Popis fiktivnih anarhista

Izvor: Wikipedia
Dio serije članaka o filozofiji na temu

Anarhizam

Anarchy-symbol.svg

Ovo je popis fiktivnih anarhista, koji uz njihova imena sadrži djelo (književno, scensko i sl.) u kojem se pojavljuju, njihove tvorce, pojedince koji su ih tumačili kao i njihov kratki opis.

Prilikom eventualnog dopunjavanja ili preuređenja popisa, valja uzeti u obzir da se neki lik anarhistom smatra prvenstveno na temelju eksplicitne identifikacije od strane autora, bez obzira na to što ne mora odgovarati uobičajenoj definiciji ili stereotipu anarhista.

"Anarhični" likovi, koji nisu jasno određeni kao anarhisti, ne ulaze na ovaj popis.


Književnost[uredi - уреди]

Profesor Bernardo de la Paz
Subverzivni intelektualac koji sebe opisuje kao "racionalnog anarhistu" u The Moon Is a Harsh Mistress (1966), romanu Roberta A. Heinleina
Edward Tolby
Agent Anarhističke Lige ui The Last of the Masters (1954) pripovjetci Philipa K. Dicka. Edward Tolby je član trojke anarhista koji moraju istražiti glasine o posljednjoj vladi koja se krije u udaljenoj planinskoj dolini.
Freddie "Stubby" Lynch
siromašni dostavljač novina u The Anarchist: His Dog (1912) djelu Susan Glaspell.[1]
Hagbard Celine
diskordijanski genije, kompjuterski tehničar i kapetan podmornice u The Illuminatus! Trilogy (1969), djelu Roberta Shee i Roberta Antona Wilsona.[2]
Kaw-Djer
Tajanstveni čovjek koji vjeruje u individualistički anarhizam u Preživjeli s "Jonathana", romanu Julesa Vernea (1897). Dio kritičara vjeruje da je kao inspiracija za lik poslužio Petar Kropotkin.[3]
Leo Gold
Pesimistički, ostarjeli pisac i bivši radnički aktivist u djelu At the Anarchists' Convention (1979) Johna Saylesa.[4]
Lucian Gregory
Militantni terorist koji promovira kaos kao epitom ljepote i anarhije i The Man Who Was Thursday (1908) djelu G. K. Chestertona. On je alegorijski lik koji predstavlja Lucifera.[5]
Mafile
Terorist-ubojica u djelu An Anarchist (1905), Josepha Conrada.[6]
Paula Mendoza
Anarhistica koja kao diplomat koristi nekonvencionalne metode ne bi li održala mir u romanu Floating Worlds 1975 autorice Cecelie Holland. [7]
Merlyn (u skladu sa stavovima autorima)
Arturijanski čarobnjak, prikazan kao anarhist, anti-komunist, antifašisti antimilitarist u djelu The Book of Merlyn 1941 autora T. H. Whitea.[8]
Michaelis
Podzemni terorist u romanu The Secret Agent (1907) Josepha Conrada.[9]
Ossipon
Podzemni terorist u romanu The Secret Agent (1907) Josepha Conrada.[10]
Ševek
Eksperimentalni fizičafr i teoretičar, koji pokušava razviti Opću temporalnu teoriju u romanu The Dispossessed (1974) Ursulle K. Le Guin.[11]
Viceroy Wilson
Anarhist i militantni terorist u romanu Tourist Season (1986) Carla Hiassena. Bivša football zvijezda Miami Dolphinsa, Viceroy je kasnije postao anarhist i crnački aktivist. Regrutiran u organizaciju koja ubija turiste nastojeći ih istjerati iz Floride.


