Univerzitet svetog Ćirila i Metodija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet svetog Ćirila i Metodija
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
Logo univerziteta
Ss. Cyril and Methodius University of Skopje.jpg
Historija
Osnivanje 1949.
Generalno
Vrsta javni univerzitet
Administracija
Kancelar Prof. Dr. Velimir Stojkoski Vet. M.D.
Vicekancelar Elena Dumova-Jovanoska
Mome Spasovski
Kole Vasilevski
Pece Nedanovski
Akademsko osoblje 2390
Studenti
Broj studenata oko 50,000
Udruženja ERASMUS, AUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Skopje
Grad Skoplje (Veliko Skoplje)
Republika Makedonija Flag of North Macedonia.svg
Kampus urbani kampus
Službene stranice
ukim.edu.mk

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija (makedonski: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“) ili kraće Univerzitet u Skoplju je najveći javni univerzitet u Republici Makedoniji. Univerzitet je poneo ime svetih Kirila i Metoda, prvih slavenskih misionara koji su širili hrišćanstvo među Slavenima na Balkanu, u Moravskoj i Panoniji. Instituciju pohađa oko 50,000 studenata, od čega njih oko 700 stranih. Primarni jezik izvođenja predavanja na univerzitetu je makedonski iako su pojedini kolegiji ponuđeni i na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i jezicima nacionalnih manjina.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vreme bugarske okupacije Vardarske banovine u periodu od 1941. do 1944. godine, nove su okupacione vlasti u Skopju 1943. godine osnovale Univerzitet cara Borisa III, kao prvu visokoobrazovnu instituciju na prostoru današnje Republike Makedonije.[1] Usled povlačenja okupacionih vlasti u jesen 1944. godine, tadašnji Univerzitet cara Borisa III prestao je sa radom. Nakon osnivanja Socijalističke Republike Makedonije, na trećem zasedanju Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije u aprilu 1945. godine, jedno od pitanja na dnevnom redu bilo je i zamena bugarskog sa makedonskim univerzitetom.[2] Krajem 1946. godine planovi su provedeni u delo kada je 29. novembra otvoren Filozofski fakultet, institucija iz koje će izrasti budući Univerzitet u Skoplju. Fakultet je bio podeljen na odeljenje za istoriju i filologiju i odeljenje za matematiku i prirodne nauke. Njima su naknadno u 1947. pridodani i Medicinski fakultet i Fakultet za poljoprivredu i šumarstvo. U akademskoj godini 1946-1947. prvih 58 studenata unisano je na instituciju dok je već sledeće godine taj broj porastao na njih 907. U narednim je godinama usledio značajan rast i razvoj univerziteta kojemu su dodavani novi fakulteti, a uz nastavnu uloženi su napori i u razvoj naučnoga rada. 1948. godine na univerzitetu je osnovan Istorijski institut, 1949. Institut za etnološke studije, a 1952. Ekonomski institut.

Nakon razornoga Zemljotresa u Skoplju 1963. godine veliki deo grada i univerziteta bio je uništen sa nekim od najsavremenijih laboratorija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U vremenu pred potres Univerzitet u Skoplju bio je treći najveći univerzitet u Jugoslaviji. Nakon potresa vlasti su pristupile brzoj obnovi i izgradnji novoga kampusa. Na zahtev jugoslavenskih vlasti, naučnici iz UNESCO-ovog odeljenja za prirodne nauke poslani su u Skoplje kako bi se susreli sa lokalnim naučnicima i razvili plan rehabilitacije naučnoga rada na instituciji. Rezultat susreta je bila i velika donacija naučne opreme koju je UNESCO u svetu sakupio za Univerzitet u Skoplju.

Organizaciona struktura univerziteta[uredi - уреди | uredi izvor]

Fakultet za muzičku umetnost
Pravoslavno bogoslovni fakultet „Sveti Kliment Ohridski“
Predavanje o Wikipediji na Ekonomskom fakultetu
Spomenik svetom Ćirilu i Metodiju na kampusu

Univerzitet u Skoplju podeljen je na 23 fakulteta fokusirana u domenu prirodnih, medicinskih, tehničkih, društvenih, biotehničkih nauka i umetnosti.

Prirodne nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Medicinske nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Tehničke nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Društvene nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Biotehničke nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Umetnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Instituti u sastavu univerziteta[uredi - уреди | uredi izvor]

Pridružene institucije[uredi - уреди | uredi izvor]

Javne naučne ustanove[uredi - уреди | uredi izvor]

Druge institucije za visoko obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Druge organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalna i univerzitetska biblioteka

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ koja se ranije zvala Narodna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ nacionalna je biblioteka Republike Makedonije i univerzitetska biblioteka Univerziteta svetog Ćirila i Metodija. Biblioteka je osnovana 1944. godine kao Narodna biblioteka pri Filozofskom fakultetu u Skoplju. Od 1960. godine ima status centralne biblioteke u Socijalističkoj Republici Makedoniji. Književni fond biblioteke raspolaže sa preko tri miliona jedinica. Biblioteka nosi ime slavenskog prosvetitelja svetog Klimenta Ohridskog.

Poznati studenti i profesori[uredi - уреди | uredi izvor]

Studenti[uredi - уреди | uredi izvor]

Profesori[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]