Lefkada

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Iz svemira
Tipičan pejzaž na ostrvu

Lefkada (gr: Λευκάδα, ital. Santa Maura) je grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. U upravnoj podjeli grčke Lefkada je zajedno sa nekoliko manjih okolnih ostrva čini prefekturu Lefkada. Njavažnije i najveće mesto je istoimeni grad Lefkada.

Prirodni uslovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Ukupna površina ostrva je preko 300 km² (blizu 90% prefekture). Ostrvo je odvojeno od kopna uzanim moreuzom, širokim oko 2 km, danas premošćenim mostom na baržama. Severno od Lefkade nalazi se Krf, a južno Kefalonija i Itaka. Lefkada je uglavnom krševita i brdovita. Postoji i nekoliko malih plodnih dolina.

Klima na ostrvu je sredozemna sa dugim i tolim letima i blagim i kišovitim zimama. Biljni i životiski svet je osoben za Sredozemlje. Gajene kulture se gaje u nekoliko malih dolina - maslina, vinova loza, agrumi, povrće i voće.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Lefkada je naseljena još od praistorijiskog doba. Leži sjevernozapadno od poluostrva Peloponeza, a sjeverno od ostrva Kefalonije u Jonskom moru, i u današnje vrijeme pripada Grčkoj.

U srednjem vijeku ostrvo je pripadalo Vizantiji. Srednjoevjekovni dvorac, italijanskog imena Santa Maura osnovala je talijanska vladajuća familija Toko (Tocco).

Turci su držali ostrvo pod kontrolom više puta. Počevši od 1479. do 1502. i od 1504. do 1684. Ostrvo su zauzeli još jednom, ali kratko, od 1715. do 1716. To je bilo jedino Jonsko ostrvo koje su turci kontrolisali. 1716. godine Mletačka republika je povratila ostrvo pod svoju upravu, koje je posjedovala od 1684. završno sa 1797-om godinom. 1864. Lefkada je pripojena Grčkoj kraljevini.

Prvi moderniji opis o ostrvu uradio je nadvojvoda Ludvig Salvator (Erzherzog Ludwig Salvator)

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Grci čine pretežno stanovništvo na ostrvu. Međutim, leti ovde boravi mnogo stranaca - turista.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Plaža Ajos Joanis, južno od grada Lefkade

(na grčkom i engleskom)


Koordinate: 38° 43′ 4′′ S., 20° 38′ 38′′ I.