Ante Tomić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ante Tomić
Biografske informacije
Rođenje 22. april 1970. (1970-04-22) (dob: 52)
Obrazovanje
Zanimanje književnik, novinar, kolumnist, filmski scenarist
Opus
Književne vrste proza, publicistika, satira
Jezik hrvatski
Znamenita djela

Ante Tomić (Split, 22. aprila 1970.), hrvatski književnik i novinar.

Život[uredi - уреди | uredi kôd]

Osnovnu školu završio je u selu Proložcu pored Imotskog gde je i živeo do svoje četrnaeste godine. Nakon toga je bio pitomac vojne srednje škole JNA u Zagrebu. Završio je studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Kao pisac prvi put objavljuje u časopisu Torpedo, u kojem je kasnije bio član uredništva. Prvu zbirku priča Zaboravio sam gdje sam parkirao objavljuje 1997., a njeno prošireno izdanje 2001. Njegov roman prvenac Što je muškarac bez brkova izlazi 2000. Roman je postigao veliki uspeh. Do sada je imao sedam izdanja. Godine 2001. objavljuje knjigu feljtona Smotra folklora. Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je dramu Krovna udruga. U adaptaciji Aide Bukvić zagrebački je HNK prikazao uprizorio roman Što je muškarac bez brkova. Predstava je na Marulićevim danima 2002. godine osvojila nagradu za najbolju predstavu u celini. Godine 2003. izdaje roman Ništa nas ne smije iznenaditi, potom 2004. knjigu feljtona Klasa optimist, a 2005. roman Ljubav, struja voda i telefon.

Tomić radi kao novinar za Jutarnji list. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu (1996.) i kolumnu (2005.).

Dela[uredi - уреди | uredi kôd]

Filmovi i TV[uredi - уреди | uredi kôd]

Tomić je koscenarist filma Posljednja volja (zajedno s Ivicom Ivaniševićem), te TV serije Novo doba (zajedno s Renatom Baretićem i Ivicom Ivaniševićem).

Godine 2005. Hrvoje Hribar je prema njegovom prvom romanu snimio film Što je muškarac bez brkova, 2006. Reditelj Rajko Grlić je prema Tomićevoj knjizi Ništa nas ne smije iznenaditi snimio film Karaula.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]