Jules Verne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jules Verne. Fotograf: Félix Nadar (1820-1910)

Jules Verne (Nantes, 8. veljače 1828. - Amiens, 24. ožujka 1905.) francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.

U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Znanstveno-fantastičnim romanom "Pet tjedana u balonu" stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman "Pustolovine kapetana Hatersa", čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom "Putovanje u središte Zemlje". Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.

Njegovi likovi - kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora, npr. filmu League of Extraordinary Gentlemen (2003).

Nelogičnosti

[uredi | uredi kod]

U djelima Julesa Vernea ima i nekih vremenskih nedosljednosti. Radnja romana "20.000 milja pod morem" zbiva se 1868., tri godine nakon završetka Američkog građanskog rata i tom prilikom se čitatelji prvi put susreću sa kapetanom Nemom. Slijedeće pojavljivanje kapetana Nema se zbiva u romanu "Tajanstveni otok" na čijem početku američki građanski rat još traje (1864.) i kada kapetan Nemo umire pred završetak romana godina je 1866. Isto tako, radnja romana "Djeca kapetana Granta" zbiva se nakon američkog građanskog rata što se izričito naglašava kada se u jednoj rećenici spominje američkog predsjednika Abrahama Lincolna "koji je ubijen u atentatu jednog luđaka". Na završetku romana odmetnik Ayerton biva ostavljen na pustom otočiću Tabor u Tihom oceanu. Ayerton se slijedeći put ponovno pojavljuje u romanu "Tajanstveni otok" pred kraj američkog građanskog rata kada ga pronalaze glavni likovi romana.

Djela

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]