Univerzitet Komenskog

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet Komenskog
Univerzita Komenského
lat. Universitas Comeniana
Logo univerziteta
Comenius.JPG
zgrada univerziteta u centru Bratislave
Historija
Osnivanje 1919.
Generalno
Vrsta javni univerzitet
Budžetski izdatak 128,951.779 (2010) [1]
Administracija
Rektor Marek Števček
Studenti
Broj studenata
  – doktoranti
28.300 (2012/13)
2633
Nadimak UK
Udruženja ERASMUS, AUE, UM
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Bratislava
Slovačka
Službene stranice
www.uniba.sk

Univerzitet Komenskog u Bratislavi (slov. Univerzita Komenského v Bratislave) najstariji je i najveći slovački univerzitet, sa većinom fakulteta smeštenih u samoj Bratislavi. Univerzitet je osnovan 1919. godine, nedugo nakon što je osnovana Čehoslovačka. Univerzitet je poneo ime Jana Komenskog, XVII vekovnog češkog profesora i filozofa.

28,300 studenata pohađalo je univerzitet u 2012/2013. akademskoj godini i na njemu je bilo oko 2000 članova akademskog osoblja. Kao većina univerziteta u zemlji, institucija je primarno financirana iz javnoga proračuna. Više neuspelih pokušaja za uvođenjem školarina stavjani su pred zakonodavca, sa poslednjim neuspelim pokušajem u 2005. godini.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Institutcija je osnovana 1919. godine uz podršku Karlovog univerziteta iz češkog Praga. Namera je bila da ovaj univerzitet zameni prijašnji Elizabetanski univerzitet, koji je prisilno preseljen iz Slovačke po odluci župana Samuel Zocha. Elizabetanski je univerzitet u gradu funkcionisao od 1912. do 1919. godine, nakon čega je premješten u Budimpeštu u koju je prešao i najveći broj profesora. Elizabetanski će univerzitet ponovno biti preseljen i pretvoren u današnji Univerzitet u Pečuhu. Odlazak većine mađarskih profesora stvorio je potrebu za pomoć od strane češke akademske zajednice u uspostavi novoga slovačkog univerziteta. Prvi rektor novoga univerziteta Prof. MUDr. Kristian Hynek, kao i mnogi profesori, bili su etnički česi budući da lokalna sredina nije mogla pružiti dovoljan broj kvalificiranog kadra koji bi govorili slovački jezik. Bez obzira na oskudna financijska sredstva, univerzitet je od samoga početka radio i na razvoju istraživačkog rada. 1919. na univerzitetu je osnovan medicinski fakultet, a 1921. osnovani su i pravni i filozofski fakultet. Uz humanističke i društvene nauke, filozoski je fakultet u prvim godinama funkcionisao i kao učiteljski fakultet na kojemu su obrazovani neophodni učitelji za slovčke srednje škole. 1937. izgrađena je i univerzitetska centralna zgrada.

Drugi svetski rat[uredi - уреди | uredi kôd]

U periodu Drugog svetkog rata institucija se našla pod snažnim pritiskom Trećeg Rajha i marionetske Slovačke Republike. Akademske slobode bile su drastično ograničene, a preratni češki profesori izbačeni su sa institucije. Institucija je preimenovana u Slovački univerzitet 1939. godine, da bi joj originalni današnji naziv bio ponovo vraćen 1954. godine.

Kampus[uredi - уреди | uredi kôd]

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]