Хумболтов универзитет у Берлину

Izvor: Wikipedia
Хумболтов универзитет у Берлину
Humboldt-Universität zu Berlin
Logo univerziteta
Humboldt University Main Building.JPG
Хисторија
Оснивање 1810.
Генерално
Врста јавни универзитет
Буџет 424 милиона (без донација)
Администрација
Канцелар Марина Фрост
Академско особље 2,441
Админ. особље 3,330
Студенти
Број студената
  – додипломци
  – дипломци
  – докторанти
33,540
19,942
10,857
2,951
Удружења ЕРАСМУС, АУЕ
Локација
Сједиште
  – град
  – држава

Берлин
Немачка
Веб-страница
hu-berlin.de

Хумболтов универзитет у Берлину (нем. Humboldt-Universität zu Berlin; лат. Alma Universitas Humboldtiana Berolinensis) један је од најстаријих универзитета у Берлину. Основао га је 1810. године као Берлински универзитет либерални пруски реформатор школства Вилхелм фон Хумболт и његов универзитетски модел је утицао на многе европске и америчке универзитете. Институција носи име свог оснивача од 1949. године, док је пре тога све од 1828. године носила назив Универзитет Фридриха Вилијама. 2012. године Хумболтов универзитет у Берлину био је једна од дванаест институција у Немачкој која је освојила награду савезне владе за изврсност (нем. Exzellenzinitiative). Универзитет је похађало 29 добитника Нобелове награде и сматра га се једним од најпрестижнијих универзитета у Европи[1] и једним од најбољих светких универзитета за изучавање друштвених и хуманистичких наука.[2][3]

Историја[uredi - уреди]

Први семестар на новооснованом универзитету протекао је 1810. године са 256 студената и 52 предавача на факултету права, лекара, као и теологије и философије. У својој историји универзитет је био дом неким од највећих немачких мислиоца протекла два века, међу њима и Јохан Готлиб Фихте, Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Артур Шопенхауер, Фридрих фон Шелинг, Валтер Бенјамин, Алберт Ајнштајн, Макс Планк, Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Хајнрих Хајне, Алфред Деблин, Фердинанд де Сосир, Ото фон Бизмарк, Карл Либкнехт, Вилијам Едвард Бергхарт Дебоа, Роберт Шуман... Током два века овим универзитетом је прошао цео ред великих немачких мислилаца и Хумболтов универзитет је свету дао укупно 29 носилаца Нобелове награде.

Структура Хумболтова универзитета у Берлину и накнадних сличних универзитета у Немачкој послужила је као модел за институције као што су Универзитет Џона Хопкинса у Балтимору.

Галерија[uredi - уреди]

Извори[uredi - уреди]

Спољашње везе[uredi - уреди]