Карлов универзитет у Прагу

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Latinična verzija


Карлов универзитет у Прагу
Univerzita Karlova v Praze
лат. Universitas Carolina Pragensis
Logo univerziteta
KTF UK.jpg
Хисторија
Оснивање 1347. или 1348.
Генерално
Врста јавни универзитет
Администрација
Ректор Томаш Зима
Академско особље 4,653
Админ. особље 3,421
Студенти
Број студената
  – докторанти
51,438
7,858
Боје         
Удружења ЕРАСМУС, АУЕ
Локација
Седиште
  – град
  – покрајина
  – држава

Flag of Prague.svg Праг
Flag of Bohemia.svg Бохемија
Flag of the Czech Republic.svg Чешка
Кампус урбани
Веб-сајт
cuni.cz

Карлов универзитет у Прагу (češ. Univerzita Karlova v Praze; lat. Universitas Carolina) је један од најстаријих европских универзитета, најстарији у Централној Европи, и први у словенским земљама основан још 1348. године. Историјски, то је и први немачки универзитет. Универзитет носи назив по цару Светог Римског Царства Карлу IV који се данас сматра заштитником универзитета и приказан је на његовом грбу.

Историја[uredi - уреди | uredi izvor]

барокна дворана Националне библиотеке Чешке која је иницијално припадала универзитету.

Универзитет је 7. априла 1348. утемељио Карло IV, цар Светог римског царства. Тада је он издао булу којом је гарантовао привилегије универзитету. По некима була папе Клемента VI од 26. јануара 1347. има првенство, и означава датум оснивања. У почетку, универзитет је био подељен на секције или „нације“: баварску, чешку, саксонску и пољску. Године 1407. универзитет је осудио теорију теолога Џона Виклифа. Његова доктрина је, ипак, добијала на популарности. Ректор Карловог универзитета Јан Хус превео је Виклифов „Тријалог“ на чешки. Због сукоба са Хусом, немачки професори су 1409. прешли у Лајпциг где су основали универзитет. Тиме је универзитет остао без већине професора и студената, и тако је постао институција мањег, регионалног значаја.

Почетком 17. века доминантан утицај на универзитету преузимају језуити. Године 1784. немачки језик постаје језик наставе уместо латинског. У исто време допуштено је да студије похађају протестанти и јевреји. Предавања о чешком језику и књижевности су почела 1793. Универзитет је подељен на немачки и чешки универзитет 1882. Ова два универзитета су паралелно користила неке од зграда. Неки од знаменитих студената немачког универзитета били су: Ернст Мах, Алберт Ајнштајн и Франц Кафка, док су на чешком универзитету студирали: Карел Чапек и Едвард Бенеш. Један семестар овде је студирао Никола Тесла. Међуратни период био је период гложења између чешког и немачког универзитета. После Другог светског рата преостало особље немачког универзитета преселило се у Минхен.

Данас је Карлов универзитет водећи универзитет у Чешкој. Састоји се из 17 факултета са седиштем у Прагу, 2 са седиштем у граду Храдец Кралове и један у Плзењу.

Извори[uredi - уреди | uredi izvor]

Вањске везе[uredi - уреди | uredi izvor]