Struma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Struma
Струма
Strymónas (Στρυμόνας)
Lokacija
Države Srbija,  Makedonija,  Bugarska,  Grčka
GradoviKalofer, Jambol, Elhovo, Edirne
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
južne padine planine Vitoše, Bugarska
2180 m
Ušće
  – aps. visina
Egejsko more, kod grada Edirne, Turska
0 m
Dužina415 km
Hidrologija
Protok
  – srednji

2.1 - 76.2 m³/s
Sliv
  – površina

u Bugarskoj 10,797 km²
Ulijeva se uEgejsko more
Karta sliva Strume na području Bugarske

Struma ili Strimon (bug. Struma, grč. Στρυμόνας, Strimonas) je jedna od najznačajnih reka Balkana. Reka Struma protiče kroz Bugarsku i Grčku, a njen sliv obuhvata i delove Srbije (Bosilegradski kraj) i Makedonije. Ukupna dužina reke je 415 km, a površina sliva je 10.800 km².

Geografske osobine

[uredi | uredi kod]

Izvor Strume je na planini Vitoša u zapadnoj Bugarskoj. U početnom delu Struma teče ka zapadu, a zatim ka jugu i taj smer uglavnom zadržava do ušća u Egejsko more. Najveći deo toka je u bugarskoj pokrajini Pirinska Makedonija (290 km). Donji deo toka je u grčkoj pokrajini Egejska Makedonija. Na Strumi leže gradovi: Pernik, Blagoevgrad, Sandanski (Bugarska) i Seres u Grčkoj.

Reka Struma ima 42 značajne pritoke. Najvažnije su Rilska reka, Dragovištica, Blagoevgradska Bistrica, Konjska reka, Sandanska Bistrica, Strumica i Agitis. Na rijeci potoji čuvena Klisura Kresna.

Gornji tok doline Strume u okolini Pernika poznat je po velikim ugljenokopima. Donji tok je poljoprivredno područje, naročito u kod ušća u Grčkoj kod grada Seresa.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]