Marija Perović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marija Perović
Rođen/a15.12.1972.
ZanimanjeReditelj
Znamenita djelaGledaj me, Vila Marija
Rodno mjestoBeograd
Djeca1

Marija Perović (Beograd, 15.12. 1972.) je prva žena filmski i televizijski reditelj u istoriji Crne Gore.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je u Beogradu. Ima kćerku Saru, a živi u Podgorici i Beogradu.

Pored karijere filmskog i TV reditelja, Marija Perović je predavač na Fakultetu Dramskih Umjetnosti na Cetinju.

Jedan je od osnivača producentske kuće Katun Movies sa sjedistem u Podgorici. Godine 2007. je radila kao producent, reditelj i scenarista dugometražnog igranog filma „Gledaj me“, a koji je trenutno u post produkciji. Za scenario filma „Gledaj me“ po motivim romana „Dječak iz vode“, Ksenije Popović 2006. godine je dobila prve nagrade na konkursima za produkciju Ministartva kulture republike Crne Gore, i Ministarstva kulture republike Hrvatske za koprodukciju.

Godine 2004. je bila Reditelj i saradnik na scenariju, Opet pakujemo majmune prvog dugometražnog igranog filma u Crnoj Gori poslije rata. Dobila nagradu za najbolju režiju na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Novom Sadu.

Kao TV reditelj uradila preko 300 televizijskih emisija za RTS, TVCG, podgorički TV IN i beogradsku TV Avalu. Bila je Scenarista i reditelj većeg broja reklama, namjenskih spotova i filmova.

Bila je jedan od reditelja prve TV sapunice na Balkanu „Vila Marija“. Na TV IN Podgorica je u sezoni 2002/2003. godine bila urednik, autor i voditelj emisije o filmskoj umjetnosti Cinema matine, a isto tako emsiije Film Klub na TV Avala u sezoni 2006/2007 godine.

Izabrana je za predsjednik Udruženja Filmskih Stvaralaca Crne Gore. Napisala je preko 500 filmskih kritika i eseja u podgoričkim Vijestima, i mjesečnik Mobil ART . Članica je međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESSCI.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]