Prefektura Istočna Atika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Istočna Atika
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Položaj Prefekture Istočna Atika u Grčkoj
 
Periferija Atika
Sedište Palini
Stanovništvo 403.918 (2005.)
na 4. mestu
Površina 1.513 km² na 43. mestu
Gustina naseljenosti 267,0/km²
Broj provincija
Broj opština 20
Broj naselja 26
Poštanski fah 1xx xx
Oblasna oznaka 210, 229x0
Auto oznaka ΖΧ
ISO 3166-2 šifra GR-A2
Veb stranica www.atticaeast.gr

Prefektura Istočna Atika (gr: Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, engl. East Attica Prefecture) je oblast u istočnom i južnom delu Periferije Atika i središnjem delu Grčke. Zapravo, celokupna površ ove prefekture obuhvata istočna i južna predgrađa prestonice Atine. Upravno središte prefekture je gradić Palini.

Prefekura Istočna Atika je poznata po mestu Maraton, koje se nalazi u severnom delu prefekture. U središnjem delu prefekture nalazi se atinski aerodrom "Elefteros Venizelos".

Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Atinski aerodrom je na području Prefekture Istočna Atika

Prefektura Istočna Atika je kopnena prefektura Grčke. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturom Beotija , na zapadu sa prefekturama Pirej i Zapadna Atika. Na jugozapadu se nalazi Prefektura Atina. Sa južne i istočne strane pruža se obala Egejskog mora.

Prefektura Istočna Atika zauzima istočnu polovinu poluostrva Atika. Ova prefektura je brdskog karaktera, sa nizom malih kotlina i dolina, gde susmeštena naselja. Obala je većim delom strma, ali na mestima gde to nije smestila su se brojna naselja, danas daleka predgrađa Atine i vikend izletišta Atinjana.

Klima u prefekturi Istočna Atika je sredozemna, u nagalasak da je zbog razvijenih gradskih aktivnosti vazduh zagađen.

Istorija[uredi | uredi kod]

U doba antike ova oblast bila je značajna kao deo polisa Antičke Atine. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Mesni Grci su bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, pa je područje postalo deo savremene Grčke već 1830. g., a tad maleni grad Atina postala glavni grad novoobrazovane države zahvaljujući svojoj slavnoj istoriji. Poslednjih decenija sa širenjem grada Atine i premeštanjem njenog aerodroma na područje ove prefekture Istočna Atika postaje deo Grčke sa najbržim porastom stanovništva i najbržim rastom privrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo su Grci. Stanovništvo je pretežno gradsko i doseljeničko (kako iz same Atine tako i iz cele Grčke).

Privreda[uredi | uredi kod]

Grad Atina je privredno i ekonomsko središte cele Grčke i poseduje razvijenu industriju. Poslednjih decenija industrijska proizvodnja se seli sve više u predgrađa, pa je Istočna Atika postala mesto gradnje novih fabrika, skladišta i magacina. Mesna poljoprivreda je okrenuta snabdevanju Atine poljoprivrednim proizvodima.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]