Zagreb je NAŠ

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zagreb je NAŠ!
{{{logo_opis}}}
Predsjednik Kolektivno predsjedništvo
Osnovana 21. veljače 2017.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija zeleni municipalizam
antifašizam
eko-socijalizam
Politička pozicija Ljevica
Zeleno-lijeva koalicija {{{nacionalna skupina ime}}}
Službena stranica

Zagreb je NAŠ! je zeleno-lijeva politička stranka iz Zagreba. Nakon ulaska u gradsku skupštinu Grada Zagreba na lokalnim izborima 2017. i nakon profiliranja kao najglasnije opozicije gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj većini u Skupštini, stranka je izlazila na EU izbore i ima kandidate za nadolazeće Hrvatske parlamentarne izbore 2020. godine unutar platfome Možemo!.

Povijest[uredi | uredi kod]

Veći dio prapovijesti platforme je u lokalnom građanskom aktivizmu kroz lokalni pokret Pravo na grad. Politički zaokret[1] je napravljen eskalacijom prosvjeda te priključivanjem manjih zelenih stranaka aktivistima. U travnju 2017. platforma je oformila koaliciju s četiri lijeve i zelene stranke u Zagrebu te time po prvi puta u Zagrebu stvorila savez progresivnih političkih stranaka. Na njihovim prvim lokalnim izborima održanima u Zagrebu u svibnju 2017. koalicija je osvojila 7,6% glasova, odnosno četiri mandata, u Skupštini, 21 mjesto u gradskim vijećima te 41 mjesto u mjesnim odborima, a mnogi izabrani predstavnici bili su mlađe osobe bez prethodnog iskustva u institucionalnoj politici.[2]

Fotografija četvero učesnika kampanje Zagreb je NAŠ! iz 2017. godine (Mima Simić, Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i Urša Raukar-Gamulin[3]

Najistaknutiji članovi platforme su Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Sandra Benčić, Urša Neda Raukar-Gamulin, Vili Matula, Mima Simić i Teodor Celakoski.

Platforma[uredi | uredi kod]

Platforma se opisuje kao vrlo raznolika, "koju su u veljači 2017. oformili građani svih društvenih skupina (aktivisti, kulturni radnici, sindikalisti, društveni poduzetnici itd., od kojih su mnogi prije godinama bili aktivni u društvenim pokretima u Zagrebu)"[4] te različita od postojećih stranaka jer ciljaju na razvitak "nove politike zasnovane na principima široke participacije, uključivosti i otvorenosti".[5]

Izbori 2019. i 2020.[uredi | uredi kod]

Platforma je podrobnije istaknula svoju vidljivost na državnoj razini oformivši Možemo! kao nacionalnu političku platformu (uključujući slične pokrete i inicijative) za izbore za Europski parlament 2019. godine.

Za parlamentarne izbore 2020. godine Zagreb je NAŠ! i Možemo! predstavili su zajednički program i liste kandidata. U koaliciji su još i partneri Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Zagreb je naš! Political Platform Joins Local Election Race”. www.total-croatia-news.com. Arhivirano iz originala na datum 2022-01-29. Pristupljeno 2020-06-18. 
  2. „Zagreb je naš!Race”. www.zagrebjenas.hr. 
  3. „Zalažemo se za kulturu dostupnu svima te revitalizaciju vrijedne industrijske baštine u društvene i kulturne svrhe” (Croatian). zagrebjenas.hr. 2017-05-16. Pristupljeno 2020-06-13. 
  4. „Zagreb je NAŠ!”. www.zagrebjenas.hr. 
  5. „Croatian Intellectuals Unite to Oust Bandic From Zagreb”. March 6, 2017.