Prefektura Ser

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Ser
Νομός Σερρών
Položaj Prefekture Ser u Grčkoj
 
Periferija Središnja Makedonija
Sedište Seres
Stanovništvo 203.093 (2005.)
na 11. mestu
Površina 3.968 km² na 8. mestu
Gustina naseljenosti 51,2/km²
Broj provincija 4
Broj opština 22
Broj naselja 5
Poštanski fah 62x xx
Oblasna oznaka 232x0
Auto oznaka ΕΡ
ISO 3166-2 šifra GR-61
Veb stranica

Prefektura Seres (gr: Νομός Σερρών - Nomos Serron) je oblast na severoistoku Središnje Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj.

Prirodne odlike

[uredi | uredi kod]

Prefektura Ser nalazi se na severu Grčke i svojom severnom granicom je pogranična i to prema dve države (Republika Makedonija, Bugarska). Na krajnjem jugu prefektura izlazi par kilometara na Orfanski zaliv Egejskog mora. Na zapadu se ova prefektura graniči sa prefekturom Kilkis, sa jugozapada prefekturom Solun, na jugoistoku prefekturom Kavala i na istoku sa prefekturom Drama.

Područje Serske prefekture obuhvata donji deo doline reke Strume, a po obodu se nalazi niz planina: Kerkini na sevrozapadu, Menoikio na istoku, Pangajo na jugoistoku, Kerdilio na jugozapadu i Vertiskos planine na zapadu. u središnjem delu prefekture nalazi se jezero Sersinites a na sjeveru Jezero Kerkini. Kotlina rijeke Strume (41% površine prefekture) je pogodan za zemljoradnju, pa je ova prefektura jedna od "žitnica" Grčke.

Klima je djelomično sredozemna, tu se utjecaji Sredozemlja mješaju sa uticajima iz unutrašnjosti Balkana (toplija leta i hladnije zime). U planinskim krajevima klima je znatno oštrija.

Historija

[uredi | uredi kod]

Tokom 20. vijeka u području Seresa desile su se znatne promjene. 1912. g. Prvim balkanskim ratom dotad turski grad postaje deo savremene Grčke, ali je već sledeće godine (1913. g.) grad bio pod kratkom bugarskom okupacijom, a zatim vraćen Grčkoj. Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva i ono je posle ovih dešavanja postalo homogeno, isključivo grčko.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Stanovništvo uglavnom čine Grci. Mnogi Grci vode poreklo od izbeglica iz Male Azije.


Vidi još

[uredi | uredi kod]