Карлов универзитет у Прагу

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Latinična verzija

Карлов универзитет у Прагу
Univerzita Karlova v Praze
лат. Universitas Carolina Pragensis
Logo univerziteta
KTF UK.jpg
Хисторија
Оснивање 1347. или 1348.
Администрација
Ректор Томаш Зима
Студенти
Број студената 50,000
Удружења ЕРАСМУС, АУЕ
Локација
Седиште
  – град
  – држава

Праг
Чешка
Кампус урбани

Карлов универзитет у Прагу (češ. Univerzita Karlova v Praze; lat. Universitas Carolina) је један од најстаријих европских универзитета, најстарији у Централној Европи, и први у словенским земљама. Историјски, то је и први немачки универзитет.

Историја[uredi - уреди | uredi izvor]

барокна дворана Националне библиотеке Чешке која је иницијално припадала универзитету.

Универзитет је 7. априла 1348. утемељио Карло IV, цар Светог римског царства. Тада је он издао булу којом је гарантовао привилегије универзитету. По некима була папе Клемента VI од 26. јануара 1347. има првенство, и означава датум оснивања. У почетку, универзитет је био подељен на секције или „нације“: баварску, чешку, саксонску и пољску. Године 1407. универзитет је осудио теорију теолога Џона Виклифа. Његова доктрина је, ипак, добијала на популарности. Ректор Карловог универзитета Јан Хус превео је Виклифов „Тријалог“ на чешки. Због сукоба са Хусом, немачки професори су 1409. прешли у Лајпциг где су основали универзитет. Тиме је универзитет остао без већине професора и студената, и тако је постао институција мањег, регионалног значаја.

Почетком 17. века доминантан утицај на универзитету преузимају језуити. Године 1784. немачки језик постаје језик наставе уместо латинског. У исто време допуштено је да студије похађају протестанти и јевреји. Предавања о чешком језику и књижевности су почела 1793. Универзитет је подељен на немачки и чешки универзитет 1882. Ова два универзитета су паралелно користила неке од зграда. Неки од знаменитих студената немачког универзитета били су: Ернст Мах, Алберт Ајнштајн и Франц Кафка, док су на чешком универзитету студирали: Карел Чапек и Едвард Бенеш. Један семестар овде је студирао Никола Тесла. Међуратни период био је период гложења између чешког и немачког универзитета. После Другог светског рата преостало особље немачког универзитета преселило се у Минхен.

Данас је Карлов универзитет водећи универзитет у Чешкој. Састоји се из 17 факултета са седиштем у Прагу, 2 са седиштем у граду Храдец Кралове и један у Плзењу.

Извори[uredi - уреди | uredi izvor]

Вањске везе[uredi - уреди | uredi izvor]