Struma

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Struma
Струма
Strymónas (Στρυμόνας)
Struma Winter.jpg
Lokacija
Države  Srbija,  Makedonija,  Bugarska,  Grčka
Gradovi Kalofer, Jambol, Elhovo, Edirne
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
južne padine planine Vitoše, Bugarska
2180 m
Ušće
  – aps. visina
Egejsko more, kod grada Edirne, Turska
m
Dužina 415 km
Hidrologija
Protok
  – srednji

2.1 - 76.2 m³/s
Sliv
  – površina

u Bugarskoj 10,797 km²
Ulijeva se u Egejsko more
Karta sliva Strume na području Bugarske

Struma ili Strimon (bug. Struma, grč. Στρυμόνας, Strimonas) je jedna od najznačajnih reka Balkana. Reka Struma protiče kroz Bugarsku i Grčku, a njen sliv obuhvata i delove Srbije (Bosilegradski kraj) i Makedonije. Ukupna dužina reke je 415 km, a površina sliva je 10.800 km².

Geografske osobine[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvor Strume je na planini Vitoša u zapadnoj Bugarskoj. U početnom delu Struma teče ka zapadu, a zatim ka jugu i taj smer uglavnom zadržava do ušća u Egejsko more. Najveći deo toka je u bugarskoj pokrajini Pirinska Makedonija (290 km). Donji deo toka je u grčkoj pokrajini Egejska Makedonija. Na Strumi leže gradovi: Pernik, Blagoevgrad, Sandanski (Bugarska) i Seres u Grčkoj.

Reka Struma ima 42 značajne pritoke. Najvažnije su Rilska reka, Dragovištica, Blagoevgradska Bistrica, Konjska reka, Sandanska Bistrica, Strumica i Agitis. Na rijeci potoji čuvena Klisura Kresna.

Gornji tok doline Strume u okolini Pernika poznat je po velikim ugljenokopima. Donji tok je poljoprivredno područje, naročito u kod ušća u Grčkoj kod grada Seresa.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]