Pošta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pošta je vrsta usluge koja se odnosi na raznošenje pisama, razglednica, penzija, sudskih i vojnih poziva, paketa i slično. Naplaćivanje usluga obično ide u vidu poštanskih maraka koje se lepe na koverat ili se naplaćuju u obliku takse. Poštanske marke ljubitelji sakupljaju i to je poznato kao filatelija.

Poštanske pošiljke do krajnjeg korisnika donosi poštar koji ima posebnu uniformu a u manjim mestima i prevozno sredstvo (npr. motocikl). O njima su snimani i filmovi u kojima obično poštar „zvoni dvaput“.

Istim imenom „pošta“ naziva se i građevinski objekat u kojem su smeštene službene prostorije za vršenje poštanskih usluga. Svaka pošta ima svoj poštanski broj, u Srbiji je taj broj petocifren npr. za Krupanj je to 15314 itd. Prve dve cifre obično predstavljaju pozivni telefonski broj za to mesto. Obično se u pošti nalazi i telefonska govornica što je bilo veoma značajno kada je bilo manje telefonskih priključama i pre uvođenja mobilne telefonije.

Nekada su poštanske usluge isporučivane zajedno sa telegrafskim i telefonskim u istoj firmi pa je zajednička skraćenica bila PTT.