo šire klase psihoaktivnih lekova poznatih kao halucinogeni,[2] klase koja takođe obuhvata strukturno nesrodne supstance, kao što su disocijativi i delirijanti.[3] Za razliku od drugih lekova kao što su stimulansi i opioidi koji indukuju dobro poznata stanja svesti, psihodelici imaju tendenciju da utiču i istražuju um na način koji rezultira u doživljajima koji su kvalitativno drugačiji od obične svesti. Psihodelično iskustvo se često poredi sa neuobičajenim formama svesti kao što su trans, meditacija, joga, religiozna ekstaza, san i čak iskustva bliske smrti. Osim nekoliko izuzetaka, većina psihodeličnih lekova se ubraja u jednu od sledećih familija hemijskih jedinjenja: triptamini (specifičnije: alkilisani triptamini), fenetilamini (alkoksi fenetilamini), i lisergamidi.

Mnogi psihodelični lekovai su ilegalni širom sveta osim ako se koriste u medicinskom kontekstu, kao što je psihodelična terapija ili medicinski kanabis. Uprkos tih regulacija, rekreaciona upotreba psihodelika je rasprostranjena.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. The Psychedelic Experience. New York: University Books. 1964
  2. Glennon RA. Classical drugs: an introductory overview. In Lin GC and Glennon RA (eds). Hallucinogens: an update Arhivirano 2015-07-23 na Wayback Machine-u. National Institute on Drug Abuse: Rockville, MD, 1994.
  3. Duncan, D. F., and Gold, R. S. (1982). Drugs and the Whole Person. New York: John Wiley & Sons

Vidi još[uredi | uredi kod]

2

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]