Torre Annunziata, Napoli

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Torre Annunziata
Città di Torre Annunziata
Coats of arms of None.svg Napule posizzione.png
Regija:Kampanija
Koordinate:provincije}}} 40°45′N, 14°27′E
Visina:9 m
Površina:7.33 km²
Stanovništvo:44.197 (2009.)
Gustoća stanovništva:6.029 stan./km²
Poštanski broj:80058
Pozivni broj:081
ISTAT-broj:92100
Svetac zaštitnik:Gospa Snježnja
Službena stranica:www.torreannunziata.na.it
Torre Annunziata, panorama s lukom

Torre Annunziata (napolitansko-kalabrijski jezik: Torre Nunziata) je grad i općina u pokrajini Napulja, regije Kampanija u Italiji. Ona se nalazi na Napuljskom zaljevu, u podnožju planine Vezuva, te ima divne plaže s crnim vulkanskim pijeskom. Grad je nekad bio sjedište važne željezne (Deriver, Dalmine) i prehrambene industrije (tjestenina), a danas su aktivne pomorska, farmaceutska i industrija naoružanja.

Na njegovom mjestu se u antici nalazio rimski grad Oplontis koji je uništen u erupciji Vezuva 79. god., što se ponovno dogodilo i 1631. god. Arheološko nalazište Oplontis, s predivno očuvanom Villom Poppaea iz 1. st. pr. Kr., je UNESCO-va svjetska baština od 1997. god.

Iako je maleni grad u predgrađu Napulja, Torre Annunziata ima svoj jedinstven dijalekt, varijaciju napolitanskog, koji se zove Torrese.

Oplontis[uredi - уреди | uredi izvor]

Oplontis i drugi gradovi uništeni prilikom erupcije vulkana Vezuva. Crni oblak predstavlja prostor prekriven i konzerviran lavom i pepelom, dok je obalna linija iz našeg vremena.
Arheološke lokacije Pompeji, Herkulanej i Oplontis
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Oplontis-Peristil-5711.jpg
Italija
Registriran: 1997. (21. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv, v
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Oplontis je bilo mjesto nadomak Pompeja (Rimsko Carstvo) koje je, uz Pompeje i Herkulanej, također stradalo i bilo zatrpano lavom i peplom iz erupcije vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Ime “Oplontis” je najvjerojatnije bio naziv prirodnih banja Oncino, no danas je ime ostalo kao skupni naziv za vile pronađene u današnjem gradu Torre Annunziata.

Sredinom 20. stoljeća, tu je pronađena, iskopana i otvorena za javnost, Villa Poppaea - vila supruge cara Nerona. Druga vila, Villa L. Crassiusa Tertiusa, je otkrivena 1974. godine 250m istočno od Ville Poppaea, tijekom iskapanja temelja za lokalnu školu. Ime je dobila po brončanom pečatu na kojemu je bilo ime vlasnika.

Također, veliki broj arheoloških predmeta je iskopan tu i spremljen u Državni arheološki muzej u Napulju.

Veye[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]