Prefektura Larisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Pijerija
Νομός Λάρισα
Položaj Prefekture Pijerija u Grčkoj
 
Periferija Tesalija
Sedište Larisa
Stanovništvo 282.447 (2005.)
na 7. mestu
Površina 5.381 km² na 2. mestu
Gustina naseljenosti 52,5/km²
Broj provincija
Broj opština 28
Broj naselja 3
Poštanski fah 40x xx - 41x xx
Oblasna oznaka 235x0
Auto oznaka ΡΙ
ISO 3166-2 šifra GR-42
Veb stranica www.larissa.gr

Prefektura Larisa (gr: Νομός Λάρισα - Nomos Lárisa) je oblast u središnjem delu Periferije Tesalija, čija je najveća i najvažnija prefektura, u središnjem delu Grčke. Oblast je takođe deo istorijske grčke pokrajine Tesalija. Upravno središte prefekture je istoimeni grad Larisa, po kojoj je prefektura dobila ime.

Prirodne odlike[uredi | uredi kod]

Tempe dolina

Prefektura Larisa je druga po prostranstvu u celoj Grčkoj, a svakako najveća u Periferiji Tesalija. Samim tim ova prefektura ima duge granice i mnogo susednih prefektura. Na severu se ova prefektura graniči sa prefekturama Pijerija i Kozani, na zapadu sa prefekturama Grevena i Trikala, na jugozapadu sa prefekturom Kardica, a na jugu su prefekture Ftiotida i Magnezija. Istočna granica je obala Egejskog mora.

Najvažniji deo prefekture je središnji, tj. Tesalijska ravnica (tzv. "Žitnica Grčke"), koju gradi reka Pinejos, a gde se nalazi i grad Larisa. Ravnica se na istoku sužava u dolinu Tempe, poznati prirodni rezervat u državi. Preko nje vode putevi ka uzanoj primorskoj ravnici, poznatoj kao Olimpijska obala, čiji najjužniji deo pripada ovoj prefekturi. Severni i južni deo prefekture je planinski i mahom pokriven šumama. Na severu prefekture smeštena je južna polovina planine Olimp, najpoznatije planine u Grčke.


Klima u prefekturi Larisa je sredozemna u primorskom delu, da bi ka zaapadu i unutrašnjosti prešla u njenu oštriju varijantu, a na većim visinama u planinsku. Sedište prfekture, grad Larisa poznat je kao jedan od najtoplijih grčkih gradova leti.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvi stanovnici prefekture Larisa bili su Pelazgi. U doba antike ova oblast je bila prva obalst osvojena priširenju antičke Makedonije. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom Grčkog ustanka 1821. g, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1881. g., a severni deo prefekture tek 1913. g. 1947. godine prefektura Larisa je uspostavljena u danas nepromenjenim granicama. Položaj prefekture na glavnom grčkom putu Solun-Atina omogućilo je brz posleratni razvoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Glavno stanovništvo su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Larisa je daleko najveći grad, a manji gradovi su: Tirnavos, Farsala i Elasona.

Privreda[uredi | uredi kod]

Prefektura Larisa, kao i cela Tesalija, poznat je poljoprivredni kraj uzgojen žita, voća i povrća. Industrija se počela razvijati tokom proteklih stotinak godina, a njenom razvoju pogoduje dobra saobraćajna povezanost sa Atinom i Solunom.

Vidi još[uredi | uredi kod]