Prefektura Trikala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Trikala
Νομός Τρίκαλα
Položaj Prefekture Trikala u Grčkoj
 
Periferija Tesalija
Sedište Trikala
Stanovništvo 137.723 (2005.)
na 25. mestu
Površina 3.384 km² na 13. mestu
Gustina naseljenosti 40,7/km²
Broj provincija 2
Broj opština 23
Broj naselja 3
Poštanski fah 42x xx
Oblasna oznaka 243x0
Auto oznaka ΤΚ
ISO 3166-2 šifra GR-44
Veb stranica www.trikala.gr

Prefektura Trikala (gr: Νομός Τρίκαλα - Nomos Trikala ) je oblast u zapadnom delu Periferije Tesalija, u središnjem delu Grčke. Oblast je deo istorijske grčke pokrajine Tesalija. Upravno središte prefekture je istoimeni grad Trikala, po kojoj je prefektura dobila ime. Drugi značajan grad je Kalampaka.

Manastiri Meteori nalaze se u središnjem delu prefekture

Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Prefektura Trikala je kontinentalna prefektura Grčke. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturom Grevena, na zapadu sa prefekturama Janjina i Arta, na jugu sa prefekturom Kardica, na jugu sa prefekturom Kardica i na istoku sa prefekturom Larisa

Najvažniji deo prefekture je jugoistočni nizijski, tj. Tesalijska ravnica (tzv. "Žitnica Grčke"), koju gradi reka Pinejos, a gde se nalazi i grad Trikala. Zbog toga južni i istočni deo ima nadmorsku visinu od oko 100 m. Nizijski deo se prema severu sužava u dolinu gornjeg toka Pinejosa. U zapadnom i severnom delu prefekture nalazi se planinski masiv Pinda. Zapadni deo je šumovit, dok je severni (planine Hasija i Antihasija) pretežno u goletima. U krajnjem severozapadnom delu ove oblasti nalazi se najviši deo puta Ignjacija.

Klima u prefekturi Trikala je oštrija varijanta sredozemne klime, da bi na većim visinama prešla u planinsku.


Istorija[uredi | uredi kod]

U doba antike ova oblast je bila postala značajna posle osvajanja od strane antičke Makedonije. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1881. g. 1947. godine prefektura Trikala je uspostavljena u danas nepromenjenim granicama. Prefektura je proteklih decenija bila osavremenjena.


Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Trikala je najveći grad, a značajana je i Kalampaka. Oba grada, kao i veći deo stanovnika živi u nizijskom, jugoistočnom delu prefekture.


Privreda[uredi | uredi kod]

Prefektura Trikala, kao i cela Tesalija, poznat je poljoprivredni kraj po uzgoju žita, voća i povrća, stoke. Industrija se počela razvijati tokom proteklih stotinak godina i danas je to pretežno laka industrija. Mesnu privredu dopunjuje i razvijen turizam, većim delom oslonjen na manastire Meteore, koji se nalaze u središnjem delu prefekture.


Vidi još[uredi | uredi kod]