Prefektura Pijerija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Pijerija
Νομός Πιερίας
Položaj Prefekture Pijerija u Grčkoj
 
Periferija Središnja Makedonija
Sedište Katerini
Stanovništvo 134.739 (2005.)
na 26. mestu
Površina 1.516 km² na 42. mestu
Gustina naseljenosti 88,9/km²
Broj provincija
Broj opština 13
Broj naselja
Poštanski fah 60x xx
Oblasna oznaka 235x0
Auto oznaka ΚΝ
ISO 3166-2 šifra GR-59
Veb stranica www.pieria.gr

Prefektura Pijerija (gr: Νομός Πιερίας - Nomos Pierias) je oblast na jugozapadu Središnje Makedonije, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Upravno središte prefekture je grad Katerini. U njoj se nalazi čuveno turističko mesto Paralija i najviša planina vrh Grčke Olimp.

Prirodne odlike

[uredi | uredi kod]

Prefektura Pijerija je najmanja od prefektura u Periferiji Središnja Makedonija. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturom Imatija, na zapadu sa prefekturom Kožani, a na jugu je Prefektura Larisa. Istočna granica je obala Solunskog zaliva, dela Egejskog mora.

Prefektura ima izdužen oblik u pravcu sever-jug shodno reljefu. U sredini se pruža uzana primorska ravnica, poznata kao Olimpijska obala, koja se na zapadu strmo izdiže u veoma visoke Pijeriske planine i planinu Olimp. Ovoj prefekturi pripada i najviši vrh Olimpa i ujedno cele Grčke.

Klima u prefekturi Pijerija je sredozemna u primorskom delu, da bi ka zapadu prešla u planinsku.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Prvi stanovnici prefekture Pijerija bili su Tračani iz plemena Pijeri, po kojima je prefektura i dobila ime. U doba antike ova oblast je bila prvo deo antičke Makedonije, druga po značaju. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. 1913. g. ovo područje ponovo postalo deo Grčke, a sledećih godina ovde se naselilo mnogo grčkih izbeglica iz Male Azije. 1947. godine dobilo je status prefekture izdvajanjem iz Solunske prefekture. Položaj prefekture na glavnom grčkom putu Solun-Atina omogućilo je brz posleratni razvoj, naročito turizma, a i poljoprivreda je napredovala i osavremenila se.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]