Ksenija Popović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ksenija Popović (Podgorica, 18.02.1977. -) je prva žena - romanopisac u Crnoj Gori, autorka romana Dječak iz vode i Uspavanka za Vuka Ničijeg.

Rođena je u Podgorici; odrasla je u Italiji i SAD. Sa milanskog Università Cattolica del Sacro Cuore odnijela je dvije diplome sa prosječnom ocjenom 10/10 i počastima cum laude: profesora engleskog jezika i književnosti i španskog jezika i književnosti.

Prve tekstove objavila je početkom devedesetih kao kolumnistkinja dnevnog lista Pobjeda. Kratko je radila kao novinarka informativne redakcije na IN televiziji, a zatim je 2006. godine otputovala u Madrid kao Prvi Sekretar u Ambasadi Srbije i Crne Gore. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, postala je diplomata u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova. Tokom diplomatske službe bila je na čelu konzularnog odjeljanja crnogorske ambasade u Rimu. Trenutno je angazovana u Televiziji "Atlas", kao urednica kulturno-zabavnog progama. U sezoni 2012-2013. uređivala je i vodila emisiju "100%", kao i serijal specijalnih intervjua iz kulture "Znakovi pored puta". Od septembra 2013. godine uređuje i vodi "Znakove pored puta" svakog četvrtka u 20:15.

Roman "Dječak iz vode" napisala je sa osamnaest godina, ali ga je objavila tek 2004. godine u ko-ediciji beogradske "Narodne knjige" i podgoričkih "Vijesti". Drugo izdanje objavila je iste godine u izdavačkoj kući "Nova knjiga" iz Podgorice, sa kojom objavljuje sva kasnija izdanja. "Dječak iz vode" je osvojio nagradu "Isidorinim stazama" za najbolji ženski roman, a 2004. godine bio je najprodavaniji roman u Crnoj Gori. Crnogorska rediteljka Marija Perović snimila je film "Gledaj me" po motivima iz tog romana.

Ksenija Popović je bila dio uređivačkog tima izdavačke kuće "Nova knjiga" koji je objavio monografiju "Crna Gora - Zemlja legendi" 2007. godine.

2007. godine objavila je i "Gramatiku italijanskog jezika".

2009. godine osnovala je blog "Nedovršena rečenica", čiji je glavni autor sa više stotina tekstova.

2012. godine objavila je roman "Uspavanka za Vuka Ničijeg", koji je za nepune dvije godine postigao četiri izdanja. Po motivima iz tog romana realizovana je istoimena predstava u koprodukciji Budva grad teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojoj glavnu ulogu tumači srpski glumac Viktor Savić. Budvanska premijera predstave održana je u julu 2013. godine, a beogradska u novembru 2013. godine na sceni Raša Plaović.