Vilim Galjer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vilim Galjer
Datum rođenja: 30. mart 1911
Mesto rođenja: selo Prugovac kod Bjelovara, Austro-Ugarska
Datum smrti: 4. marta 1942
Mesto smrti: selo Šturlić (Slunj), Nezavisna Država Hrvatska
Profesija: poštanski službenik, politički aktivist
Član KPJ od: 1940.
Za narodnog heroja proglašen: 27. novembar 1953

Vilim Galjer s nadimkom Šišo (selo Prugovac kod Bjelovara, 11. januar 1911 – selo Šturlić kod Slunja 15. maj 1942.) bio je poštanski službenik, predratni hrvatski komunist, zagrebački ilegalac, partizan i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Vilim Galjer postao je skojevac još kao bjelovarski gimnazijalac. Nakon završene srednje škole radi u poštanskim uredima u Slavonskom Brodu, Osijeku i Zagrebu. Galjer je bio i jako društveno angažiran u Udruženju poštanskih radnika Hrvatske. Organizirao je brojne ilegalne skojevske grupe po svim važnijim poštanskim centrima, od 1940 postao je član Komunističke partije. Osnovao je i partijsku organizaciju na pošti i postao njen sekretar.

Neposredno pred sam rat, radi na prihvatu španjolskih boraca, i na prebacivanju ilegalnog partijskog materijala na relaciji Zagreb-Beograd, Zagreb-Split, Zagreb-Sušak.

Diverzija na Glavnoj pošti 1941[uredi | uredi kod]

Njegova partijska ćelija je u augustu 1941. godine, dobila zadatak od sekretara CK KPH Rade Končara da izvedu diverziju na telefonske uređaje u Glavnoj pošti u Zagrebu.[1] Vilim Galjer prihvatio se uz svoje kolege sa pošte; Josipa Čuljata, Slavka Markona i Nadu Galjer da neposredno izvrši zadatak. Tako je 14. septembra 1941. izvršena ta velika divezija na telefonske uređaje u Glavnoj pošti u Jurišićevoj. Nakon tog prekinute su telefonske veze njemačke Vrhovne komande sa svojim štabovima u SSSR-u, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Beogradu.[1] Popravak uređaja za međugradske veze i gradske telefonske centrale trajao je sedam mjeseci.

Odlazak u partizane i pogibija[uredi | uredi kod]

Nakon izvršene diverzije, Vilim Galjer je zajedno sa svojim drugovima; Josipom Čuljatom, Stavkom Markonom i Nadom Galjer otišao u partizane na Kordun. Odmah po dolasku postavljen je za komandira 2. čete 3. bataljona 2. kordunaškog partizanskog odreda, koji se kretao po Kordunu (okolica Slunja).

Vilim Galjer poginuo je 4. marta 1942 u borbi s ustaškim jedinicama kod sela Šturlić (Slunj) - prije same pogibije teško je ranjen, ali se nastavio boriti sve do smrti.[2]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Mladost“, Beograd 1975.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]