Karel Čapek

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karel Čapek
Biografske informacije
Rođenje 9. januar 1890. (1890-01-09)
Češka Malé Svatoňovice, Češka
(tada  Austro-Ugarska)
Smrt 25. decembar 1938. (dob: 48)
Češka Prag, Češka
(tada  Čehoslovačka)
Nacionalnost Čeh
Supružnik Olga Scheinpflugová
Obrazovanje
Zanimanje književnik
Opus
Književni pravac modernizam
Književne vrste proza, drama
Jezik češki
Znamenita djela
Potpis
Podpiskarlacapka.jpg

Karel Čapek (Male Svatonjovice, 9. siječnja 1890. - Prag, 25. prosinca 1938.) bio je češki pisac.

Školovao se u Brnu, Pragu, Berlinu i Parizu. Bio je doktor filozofije, novinar i pisac. Najznačajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone.

Svjetsku slavu postigao je dramom "R. U. R." (Rossumovi univerzální roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije: »Tvornica Apsolutnoga«, »Krakatit« i »Rat daždevnjaka«. Tim se djelima nametnuo se kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Bajke je počeo pisati za vrijeme Prvoga svjetskog rata, crpeći građu za njih iz narodnih predaja svoga rodnog kraja.

Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke. Za djecu je još napisao i knjigu "Dašenjka ili Život šteneta", "Imao sam psa i mačku", "Devet bajki" - najpoznatija u našim krajevima je »Poštarska bajka« za djecu.

U periodu od 1932. do 1938., Čapek je svake godine bio predložen za Nobela za književnost, međutim, nagradu nikada nije dobio, mahom zbog političkih razloga.

Predstave[uredi - уреди | uredi kôd]

Romani[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]