Milka Kufrin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Milka Kufrin
Milka Kufrin.jpg
Milka Kufrin
Mesto rođenja Purgarija, kod Jastrebarskog
 Kraljevina SHS
Datum smrti 28. januar 2000. (78 godina)
Mesto smrti Zagreb
 Hrvatska
Suprug Rade Bulat
Profesija društveno-politička radnica
Članica KPJ od 1941.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od 23. jula 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem
Orden bratstva i jedinsta
Orden za hrabrost
Partizanska spomenica 1941.

Milka Kufrin (Purgarija, kod Jastrebarskog, 15. oktobar 1921. – Zagreb, 28. januar 2000), učesnica Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođena 15. oktobra 1921. godine u selu Purgariji, kod Jastrebarskog. Potiče iz seljačke porodice. Osnovnu školu je završila u selu Okiću, a gimnaziju u Zagrebu, gde se kasnije upisala se na Agronomski fakultet.

Još u srednjoj školi, Milka je, 1938. godine, postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Na fakultetu je, zbog svoje aktivnosti u omladinskom pokretu, brzo zapažena. Na prvoj godini studija izabrana za sekretara skojevske grupe, a bila je i predsednik Odbora za skupljanje narodne pomoći. Sa grupom skojevaca, Milka je prikupljala pakete za Crveni krst - koji su slati učesnicima španskog građanskog rata, koje su se nalazili u logorima u Francuskoj.

Aprila 1941. godine, posle okupacije Kraljevine Jugoslavije i proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, izbačena je sa fakulteta. Tada, po zadatku Partije, odlazi u rodni kraj, gde se povezuje s partijskom organizacijom u selu Horvati. Tu je postala član Kotarskog komiteta SKOJ-a za Jastrebarsko i Samobor. U svom selu, Okiću, osnovala je prvu skojevsku grupu.

U junu 1941. godine, ustaše su pokušale da je uhapse, ali je uspela pobeći. Jedno vreme se skrivala kod meštana sela, a kada su joj ustaše uhapsile roditelje i sestre, ilegalno odlazi u Zagreb.

Krajem juna 1941. postaje član Mesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb i član Komunističke partija Jugoslavije. Organizuje i učestvuje u akcijama skojevskih organizacija u pripremanju i vršenju diverzantskih akcija, u pisanju parola i u uništavanju ustaških i nemačkih plakata-proglasa. Krajem oktobra 1941. godine, odlazi iz Zagreba, i preko Karlovca, dolazi u partizane, na Petrovu goru. Tu ubrzo postaje član Okružnog komiteta SKOJ-a za Karlovac, i radi na stvaranju i jačanju omladinskih organizacija na Kordunu. Učestvovala je i u akcijama partizanskih odreda.

Aprila 1942. godine Milka odlazi, s grupom partizana, po odluci CK KP Hrvatske, s Korduna na područje Pokuplja i Žumberka, da u tim krajevima radi na razvijanju Narodnooslobodilačkog pokreta. U Žumberku postaje zamenik političkog komesara Prve žumberačke čete, koja je vršila česte diverzantske akcije na pruzi Zagreb-Karlovac, uništavala pojedina ustaška uporišta. Milka je zajedno s Milanom Mraovićem, narodnim herojem, u Hrvatskom Leskovcu razoružala železničku stražu i zarobila 9 domobrana. Kasnije je bila postavljena za političkog komesara Treće čete bataljona „Josip Kraš“, s kojom je vršila svakodnevne akcije u neposrednoj blizini okupiranog Zagreba.

U novembru 1942. godine postala je član Okružnog komiteta KPH za Pokuplje. Ali ubrzo posle toga, po zadatku Partije, napušta ovaj kraj i odlazi na Kordun, gde postaje sekretar Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku.

Kao omladinski rukovodilac obilazila je područja Korduna, Like, Pokuplja, Žumberka, Slavonije, Podravine i Kalnika, radeći na stvaranju organizacije SKOJ-a na terenu i u partizanskim jedinicama. Godine 1943. Milka je izabrana za predsednika Saveza antifašističke omladine Hrvatske. Učestvovala je na Prvom kongresu Ujedinjene antifašističke omladine Jugoslavije, novembra 1942. u Bihaću, i Drugom kongresu, maja 1944. u Drvaru. Bila je i većnik na Prvom, Drugom i Trećem zasedanju ZAVNOH-a.

Posle oslobođenja Jugoslavije, birana je na području Jastrebarskog i Samobora za narodnog zastupnika Sabora NR Hrvatske i poslanika Savezne skupštine u pet saziva. Završila je Ekonomski fakultet, bila podsekretar u Saveznom sekretarijatu za robni promet, predsednik Saveznog komiteta za turizam, član Saveznog izvršnog veća, član Izvršnog veća Sabora NR Hrvatske i član Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Bila je i član Predsedništva Republičkog odbora SUBNOR-a Hrvatske.

Milkin suprug general Rade Bulat, takođe je bio narodni heroj.

Umrla je 28. januara 2000. godine u Zagrebu.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovana je 23. jula 1953. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]