Vingt mille lieues sous les mers

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vingt mille lieues sous les mers
Naslovne korice Vingt mille lieues sous les mers
Autor(i)Jules Verne
IlustratorAlphonse de Neuville
i Édouard Riou
Država Francuska
Jezikfrancuski
SerijaVoyages Extraordinaires #6
Žanr(ovi)Science fiction, pustolovni roman
IzdavačPierre-Jules Hetzel
Datum izdanja1870
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
U potrazi za brodolomcima Oko Mjeseca

Dvadeset tisuća liga pod morem je klasični science fiction roman francuskog pisca Julesa Vernea (18281905), objavljen godine 1870. pod naslovom Vingt mille lieues sous les mers. Originalno izdanje, izdano od Hetzela, sadržavalo je brojne ilustracije Alphonsea de Neuvillea i Edouarda Rioua. Roman je o fiktivnom kapetanu Nemu i njegovoj podmornici, Nautilus, kako je vidi jedan od putnika, profesor Pierre Aronnax.

Naslov[uredi | uredi kod]

20 000 milja označava prijeđeni put podmornice, ne dubinu na koju je ona sišla. 20 000 ondašnjih francuskih milja iznosi 80 000 kilometara, dok je najveća izmjerena dubina oceana oko 11 km. Najveća dubina koja se spominje u romanu je 4 milje.

Radnja[uredi | uredi kod]

Oklopna fregata USS Abraham Lincoln

Vrijeme radnje je 1867. kada se oformila ekspedicija i krenula u potragu za nepoznatim stvorenjem koje je sijalo paniku. Dana 7. studenog iste godine dospjeli su putnici s fregate USS Abraham Lincoln na Nautilus i na njemu proveli gotovo deset mjeseci. Radnja se uglavnom odvija u podmorju Indijskog, Tihog i Atlanskog oceana te Crvenog mora i Sredozemlja. Nautilus obilazi cijeli svijet, dolazi i na Južni pol. Kapetan Nemo prolazi kroz podmorski tunel ispod Sueske prevlake. Obilazi s profesorom Aronnaxom i potonuli kontinent Atlantidu. Nautilus prvo oplovljava svijet u smjeru paralela, a zatim i uzduž od Južnog ka Sjevernom polu u pravcu meridijana. Putovanje trojice zarobljenika završava pred obalom Norveške gdje Nautilus nestaje u Maelstromu, divovskom vtlogu.

Likovi[uredi | uredi kod]

  • Kapetan Nemo je vlasnik i zapovjednik podmornice, čovjek je koji se odrekao ljudi, kopna, čak i vlastita imena (lat. nemo- nitko). Već i sam njegov izgled govori o neobičnoj osobi punoj suprotnosti. Nemo je moćan i bogat. Bogatstvo i odlično obrazovanje omogućili su mu da sagradi savršeno sredstvo za podmorsku plovidbu, na kojem izolirano živi s malom i slijepo odanom posadom.

Na Nautilusu je sve razrađeno do najmanjih pojedinosti i primjereno Nemovu načinu života. Kako se potpuno odvojio od zemaljskog života, iz mora iskorištava sve: od energije do hrane i sirovine za odjeću. Vrstan je poznavalac tehnike, fizike i drugih znanosti, mnogih jezika i umjetnosti. Osoba je snažna duha, usmjerena ka osveti. Tek pri kraju svog boravka u podmornici profesor Aronnax naslućuje da je kapetan Nemo nesretno izgubio ženu i djecu i da zbog toga pati.

Nema upoznajemo u različitim situacijama: kada spašava siromašnog lovca na bisere, kada pomaže pobunjenicima na otoku Kreti, kada tuguje za poginulim članovima posade, ali upoznajemo njegovu mračnu stranu u epizodi osvetničkog i nemilosrdnog napada na ratni brod. Nemo s profesorom vodi duge razgovore i upoznaje ga s tajnama podmornice i tajnama morskih dubina. Tako se među njima razvija neobično prijateljstvo, ali kapetan Nemo ipak profesoru ostaje tajnovit. No prije bijega profesor vidi Nema u trenucima slabosti i pokajanja; moć koju je imao u rukama i koja mu je omogućavala da sudi ljudima, postala je njegovo prokletstvo.

  • Profesor Pierre Aronax je francuski prirodoslovac i svjetski poznat stručnjak čije je znanstveno obrazovanje bilo presudno za dobijanje poziva za ekspediciju čiji je cilj bio otkriti o kakvom se nepoznatom morskom stvorenju radi. Međutim, kada nesretnim slučajem s dvojicom prijatelja postaje zarobljenik u podmornici Nautilus, profesora kao znanstvenika zanosi mogućnost otkrivanja svjetova u morskim dubinama. Želi sve vidjeti, sve zabilježiti i zbog oduševljenja mnoštvom novih otkrića ne osjeća nostalgiju niti želju da pobjegne. Divi se kapetanu Nemu i njegovim tehničkim dostignućima i sluti da je taj neobičan čovjek u srcu nesretan i očajan. No, za njihov je odnos presudan bio okrutan i nemilosrdan Nemov napad na ratni brod. Tada i profesor Aronnax uviđa silinu kapetanove želje za osvetom. Kao razuman i osjećajan čovjek donekle ima razumijevanja za veličinu i tragiku Nemove osobe i motive koji ga potiču.

Profesorov je glavni pokretač znanstvena znatiželja, no strast za znanstvenim spoznajama ne želi pretpostaviti čovječnosti, pa na koncu odluči pobjeći sa svojim prijateljima. Naravno, svoje zapise sa putovanja iznijeti će javnosti jer smatra da znanstvene spoznaje nisu vlasništvo jednog čovjeka već opće dobro.

  • Conseil je profesorov sluga ( franc. conseil - savjetnik), poslušna i praktična osoba.
  • Ned Land je prostodušni Kanađanin, čovjek koji voli slobodu, prostranstva, lov i guši se u zatvorenoj podmornici. Čezne za rodnim krajem. Nagao je, ne nose ga znanstveni motivi već želja za slobodom te uporno planira bijeg. Oličenje je životne vitalnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]