Univerzitet svetog Ćirila i Metodija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet svetog Ćirila i Metodija
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
Logo univerziteta
Ss. Cyril and Methodius University of Skopje.jpg
Historija
Osnivanje 1949.
Generalno
Vrsta javni univerzitet
Administracija
Rektor Nikola Jankulovski
Akademsko osoblje 2390
Studenti
Broj studenata oko 50.000
Udruženja ERASMUS, AUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Skopje
Grad Skoplje (Veliko Skoplje)
Makedonija
Kampus urbani kampus
Službene stranice
ukim.edu.mk

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija (makedonski: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“) ili kraće Univerzitet u Skoplju je najveći javni univerzitet u Makedoniji. Univerzitet je poneo ime svetih Kirila i Metoda, prvih slavenskih misionara koji su širili hrišćanstvo među Slavenima na Balkanu, u Moravskoj i Panoniji. Instituciju pohađa oko 50,000 studenata, od čega njih oko 700 stranih. Primarni jezik izvođenja predavanja na univerzitetu je makedonski iako su pojedini kolegiji ponuđeni i na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i jezicima nacionalnih manjina.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vreme bugarske okupacije Vardarske banovine u periodu od 1941. do 1944. godine, nove su okupacione vlasti u Skopju 1943. godine osnovale Univerzitet cara Borisa III, kao prvu visokoobrazovnu instituciju na prostoru današnje Makedonije.[1] Usled povlačenja okupacionih vlasti u jesen 1944. godine, tadašnji Univerzitet cara Borisa III prestao je sa radom. Nakon osnivanja Socijalističke Republike Makedonije, na trećem zasedanju Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije u aprilu 1945. godine, jedno od pitanja na dnevnom redu bilo je i zamena bugarskog sa makedonskim univerzitetom.[2] Krajem 1946. godine planovi su provedeni u delo kada je 29. novembra otvoren Filozofski fakultet, institucija iz koje će izrasti budući Univerzitet u Skoplju. Fakultet je bio podeljen na odeljenje za istoriju i filologiju i odeljenje za matematiku i prirodne nauke. Njima su naknadno u 1947. pridodani i Medicinski fakultet i Fakultet za poljoprivredu i šumarstvo. U akademskoj godini 1946-1947. prvih 58 studenata unisano je na instituciju dok je već sledeće godine taj broj porastao na njih 907. U narednim je godinama usledio značajan rast i razvoj univerziteta kojemu su dodavani novi fakulteti, a uz nastavnu uloženi su napori i u razvoj naučnoga rada. 1948. godine na univerzitetu je osnovan Istorijski institut, 1949. Institut za etnološke studije, a 1952. Ekonomski institut.

Nakon razornoga Zemljotresa u Skoplju 1963. godine veliki deo grada i univerziteta bio je uništen sa nekim od najsavremenijih laboratorija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U vremenu pred potres Univerzitet u Skoplju bio je treći najveći univerzitet u Jugoslaviji. Nakon potresa vlasti su pristupile brzoj obnovi i izgradnji novoga kampusa. Na zahtev jugoslavenskih vlasti, naučnici iz UNESCO-ovog odeljenja za prirodne nauke poslani su u Skoplje kako bi se susreli sa lokalnim naučnicima i razvili plan rehabilitacije naučnoga rada na instituciji. Rezultat susreta je bila i velika donacija naučne opreme koju je UNESCO u svetu sakupio za Univerzitet u Skoplju.

Organizaciona struktura univerziteta[uredi - уреди | uredi izvor]

Fakultet za muzičku umetnost
Pravoslavno bogoslovni fakultet „Sveti Kliment Ohridski“
Predavanje o Wikipediji na Ekonomskom fakultetu
Spomenik svetom Ćirilu i Metodiju na kampusu

Univerzitet u Skoplju podeljen je na 23 fakulteta fokusirana u domenu prirodnih, medicinskih, tehničkih, društvenih, biotehničkih nauka i umetnosti.

Prirodne nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Medicinske nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Tehničke nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Društvene nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Biotehničke nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Umetnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Instituti u sastavu univerziteta[uredi - уреди | uredi izvor]

Pridružene institucije[uredi - уреди | uredi izvor]

Javne naučne ustanove[uredi - уреди | uredi izvor]

Druge institucije za visoko obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Druge organizacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalna i univerzitetska biblioteka

Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ koja se ranije zvala Narodna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“ nacionalna je biblioteka Republike Makedonije i univerzitetska biblioteka Univerziteta svetog Ćirila i Metodija. Biblioteka je osnovana 1944. godine kao Narodna biblioteka pri Filozofskom fakultetu u Skoplju. Od 1960. godine ima status centralne biblioteke u Socijalističkoj Republici Makedoniji. Književni fond biblioteke raspolaže sa preko tri miliona jedinica. Biblioteka nosi ime slavenskog prosvetitelja svetog Klimenta Ohridskog.

Poznati studenti i profesori[uredi - уреди | uredi izvor]

Studenti[uredi - уреди | uredi izvor]

Profesori[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]