Kimolos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 36° 48′ S.g.š., 24° 33′ I.g.d.

Kimolos (Κίμωλος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Kimolos (grad)
Površina 36 km²
Najviši vrh Paleokastro (364 m)
Broj stanovnika 769 st. (2001)

Kimolos (grčki gr: Κίμωλος) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini posebnu naseljsku zajednicu sa okolnim ostrvcima.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Jugozapadna ostrva Kiklada, gde je Kimolos najbliži gornjoj ivici

Kimolos je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine, udaljeno oko 180 km jugoistočno od Atine. Ostrvo je slabo razuđeno i planinsko u većem delu. Klima je sredozemna i veoma sušna. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.

Istorija[uredi | uredi kod]

Za Kimolos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Tokom stare Grčke Kimolos je bio veoma važnom delu Grčke i pripadao je antičkoj Atini. Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do sredine 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Iako stanovništvo Kimolosa nije bilo previše uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, u 20. veku dolazi do iseljavanja mesnog stanovništva. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo na Kimolosu su Grci. Kimolos spada u najređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada.

Privreda[uredi | uredi kod]

Privreda Kimolosa se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]