Anafi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 36° 22′ S.g.š., 25° 47′ I.g.d.

Anafi (Ανάφη)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Anafi (grad)
Površina 40,4 km²
Najviši vrh Kalamos (584 m)
Broj stanovnika 273 st. (2001)

Anafi (grčki gr: Ανάφη) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Predeo na Anafiju

Anafi je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine, udaljeno oko 200 km jugoistočno od Atine. Ostrvo je slabo razuđeno i planinsko u većem delu. Klima je sredozemna i veoma sušna. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.

Istorija[uredi | uredi kod]

Za Anafi, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Anafi je bio veoma važnom delu Grčke. Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do sredine 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Iako stanovništvo Anafija nije bilo previše uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, u 20. veku dolazi do iseljavanja mesnog stanovništva. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo na Anafiju su Grci. Anafi spada u najređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada.

Privreda[uredi | uredi kod]

Privreda Anafija se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]