Teatar[uredi - уреди]

Tom Collins
Profesor filozofije obolio od AIDSa. Tom Collins je jedan od glavnih likova u američkom Tonyjem i Pulitzerovom nagradom nagrađenom rock mjuziklu Rent (1996) Jonathana Larsona. [12]

Strip[uredi - уреди]

Anarky
Stripovski anti-negativac koji se pojavljivao u raznim izdanjima DC Comicsa kao antagonist Batmana. Stvorili su ga Alan Grant i Norm Breyfogle godine 1989. Nazvan je po anarhizmu i inspiran likom V iz stripa V for Vendetta. Ispočetka se trebao pojaviti samo u prvoj epizodi nove serije, ali ga je Grant nastavio koristiti zbog oduševljenja. Grant ga je čak mislio iskoristiti kao novi lik Robina, ali mu je rečeno da je to mjesto već pripalo Timu Drakeu.[13] Anarky je kasnih 1990-ih bio predmetom kratkotrajne medijske pomame, pa je čak izdana i serija stripova pod nazivom Anarky, Grant je u međuvremenu od anarhista postao sljedbenik filozofije Neo Tech, te se i lik Anarkyja u skladu s time promijenio.[14] Nova Batmanova serija sa Anarkyjem se na kraju bila neuspješna, te je strip lik nestao iz kasnijih DC izdanja.
Boy
Majstor borilačkih vještina, bivši njujorški policajac i član anarhističkog tajnog društva u The Invisibles (1994), stripu Granta Morrisona.[15]
Evey Hammond
Štićenik V-a, anarhističkog terorista u V for Vendetta, strip-seriji Alana Moorea & Davida Lloyda iz 1982 godine. Evey na kraju preuzima V-jevu ulogu.[16]
Green Arrow
Superheroj poznat po svojoj liberalnoj političkoj orijetntaciji. Pojavio se u Green Arrow i brojnim drugim stripovima u izdanju DC Comics, a stvorili su ga Mort Weisinger i George Papp godine 1941. Godine 1969. je Dennis O'Neil liku dao snažnu ljevičarsku notu i nazvao ga "anarhistom". [17]
Jack Frost
Mladi huligan, mogući budući Buddha, član anarhističkog tajnog društva u The Invisibles, stripu Granta Morrisona (1994).[15]
King Mob
Čarobnjak, atentator, terorist i član anarhističkog tajnog društva u The Invisibles, stripu Granta Morrisona (1994)..[15]
Lord Fanny
Brazilski transrodni šaman i član anarhističkog tajnog društva u The Invisibles, stripu Granta Morrisona (1994). [15]
Ragged Robin
Vremenski putnik, kiborg i telepat, član anarhističkog tajnog društva u The Invisibles, stripu Granta Morrisona (1994)..[15]
Tank Girl
Nasilna punkerica, tražena kriminalka i komandant tenka. Stvorili su je godine 1988. Jamie Hewletti Alan Martin za nezavisnu seriju stripova Tank Girl.[18]
V
Anonmimni engleski terorist s pojačanom snagom, refleksima i mentalnim sposobnostima. Genije i luđak, ovisno o nečijem stavu, shvaćen je kao alegorijska snaga anarhije.[16] Stvorili su ga Alan Moore i David Lloyd za svoj strip iz 1982. godine pod nazivom V for Vendetta.

V. također[uredi - уреди]

Fusnote i citati[uredi - уреди]

