Krste Crvenkovski

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Krste Crvenkovski
Krste Crvenkovski, slika.jpg
Krste Crvenkovski
Datum rođenja 16. jul 1921. (1921-07-16)
Mesto rođenja Prilep
Flag of Kraljevina Jugoslavija Kraljevina SHS
Datum smrti 21. jul 2001. (dob: 80)
Mesto smrti Skoplje
 Republika Makedonija
Profesija društveno-politički radnik
Član KPJ od 1939.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Predsednik Centralnog komiteta
Saveza komunista Makedonije
Period jul 1963.- mart 1969.
Prethodnik Lazar Koliševski
Naslednik Angel Čemerski
Narodni heroj od 27. novembra 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem
Orden bratstva i jedinsta
Orden partizanske zvezde
Orden za hrabrost
Partizanska spomenica 1941.

Krste Crvenkovski Stevo (Prilep, 16. jul 1921. – Skoplje, 21. jul 2001), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije i SR Makedonije i narodni heroj Jugoslavije. Od jula 1963. do marta 1969. godine obavljao je funkciju predsednika Centralnoga komiteta Saveza komunista Makedonije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Krste Crvenkovski rođen je 16. jula 1921. godine u Prilepu, u zanatlijskoj porodici. Osnovnu školu i osam razreda gimnazije završio je u rodnom gradu. Još u prvim razredima gimnazije, kada je zbog ukidanja ove škole u Prilepu pauzirao, radio je u duvanskom monopolu, gde je kontaktirao sa istomišljenicima, čitao marksističku literaturu i formirao svoj politički stav.

1935. godine primljen je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Nakon toga razvija komunističku delatnost u gimnaziji, formira čitalačke grupe, a 1939. godine i partijsku ćeliju. Kao njen sekretar, primljen je za člana Mesnog komiteta, ali je došla direktiva da kao učenik osmog razreda gimnazije ne može da bude član Mesnog komiteta.

Narodnooslobodilački rat[uredi - уреди | uredi izvor]

Posle završene gimnazije, 1939. godine upisuje se na Filozofski fakultet u Skoplju i tamo radi u partijskoj tehnici. Krste je u oktobru poslao jedan kofer ilegalnog materijala za Mesni komitet u Prilepu, ali je kurir na putu bio uhvaćen. On je odao Krsta, koji je od tada do okupacije Jugoslavije bio u ilegalnosti. Odmah posle okupacije uključuje se u pripremanje partijske organizacije za oružanu borbu i 11. oktobra 1941. godine učestvuje u napadu na grad.

U oktobru 1941. godine postaje politički komesar Prilepskog partizanskog odreda. Na prvom partizanskom mitingu u Makedoniji, 1941. godine u selu Carević, održao je govor u kome je objasnio platformu Narodnooslobodilačke borbe. Kad je odred rasformiran, izvesno vreme je bio ilegalac u Skoplju, a zatim član, pa sekretar Okružnoga komiteta Komunističke partije Jugoslavije za zapadnu Makedoniju.

U septembru 1942. godine pao je u ruke italijanske policije, koja nije uspela da sazna osnovne informacije o njemu. Bio je odveden u zatvor u Tirani. Iz zatvora je pobegao sa još dvadeset i dva politička zatvorenika kroz prokopan podzemni tunel i u aprilu 1943. godine priključio se jednom albanskom partizanskom odredu. Kasnije je prešao na gostivarski teren i postao sekretar Prvog oblasnog komiteta Komunističke partije Makedonije.

U decembru 1943. godine rukovodio je Prvim kongresom Narodnooslobodilačkog omladinskog saveza Makedonije u Fuštanima, u svojstvu člana Pokrajinskoga komiteta SKOJ-a. Od novembra 1944. godine je sekretar Pokrajinskoga komiteta SKOJ-a. Učestvovao je u Bogomilskom pohodu u februaru 1944. godine. Nekoliko meseci bio je zamenik političkog komesara Prve makedonske brigade.

Posleratna karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Posle oslobođenja zemlje zauzimao je niz odgovornih političkih i državnih funkcija:

Biran je za kandidata za člana Centralnoga komiteta KP Jugoslavije na Petom kongresu, a na Šestom, Sedmom, Osmom i Devetom kongresu za člana Centralnoga komiteta SK Jugoslavije, odnosno za člana Predsedništva SK Jugoslavije.

Za člana Centralnog komiteta KP Makedonije biran je na Prvom kongresu KPM. Bio je član Biroa Centralnog komiteta SK Makedonije i organizacioni sekretar CK SK Makedonije od jula 1963. do marta 1969. godine. Na Osmom kongresu SK Jugoslavije izabran je u Izvršni komitet Centralnog komiteta SK Jugoslavije, a na Devetom kongresu izabran je za člana Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije i za člana Izvršnog biroa SK Jugoslavije (1959-1971.).

Početkom sedamdesetih istakao se kao liberal i vodeći makedonski reformski komunist, ali je od 1974. isključen iz političkog života i javnosti, sve do 1989. godine. Zajedno sa Slavkom Milosavlevskim osnovao je Socijaldemokratsku partiju Makedonije.

Umro je 21. jula 2001. godine u Skoplju.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.

Stvaralaštvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Krste Crvenkovski je bio i publicista. Objavio je sledeća dela:

  • „Problemi na reformata na univerzitetot“ (1959, na srpskohrvatskom jaziku)
  • „Sojuzot na komunistite na Makedonija i demokratizacijata na opštestvoto“ (1971)
  • „Vo odbrana na makedonskata kauza“ (1989)
  • „Podvodni grebeni na politikata: razgovori so Krste Crvenkovski“ (1993)
  • „Našiot pogled za vremeto na Koliševski“ (zajedno sa Slavkom Milosavlevskim) (1996)
  • „Na branikot na makedonskata samobitnost: materijali od političkite razgovori za makedonskoto prašanje“ (1999)
  • „Zarobena vistina“ (2003)

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]