Dunja Jutronić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dunja Jutronić
Rođenje Split, 1943.
Prebivalište Rijeka
Nacionalnost Hrvatica
Poslodavac Sveučilište u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zadru
Univerzitet u Mariboru
Zanimanje lingvistkinja
Titula dr. sc.
Standardizacija infokutija

Dunja Jutronić (Split, 1943.), hrvatska je lingvistkinja.

Život i djelo[uredi | uredi kod]

Rođena je u Splitu 1943. godine. Engleski jezik i književnost diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a poslijediplomski studij na Pennsylvania State University završila je 1969. godine, gdje je dvije godine kasnije i doktorirala na tamošnjem Odsjeku za lingvistiku.[1] Nakon povratka iz SAD-a zaposlila se u Institutu za lingvistiku Sveučilišta u Zagrebu, a zatim na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru 1973-1993, gdje je stekla i naziv redovnog profesora. Potom je radila na Odsjeku za engleski jezik Sveučilišta u Mariboru, gdje je bila predstojnica istoga Odsjeka. Nekoliko puta je koristila Fulbrightovu stipendiju, te predavala na mnogim sveučilištima u SAD-u (Yale, Stanford, Cornell).[2] U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku vodila je ljetni tečaj "Filozofija lingvistike". Objavila je preko stotinu lingvističkih radova. Područje interesa Dunje Jutronić su teorijska lingvistika, urbana dijalektologija i filozofija jezika. Članica je Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku, Hrvatskoga društva za analitičku filozofiju, članica je uredništva časopisa Jezikoslovlje i Croatian Journal of Philosophy kao i Udruge za zaštitu splitske čakavštine Marko Uvodić Splićanin – Katedra čakavskog sabora. Potpisnica je Deklaracije o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca iz 2017. godine.[3]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Sredinom 20. stoljeća osvojila je titulu juniorske prvakinje Jugoslavije u troboju (trčanje, skok u vis, kugla). Davno osvojena titula važna je zbog toga što njen rekord nikada nije nadmašen.[2] U 21. stoljeću aktivno sudjeluje u takmičenjima plivačkih maratona.[1]

Publikacije (izbor)[uredi | uredi kod]

  •    (2013). Rječnik splitskoga govora. Split: Slobodna Dalmacija. str. 224. ISBN 978-953-7088-90-3. (NSK). 
  •    (1991). Lingvistika i filozofija: ogledi o filozofskoj utemeljenosti lingvistike. Biblioteka Filozofska istraživanja; knj. 39. Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo. str. 202. (NSK). 
  •    (1975). Serbo-Croatian and American English in contact. Ann Arbor: Michigan University. str. 242. (NSK). 

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Igrec, Gordana (28. studenog 2021). „Mali ženski razgovori s autoricom jedinog hrvatsko-splitskog rječnika prof. dr. sc. Dunjom Jutronić”. Zagreb: Akademija Art. Pristupljeno 21. kolovoza 2022. 
  2. 2,0 2,1 Zima, Zdravko (21. prosinca 2013). „Slon u staklani”. Zagreb: Autograf. ISSN 1849-143X. Pristupljeno 21. kolovoza 2022. 
  3. Lista potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, službena stranica.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]