Orden bratstva i jedinstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Orden bratstva i jedinstva (sl. Red bratstva in enotnosti; mak. Орден братство и единство) je bio odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u dva reda.

Orden bratstva i jedinstva ustanovio je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito 15. avgusta 1943. godine Ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije. Kasnije, 9. juna 1945. godine, Predsedništvo Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije je donelo Zakon o ordenima i medaljama Demokratske Federativne Jugoslavije prema kojem je Orden bratstva i jedinstva dobio dva reda. Odlikovanje se dodjeljivalo za „lične zasluge u širenju bratstva među narodima i narodnostima, u stvaranju i razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda“.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmena naziva ordena, pa je od tada orden imao sledeće redove:

Od 1. septembra 1944. do 31. decembra 1985. godine dodeljeno je 3,870 Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem (I reda). Od 8. juna 1945. do 31. decembra 1985. godine dodeljeno je 55,675 Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem (II reda).

Izgled i trake odlikovanja

[uredi | uredi kod]
Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem
Izgled odlikovanja
Trake odlikovanja


Vidi još

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]

Šablon:Portal SFRJ


Odlikovanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Važnosni red odlikovanja SFRJ: Orden jugoslovenske zvezdeOrden slobodeOrden narodnog herojaOrden junaka socijalističkog radaOrden narodnog oslobođenjaOrden ratne zastaveOrden jugoslovenske zastaveOrden partizanske zvezdeOrden RepublikeOrden zasluga za narodOrden bratstva i jedinstvaOrden narodne armijeOrden radaOrden za vojne zaslugeOrden za hrabrostPartizanska spomenica 1941.