Universidad Nacional Autónoma de México

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Universidad Nacional Autónoma de México
Historija
MotoPor mi raza hablará el espíritu
Osnivanje1910.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorJosé Narro Robles
Studenti
Broj studenata324,413 (2011–2012 akademska godina)
MaskotaPuma
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Ciudad de Mexico
Meksiko
Kampusurbani
Službene stranice
www.unam.mx/index/en

Universidad Nacional Autónoma de México je javni istraživački univerzitet u gradu Meksiku, Meksiko. Njaveći je i najstariji univerzitet u Latinskoj Americi. Univerzitet je osnovan 1910. godine kao liberalna alternativa Kraljevskom i papinskom univerzitetu Meksika (Real y Pontificia Universidad de México) koji je funkcionirao u periodu od 1551 do 1865. Od 1929. univerzitetu je zagarantirana autonomija u definiranju nastavnih programa i raspolaganju budžetom od strane vlasti što je osnažilo akademske slobode i neovisnost. Tri dobitnika Nobelove nagrade studirali su na univerzitetu: Alfonso García Robles (za mir), Octavio Paz (za književnost), Mario J. Molina (za hemiju). Veliki kampus sa zgradama dekoriranim muralima zaštićen je kao Svjetska baština od strane UNESCO-a. UNAM je široko priznat kao najprestižniji univerzitet španjolskog govornog područja u svijetu.

Historija[uredi | uredi kod]

univerzitetska biblioteka

Univerzitet je 22. septembra 1910. otvorio Justo Sierra, ministar obrazovanja u vladi Porfiria Diaza. Nova institucija trebla se fundamentalno razlikovati od svoje prethodnice, blisko povezane sa rimokatoličkom crkvom i osnovane po odluci Felipa II od Španjolske, a u ime Karla V. Nasuprot tome, novi univerzitet trebao je biti po prirodi sekularan i trebao je odgovarati na potrebe cijele nacije.

Izazovi sa kojima se suočio novi univerzitet bili su u prvom redu političke prirode budući da je u toku bila Meksička revolucija, a federalne vlasti su imale direktnu kontrolu nad univerzitetskim pravilima i nastavnim programom. Pobune su povremeno prekidale rad novoosnovanog univerziteta (naročito nakod pada federalne vlade). Prvi studenstki protest organiziran je 1912. i rezultirao je osnivanjem samostalne pravne škole zvane Slobodna pravna škola (Escuela Libre de Derecho) u koju je odlučila preći većina studenata prava. Prvi pokušaj osiguravanja autonomije za univerzitet propao je 1914. godine, da bi se krajem dvadesetih godina izborila autonomija kao rezultat pokreta koji se za to zalagao kroz čitavu deceniju. 1943. donijeta je odluka da se univerzitet premjesti iz zgrada širom grada u jedinstveni novi kampus nazvan Univerzitetski grad. Studentski protesti organizirani su i 1966. i pred otvaranje ljetnih olimpijskih igara 1968 (koje su otvorene na univerzitetskom stadionu), za vrijeme kojih je nastava na univerzitetu bila obustavljena. Posljednje velike demonstracije organizirane su u školskoj godini 1999-2000. kada su studenti blokirali univerzitet na 292 dana zbog najava povećanja prosječnih školarina sa 0.02$ na 150$ po semestru za studente koji si mogu priuštiti plaćanje školarine u tom iznosu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]