ERASMUS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logo programa ERASMUS

ERASMUS je program akademske razmene koji je današnja Evropska unija pokrenula 1987. godine. Od januara 2014. novi program pod nazivom ERASMUS plus objedinio je sve programe EU u polju obrazovanja i neformalnog obrazovanja, treninga, mladih i sporta. ERASMUS je od 1994. pa sve do 1999. bio deo Socrates programa zajedno sa nekoliko drugih programa unije. Od 2000. Socrates program postao je Socrates II, a od 2007. do 2013. program Socrates II zamenjen je Programom celoživotnog obrazovanja 2007-2013.. Program je namenjen mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja, namenjen student ima, profesorima i visokoškolskim institucijama. U programu učestvuje ukupno 32 evropske zemlje.

Studentima visokoškolskih ustanova, u državama koje u programu učestvuju, ERASMUS omogućuje studiranje u drugoj državi u trajanju od 3 do 12 meseci. Iako središnji deo ovoga programa zauzima razmena studenata među univerzitetima država ERASMUS programa, on takođe podstiče i razmenu profesora, transnacionalni razvoj nastavnih programa i panevropske tematske mreže.

Tokom 1989. godine Biro za implementaciju Erasmus programa pozvao je 32 bivša Erasmus studenta na evaluacioni sastanak u Gentu u Belgiji. Nedostatak vršnjačke podrške izdvojen je kao glavno pitanje, ali je takođe bio i pokretačka snaga prilikom stvaranja Erazmus studentske mreže (Erasmus Students Network). Organizacija podržava studente iz programa Erasmus i drugih bilateralnih sporazuma i sarađuje sa nacionalnim agencijama kako bi šružila podršku međunarodnim studentima. Od 23. jula 2020. godine, Erasmus studentska mreža sastoji se od 534 lokalna udruženja („sekcije“) u 42 zemlje, uključijući i Srbiju i ima više od 15.000 volontera širom Evrope.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]