Vili Matula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vili Matula
Rođenje 5. ožujka 1962.
Zagreb, Hrvatska
Pseudonim(i) Vilim Matula
Supruga/e Branka Trlin

Vili Matula (Zagreb, 5. ožujka 1962.) je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Filmografija

[uredi | uredi kod]

Televizijske uloge

[uredi | uredi kod]

Filmske uloge

[uredi | uredi kod]

Nagrade

[uredi | uredi kod]
 • 1988. Za ulogu u predstavi “Orestija” dobio je Orlanda na Dubrovačkim ljetnim igrama.
 • 1944. Za ulogu Stiva u predstavi “Dekadencija” dobio je nagrade: Dubravko Dujšin, Veljko Maričić i Zlatni smijeh na Danima satire
 • 1998. Za ulogu Münchhausena (monodrama) dobio je nagrade: Nagradu Veljko Maričić, Vladimir Nazor, Nagradu hrvatskog glumišta i Nagradu za najbolju monodramu na Festivalu glumca.
 • 2008. Za ulogu Krpe u “Metastazama” (Satirično kazalište Kerempuh) dobio je Nagradu Marul i Nagradu hrvatskog glumišta
 • 2010. Za ulogu Filipa u predstavi “Balon” dobio je Nagradu Marul i Nagradu Zlatni smijeh godine.
 • 2010. Za ulogu Upravitelja grada u “Revizoru” dobio je Orlanda na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Politika

[uredi | uredi kod]

Mladost

[uredi | uredi kod]

Matula je bio uključen u politiku u različitim oblicima djelovanja još od kasnih tinejdžerskih godina. Bio je član Saveza komunista Hrvatske, kao i delegat[1] u 11. i posljednjem kongresu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, koji je rezultirao prvim demokratskim izborima 1989. godine u Socijalističkoj republici Hrvatskoj, tadašnjoj članici SFR Jugoslavije.

Odraslo doba

[uredi | uredi kod]

Matula je otad bio članom nekoliko građanskih inicijativa, brojnih prosvjeda te uvijek aktivan u borbi protiv gentrifikacije i otimanja javnih prostora u Zagrebu, tu uključujući i članstvo u lokalnoj verziji pokreta Pravo na grad, zvanom PravoNaGRAD. Također, bio je glasan kritičar strukturalnih problema u društvu poput korupcije[2][3] te neo-fašizma[4]. Jedan je od osnivača Sindikata glumaca, kojemu je također bio i predsjednik.

Matula je član koordinacije Zagreb je NAŠ, progresivne građanske platforme[5] koja se deklarira kao zeleno-municipalistička stranka. Na lokalnim izborima u Zagrebu 2017. Matula je kao kandidat stranke ušao u vijeće gradske četvrti Donji grad u središnjem Zagrebu kao podpredsjednik vijeća[6]. Njegova izvješća prijavljuju manipulativno i koruptivno ponašanje gradskih vlasti, kao i suzbijanje djelovanja samog vijeća gradske četvrti[7]. U 2019. Matula je bio jedan od osnivača građanske platforme Možemo! koja je formirala zeleno-lijevu koaliciju za parlamentarne izbore 2020. na kojima je on jedan od kandidata.[8]

Prozivanje pristaša desnice

[uredi | uredi kod]

S obzirom na to da je Matula politički aktivan kao glumac, sindikalist i aktivist, poznata je njegova podrška centralno-lijevim i zelenim politikama, tu uključujući građanska i LGBT prava, a zbog toga ga periodički proziva populistički desničarski portal Narod.hr[9][10]. Konzervativni portal i medij Vecernji.hr pak proziva Matulu zbog njegovog protivljenja ideji da profašistički činovnik iz vremena 2. svjetskog rata, Enver Čolaković, dobije vlastitu ulicu u Zagrebu[11]; ideja je nastala kao dio političke trampe u populističkoj koaliciji u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
 1. Anali Hrvatskog politološkog društva, Hrvatsko politološko društvo, 2010., ISSN 1845–6707, ISSN 1847–5299 (Online), str. 1931.
 2. „Vilim Matula”. 
 3. „INTERVJU: VILIM MATULA / 'Živimo u izopačenoj kriminalnoj orgiji od društva gdje se pljačke prikrivaju lažnim domoljubljem'”. 100posto.jutarnji.hr. Arhivirano iz originala na datum 2020-06-04. Pristupljeno 2020-06-14. 
 4. „Matula raspalio u Otvorenom: Probajte diplomatski s Merkelicom objasniti da postoje različiti oblici 'Sieg Heila', Lučić mu odgovorio usporedbom s Mladićem”. tportal.hr. 
 5. „Zagreb is OURS!”. 
 6. „Naše vijećnice i vijećnici”. Arhivirano iz originala na datum 2020-06-16. Pristupljeno 2020-06-04. 
 7. „Prezir spram vijeća, zlostavljanje službenice”. 
 8. „Ljudi”. Arhivirano iz originala na datum 2020-12-08. Pristupljeno 2020-06-14. 
 9. „Vilim Matula – glumac, građanski aktivist, Frljićev obožavatelj, nekadašnji član CK SKH –”. Narod.hr. 29 January 2016. Pristupljeno 7 June 2020. 
 10. „(VIDEO) Tko je Vilim Matula – bivši član Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske? –”. Narod.hr. 9 May 2019. Pristupljeno 7 June 2020. 
 11. „Vilim Matula žešći od revolucionarne ljevice”. www.vecernji.hr.