Domagoj Margetić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Domagoj Margetić (roden 1974. godina u Zagrebu) je hrvatski novinar poznat po brojnim kontroverzama.

Domagoj Margetić karijeru je započeo početkom 1990-ih kao vođa stranke „Hrvatske mladeži“ s kojom na lokalnim izborima nije ostvario uspjeh[1], a kasnije se počinje baviti novinarstvom. Krajem 2002. godine Margetić je optužen za malverzacije i dugova prilikom upravljanja orintološkim rezervatom Crna Mlaka[2] kojeg je kupio 1998. godine za 150.000 nemačkih maraka od osobe koja mu zakonski nije mogla prodati Crnu Mlaku pod uvjetom da Privrednoj banki Zagreb vrati 1.523.694 nemačkih maraka [3] Dvaput je osuđivan od strane haaškog tribunala UN-a; prvi puta 2005. kada je Margetić zajedno s Markicom Rebićem, Stjepanom Šešeljem i Ivicom Marijačićem osuđen zbog nepoštivanja suda[4] odnosno zbog objavljivanja svjedočenja zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića (1998.)[5]. Šešelj i Margetić, direktor odnosno glavni urednik Hrvatskog slova osuđeni su prema dvjema točkama, budući kako su odbili primiti optužnicu[6]. Nakon godinu dana Carla del Ponte ponovo podiže optužnicu protiv Domagoja Margetića, opet zbog nepošitvanja suda i otkrivanja zaštićenih svjedoka[7]. U veljači 2006. godine osuđen je na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura novčane kazne[8], a pušten je iz pritvora 3. travnja 2007.[9]. Od 2005. godine radi kao kolumnist na vlastitom web portalu „Necenzurirano.com“. Margetić je bio predmetom kontroverzi i zbog osnivanja Stranke hrvatskih branitelja unatoč tomu kako nije sudjelovao u ratu; stranka je bila dijelom koalicije „Jedino Hrvatska“, ali nije s njom nastupila na izborima za Hrvatski sabor 2007., već samostalno u XI. izbornoj jedinici za iseljeništvo. SHB na navedenim izborima je ostvarila katastrofalno loš rezultat.

Gordan Malić[uredi | uredi kod]

U svojoj žestokoj internetskoj i novinskoj raspravi s Gordanom Malićem koji ga optužuje da mu je otac bio agent KOSa, da je smjenjen u ultradesničarskom Hrvatskom listu, kriminalnu radnju u Crnoj Mlaki zbog čega je navodno Margetić i osuđen, kao i mnoge druge navodno kontroverzne stvari (navodna suradnja Margetića Dodikom, Sretenom Jocićem, Fakultetom bezbednosti Sveučilišta u Beogradu (bivša UDBA), Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije i Savetom za borbu protiv korupcije Vlade Srbije).

Domagoj Margetić u svom odgovoru na svojoj internet stranici priznaje suradnju s raznim državnim organima Srbije (ali ne spominje Dodika), dok žestoko negira suradnju s Hrvatskim Listom, Sretenom Jocićem ili ikakvu vezu s Crnom Mlakom iako ga u ovom zadnjem slučaju spominje hrvatski odjel za reviziju pretvorbe. Također za taj i ostale napade na svoj životni put i rad Domagoj Margetić optužuje ono što on naziva medijskom mafijom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]