Prefektura Pirej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Pirej
Νομαρχία Πειραιά
Položaj Prefekture Pirej u Grčkoj
 
Periferija Atika
Sedište Pirej
Stanovništvo 541.504 (2005.)
na 3. mestu
Površina 929,4 km² na 47. mestu
Gustina naseljenosti 582,7/km²
Broj provincija
Broj opština 16
Broj naselja 2
Poštanski fah 1xx xx, 801 xx
Oblasna oznaka 210, 27340
Auto oznaka ΥΝ
ISO 3166-2 šifra GR-A4
Veb stranica nomarhiapeiraia.gr

Prefektura Pirej (gr: Νομαρχία Πειραιά, engl. Prefecture Piraeus) je oblast u zapadnom delu Periferije Atika, u središnjem delu Grčke. Najvažniji deo prefeukture je deo tzv. "Velike Atine". Upravno središte je istoimeni grad Pirej.

Posebnost prefekture Pirej je njena razjedinjenost na više delova: deo se nalazi na poluostrvu Atika (Pirej), deo je krajnje istočni deo Peloponeza, a deo su Saronska ostrva (Salamina, Egina, Hidra, Speces, Poros). Na kraju, ostrva Kitera i Antikitera su deo Jonskog arhipelaga.

Prirodne odlike

[uredi | uredi kod]
Središte prefekture je Pirej, najveća grčka luka
Hidra spada u najlepša grčka ostrva

Prefektura Pirej je kopneno-ostrvska prefektura Grčke. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturama Zapadna Atika i Istočna Atika, na istoku sa prefekturom Atina. Na peloponeskom delu prefekture susedna prefetura je Argolida. More koje zapljuskuje obale prefekture Pirej je Egejsko more, tj. njegov zapadni deo.

Prefektura Pirej obuhvata više različitih celina, ali se može reći da je to uglavnom brdovito i golo područje.

Klima u prefekturi Pirej je sredozemna, u nagalasak da je zbog razvijenih gradskih aktivnosti vazduh zagađen u delu prefekture kod Pireja. Za razliku od toga ostrva su čista i nezagađena.

Istorija

[uredi | uredi kod]

U doba antike ova oblast bila je značajna kao deo polisa Antičke Atine. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Mesni Grci su bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, pa je područje postalo deo savremene Grčke već 1830. g., a tad maleni grad Atina postala glavni grad novoobrazovane države zahvaljujući svojoj slavnoj istoriji. Poslednjih decenija sa širenjem grada Atine na područje ove prefekture područje Pireja postaje deo Grčke sa najbržim porastom stanovništva i najbržim rastom privrede. Za razliku od ovog dela prefekture ostrva su imala mnogo sporiji razvoj, ali poslednjih decenija zahvaljujući turizmu zabeležila su pozitivan rast stanovništva.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo su Grci. Stanovništvo je pretežno gradsko.

Zbog razjedinjenosti prefekture i udaljenosti njenih sastavnih delova (opština) postoji velika razlika u njihovoj gustini naseljenosti. Dok kopneni do prefekture sa Pirejom ima gustinu od gotovo 10.000 st./km², dotle je ona kod ostatka (uglavnom ostrva) ispod 100 st./km². Kada se još oduzme i Salamina kao deo "Velike Atine" gustina naseljenosti pada ispod 50 st./km².

Privreda

[uredi | uredi kod]

Grad Pirej, kao deo "Velike Atine", ima razvijenu privredu, naročito lučke delatnosti. Ostrva su nekada bila okrenuta tradicinalnoj poljoprivedi (maslina, vinova loza) i pomorstvu, ali se danas sve više okreću turizmu. Tome pogoduje i blizina i dobre veze sa Atinom, pa je vikend-turizam njenih stanovnika veoma važna privredna grana. Posebno se turizam razvija na Hidri, Porosu i Specesu.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]

nomarhiapeiraia.gr - Zvanična stranica Prefekture Pirej