Univerzitet u Bukureštu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Bukureštu
Universitatea din București
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1864
Generalno
Vrstajavni
Administracija
RektorProf. Univ. Dr. Ioan Pânzaru
Studenti
Broj studenata34.000
UdruženjaERASMUS, AUE
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Bukurešt
Rumunija
Službene stranice
www.unibuc.ro

Univerzitet u Bukureštu (rumunski: Universitatea din București), je javni univerzitet u Bukureštu u Rumuniji. Osnovan je 1864. ukazom princa Alexandreua Ioana Cuze. Njime je transformiran Akademija Svetog Save, koja je do tada predstavljala glavnu obrazovnu instituciju u Vlaškoj. Univerzitet u Bukureštu drugi je najstariji univerzitet na području današnje Rumunije i današnja vodeća institucija visokog obrazovanja u zemlji. Na univerzitetu je moguće završiti 97 programa preddiplomskog obrazovanja (bachelor), 211 programa na diplomskom nivou (master) i 21 poslediplomski program (doktorat).

Historija[uredi | uredi kod]

Univerzitetska biblioteka

1694. u Bukureštu je osnovana Akademija Svetog Save na kojoj su predavanja izvođena na grčkom jeziku. 1776. vladar Vlaške Alexandru Ipsilanti inicirao je reforme u kojima su na akademiju uvedeni kolegiji francuskog, italijanskog i latinskog jezika. 1987. Carol Davila osnovao je Nacionalnu školu medicine ui farmacije, a iste je godine položen i kamen temeljac Univerzitetske palače u Bukureštu. 1859. osnovan je i pravni fakultet.

1864. je objedinjavanjem tri postojeća fakulteta (pravni, naučni i humanistički), osnovan Univerzitet u Bukureštu. U narednim su godinama osnivani i drugi fakulteti u okviru Univerziteta. 1884. osnovan je Teološki fakultet, 1906. Geološki fakultet, 1913. je osnovan Akademski institut elektrotehnologije, 1921. Fakultet veterinarske medicine, 1923. Farmacijski fakultet i 1924. Mina Minovici institut forenzičke medicine.

1956. na univerzitetu su organizovane mirne demonstracije protiv komunističkog režima u Narodnoj Republici Ruminiji.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]