Bajka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Postoje narodne, umetnicke... i mnoge rzne druge bajke . Najpoznatija bajka je bajka ,, Crvenkapa,,

Bajka osobita je književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepleće sa zbiljskim na takav način da između prirodnog i natprirodnog, stvarnog i izmišljenog nema pravih suprotnosti. Prisutno je odsustvo psihološke karakterizacije gdje su likovi ustaljeni, prisutan je polaritet dobra i zla te nesputana moć mašte i želje nad stvarnošću. Bajka se sastoji iz tri dela, zaplet, razrada i zaključak. Prisutan je anarhični stil pisanja, monološko-dijaloški Пишурак

kao i narativni stil. Ne postoji opis prirode, scena, ličnosti već se to zaključuje samo po sebi. Pouka je uvek jasna, kratka i direktna. U svakoj bajci postoje pomagači, obavezne prepreke koje junak treba da savladava da bi ostvario cilj. Za bajke su karakteristični brojevi 3, 7, 9, 12. (biblijski brojevi). U njos su likovi najcesce: vilenjaci, vile, vjestice, goblini, carobnjaci... U bajkama se najcesce vodi borba izmedju dobra i zla. Dobro najcesce pobjedjuje.

U svijetu su najslavnije bajke braće Grimm, Hansa Christiana Andersena i Oscara Wildea.


Bajka je osobita književna vrsta kod koje se čudesno inadnaravno isprepliće sa zbiljskim na takav način da izmeđuprirodnog i natprirodnog, stvarnog i izmišljenog nema pravihsuprotnosti.

Prisutno je odsustvo psihološkekarakterizacije gdje su likovi ustaljeni, prisutan je polaritetdobra i zla te nesputana moć mašte i želje nad stvarnošću.

U svijetu su najslavnije bajke braće Grimm,Hansa Christiana Andersena i Oscara Wildea.

U Hrvatskoj su najslavnije bajke IvaneBrlić-Mažuranić.

Prema definiciji bajka je priča uglavnomnamijenjena djeci koja se često bavi nepostojećim i izmišljenimradnjama i likovima kao što su vile i vilenjaci, čarobnjaci,patuljci, vještice i sl