Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Govor Edvarda Kardelja na drugom zasedanju ASNOM-a

Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (mak. Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија; skraćeno ASNOM) je predstavljalo vrhovno predstavničko, zakonodavno i izvršno telo narodne vlasti u Makedoniji, u tijeku narodne revolucije u periodu od avgusta 1944. do aprila 1945. godine.

ASNOM je konstituisan na Ilindan 2. kolovoza 1944. na prvom zasjedanju u Prohoru Pčinjskom, tada na oslobođenom teritoriju Makedonije. Kasnije je Prohor Pčinjski pripao Federalnoj Srbiji. 16. aprila 1945, na Trećem zasedanju je preraslo u Narodnu skupštinu Makedonije.

Formiranje ASNOM-a i Prvo zasedanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Inicijativni odbor za osnovanje ASNOM-a formiran je novembra 1943. godine u selu Crvena voda. U njegovom sastavu nalazili su se: Metodije Andonov Čento (predsednik), Strahil Gigov (sekretar), Cvetko Uzunovski, Venko Markovski i Mihajlo Apostolski.

Marta 1944. godine IO je uputio pismo svim Narodooslobodičkim odborima u Makedoniji da izaberu delegate za Prvo zasedanje ASNOM-a. Prvi sastanak Inicijativnog odbora održan je 30. aprila 1944. godine u selu Stajovce, i na njemu je u rad odbora uključeno još 17 članova.

Prvo zasedanje ASNOM-a održano je 2. avgusta 1944. godine u manastiru sv. Prohor Pčinjski. Iako je izabrano 116. delegata, zasedanju je prisustvovalo samo 60-ak. Na zasedanju su donesene odlike, kojima je:

Na kraju zasedanja izabran je Prezidijum (Predsedništvo) ASNOM-a. Predsedništvo se sastojalo od predsednika, dva potpredsednika, dva sekretara i 17 članova.

Članovi Predsedništva ASNOM-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Metodije Andonov Čento, predsednik; Panko Brašnarov i Emanuel Čučkov, potpredsednici; Ljupčo Arsov i Vladimir Poležinovski, sekretari; Venko Markovski, Cvetko Uzunovski, Blagoja Fotev, Mihajlo Apostolski, Strahil Gigov, Petre Piruze, Kiril Petrušev, Jovan Gorgov, Epominonda pop Andonov, Kamber Hasan, Aco Petrovski, Mladen Georgiev i Ljiljana Čalovska.

Drugo zasedanje ASNOM-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Drugo zasedanje Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije održano je u oslobođenom Skoplju od 28. do 30. novembra 1944. godine. Ovom zasedanju su prisustvovali i potpredsednici Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije: Edvard Kardelj, Svetozar Vukmanović Tempo, Dimitar Vlahov; predsednik Otačastvenog fronta Bugarske Dobri Trpešev i predstavnici sovjeteske i anglo-američke vojne misije.

Treće zasedanje ASNOM-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Treće zasedanje Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije je održano od 14. do 16. aprila 1945. godine u Skoplju. Na ovom zasedanju Predsedništvo ASNOM-a je postalo Vlada Federalne Makedonije, a ASNOM je posato Narodna skupština (sobranje) Makedonije. Za prvog predesdnika Vlade tada je izabran Lazar Koliševski.

Obeležavanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon raspada SFRJ, Makedoncima nije bilo dopušteno da obeležavaju godišnjice antifašističkog veća, ASNOM-a, u manastiru Prohora Pčinjskog na teritoriji Srbije.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


Emblem of SFR Yugoslavia.svg Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije
ASNO Makedonije | ASNO Srbije | Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja |

ZAVNO Bosne i Hercegovine | ZAVNO Hrvatske | Slovenačko narodnooslobodilačko veće