Bajram Šabani

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bajram Šabani
Bajram Šabani.jpg
Datum rođenja 14. oktobar 1922.
Mesto rođenja Lipkovo, kod Kumanova

 Kraljevina SHS
Datum smrti 14. oktobar 1941. (dob: 19)
Mesto smrti Belanovce
Profesija radnik
Član KPJ od leta 1941.
Učešće u ratovima Narodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od 10. oktobra 1953.

Bajram Šabani (19221941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 14. oktobra 1922. godine u selu Lipkovu, kod Kumanova, u veoma siromašnoj porodici. Otac mu je još kao dete bio čuvar stoke u selu. Kasnije se reselio sa porodicom u Kumanovo. Tamo je Bajram radio od malih nogu da bi zaradio za hleb. Odlazio je i na selo, gde je čuvao ovce imućnijih seljaka. Kad je poodrastao, radio je kao poljoprivredni i građevinski radnik. Kasnije je učio potkivački zanat.

Kad je 1939. godine ostao bez zaposlenja, svakog jutra je s motikom na ramenu odlazio da traži posao za taj dan. U vreme njegove nezaposlenosti organizovani ljudi uveravali su ga da je jedini izlaz iz siromaštva u organizovanoj borbi radničke klase. Počeo je da se zanima za napredne ideje i ubrzo je dobivao zadatke koje je izvršavao.

Nakon bugarske okupacije većeg dela Makedonije, Bajram je postao još aktivniji u komunističkom pokretu. Tada je bio primljen u članstvo Komunističke partije Jugoslavije. Uz pomoć skojevaca i članova Partije, Bajram je počeo da se opismenjava. Išao je po selima i zalazio naročito kod albanskih porodica, kojima je pojašnjavao ciljeve Narodnooslobodilačkog pokreta i organizovao ih za rad u pokretu.

Kad su pripreme za oružani ustanak bile završene, Bajram je pristupio partizanima. On je 11. oktobra stupio u odred zajedno sa svojim drugovima. To su bili prvi partizani iz kumanovskog kraja. Na njih su krenule ogromne vojne i policijske snage. Pošto je Bajram poznavao neke staze koje su vodile prema Skopskoj Crnoj gori, bio je u grupi koja se uputila u tom pravcu. Zbog jake kiše grupa se sklonila u jednu vodenicu u blizini sela Belanovci. Ujutro su vodenicu opkolili bugarski vojnici, nakon čega je počela žestoka borba. Bajram je držao odstupnicu. U trenutku kad je bacio poslednju bombu, mitraljeski rafal mu je presekao grudi i on je pao mrtav.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broz Tita, 10. oktobra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]