Karel Čapek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karel Čapek
Biografske informacije
Rođenje(1890-01-09)9. 1. 1890.
Češka Malé Svatoňovice, Češka
(tada  Austro-Ugarska)
Smrt25. 12. 1938. (dob: 48)
Češka Prag, Češka
(tada  Čehoslovačka)
NacionalnostČeh
SupružnikOlga Scheinpflugová
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik
Opus
Književni pravacmodernizam
Književne vrsteproza, drama
Jezikčeški
Znamenita djela
Potpis

Karel Čapek (Male Svatonjovice, 9. siječnja 1890. - Prag, 25. prosinca 1938.) bio je češki pisac.

Školovao se u Brnu, Pragu, Berlinu i Parizu. Bio je doktor filozofije, novinar i pisac. Najznačajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone.

Svjetsku slavu postigao je dramom "R. U. R." (Rossumovi univerzální roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije: »Tvornica Apsolutnoga«, »Krakatit« i »Rat daždevnjaka«. Tim se djelima nametnuo se kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Bajke je počeo pisati za vrijeme Prvoga svjetskog rata, crpeći građu za njih iz narodnih predaja svoga rodnog kraja.

Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke. Za djecu je još napisao i knjigu "Dašenjka ili Život šteneta", "Imao sam psa i mačku", "Devet bajki" - najpoznatija u našim krajevima je »Poštarska bajka« za djecu.

U periodu od 1932. do 1938., Čapek je svake godine bio predložen za Nobela za književnost, međutim, nagradu nikada nije dobio, mahom zbog političkih razloga.

Predstave

[uredi | uredi kod]

Romani

[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]