  1. E-text Lifted Masks: Stories je dostupan kroz Project Gutenberg. Gutenberg.org. Accessed February 22, 2007.
  2. Shea, Robert; Wilson, Robert Anton (1975). The Illuminatus! Trilogy. United Kingdom: Dell Publishing. str. 805. ISBN 1-56731-237-3. 
  3. Verne, Jules; Michel Verne (1909). The Survivors of the "Jonathan". United Kingdom. ISBN N/A (Published before implementation of ISBN system).  Anarchism and science fiction
  4. Leo Gold se kao narator djela identificira kao anarhist.
  5. Chesterton, G.K. (1908). The Man Who Was Thursday. United Kingdom: J.W. Arrowsmith. str. 330. ISBN N/A (Published before implementation of ISBN system). 
  6. Conrad, Joseph (2000). A Set of Six. United Kingdom: Classic Publishing. str. 805. ISBN 0-742-62662-8.  Neimenovani mehaničar, nazvan "Crocodile" i "Anarchisto de Barcelona" poriče da je anarhist, ali ga na kraju priče tako imenuje narator. Druga dva lika - Simon i Mafile - su jasnije određeni kao anarhisti. E-tekst A Set of Six je dostupan kroz Project Gutenberg. Gutenberg.org. February 22, 2007
  7. Holland, Cecelia (2000). Floating Worlds. United States: IUniverse, Inc.. str. 548. ISBN 0-595-08882-1. 
  8. White, T.H. (1987). The Book of Merlyn. United Kingdom: Ace Books. str. 193. ISBN 0-441-00663-9.  Merlyn se u djelu identificira s riječima "Ja sam anarhista, kao i svaka druga razuimna osoba." Lik objašnjava svoju filozofiju, udarajući po kolektivističkim ideologijama kao što su komunizam i fašizam. The Book of Merlyn je posljednji dio ciklusa The Once and Future King series.
  9. Conrad, Joseph; Wilson, Robert Anton (1907). The Secret Agent. United Kingdom: Methuen Publishing Ltd. str. 442. ISBN N/A (Published before implementation of ISBN system). 
  10. Conrad, Joseph; Wilson, Robert Anton (1907). The Secret Agent. United Kingdom: Methuen Publishing Ltd. str. 442. ISBN N/A (Published before implementation of ISBN system). 
  11. Le Guin, Ursula K. (1974). The Dispossessed. United States: Harper & Row. str. 341. ISBN 0-060-12563-2. 
  12. Lik Toma Collinsa je dvaput u libretu identificiranm kao anarhist. Jednom od strane lika po imenu Mark, "Ulazi Tom Collins, kompjuterski genije, nastavnik, lutajući anarhist, koji je gol trčao kroz Partenon," a kasnije od njegovog ljubavnika Angela, "I Collins će ispričati svoje doživljaje kao anarhist..."
  13. Best, Daniel (06. 01. 2007.). "Alan Grant & Norm Breyfogle" (html). Adelaide Comics and Books. ACAB Publishing. Arhivirano iz originala 27. 04. 2007.. http://web.archive.org/web/20070427174515/http://www.adelaidecomicsandbooks.com/granbrey.htm. pristupljeno 18. 05. 2007.. 
  14. Kraft, Gary S. (08. 04. 1997.). "Holy Penis Collapsor Batman! DC Publishes The First Zonpower Comic Book!?!?!" (html). GoComics.com. Arhivirano iz originala 18. 02. 1998.. http://web.archive.org/web/19980218141349/http://gocomics.com/alangrant.htm. pristupljeno 18. 02. 1998.. 
  15. 15.0 15.1 15.2 15.3 15.4 Još od prve epizode postoje brojne reference na simbole, uključujući A u krugu i spominjanje Kropotkina, ali članovi The Invisiblesa se ne navode kao anarhisti sve do drugog toma pod nazivom "American Death Camp" The Invisibles, volume 2 #11 December 1997 DC Comics; "The Tower" The Invisibles, volume 2 #22 February 1999 DC Comics..
  16. 16.0 16.1 Moore, Alan; Loyd, David (2005). V for Vendetta. United States: Vertigo. str. 296. ISBN 1-401-20792-8.  A FOR ALAN, Pt. 1, an interview by Heidi MacDonald, in which Alan outlines the core theme of the story being that of an ethical and political battle between Anarchy and fascism, and that V is an anarchist. In A FOR ALAN Pt. 2, Alan explains that V is neither hero nor villain, but an allegorical force for Anarchy. Evey later assumes the same role in the story. Comicon.com/thebeat/ Accessed January 24, 2007
  17. When Dennis O'Neil recreated the character in 1970, he envisioned him as "a hot-tempered anarchist to contrast with the cerebral, sedate model citizen who was the Green Lantern." BulletPoints Reviews of Green Lantern/Green Arrow v.1, Raging Bullets.com. Accessed January 18, 2007
  18. Lik se sam identificira kao anarhistica u Tank Girl: Apocalypse #3 (Januar 1996) u izdanju koje su stvorili Alan Grant i Andy Pritchett.