FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.
2022 كأس العالم لكرة القدم
Kaʾs al-ʿālam li-kurat al-qadam 2022
FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.

Podaci o turniru
Domaćin(i)  Katar
Vrijeme održavanja 20. studenog18. prosinca 2022.
Broj reprezentacija 32
Stadioni (u 5 gradova)
Statistika
Broj utakmica 64

Infokutija ažurirana: 28. listopada 2022..

FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. je 22. izdanje FIFA Svjetskog prvenstva koje će se od 20. studenog do 18. prosinca 2022. godine održati u Kataru. Bit će to prvo FIFA Svjetsko prvenstvo koje će se održati u arapskoj zemlji te tek drugo koje će se održati u Aziji, nakon Svjetskog prvenstva 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji. Uz to, ovo je posljednji turnir na kojemu će sudjelovati samo 32 reprezentacije, s obzirom da je za FIFA Svjetsko prvenstvo 2026. planirano proširenje na ukupno 48 reprezentacija.

FIFA Svjetsko prvenstvo je turnir koji se tradicionalno održava ljeti, u vrijeme kada se u svijetu - u pravilu - ne igraju klupske utakmice tako da reprezentativni nogomet ne remeti godišnji klupski raspored. Međutim, iznimne ljetne vrućine u Kataru pokazale su se kao potencijalno prevelik zdravstveni rizik, tako da je turnir pomaknut s ljetnog na - po prvi puta u historiji - zimski termin u studenom i prosincu, usred klupske sezone. Također, turnir će zbog tih promjena trajati manje od 30 dana, što je također novina u odnosu na ranija izdanja.

Od 32 reprezentacije, jedino je domaćin Katar izborio direktni nastup bez kvalifikacija; Katar je ujedno i jedini debitant na turniru, s obzirom na to da su sve ostale reprezentacije imale barem jedan raniji nastup. Porazom od Ekvadora 0:2, Katar je postao prvi domaćin u historiji turnira koji je izgubio utakmicu otvaranja, ali isto tako i prvi domaćin koji nije osvojio nijedan bod na turniru te domaćin s najmanje postignutih golova (samo jedan) na turniru. Aktualni branitelj naslova svjetskog prvaka bila je Francuska.

Izbor domaćina

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) i predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino (sredina), predaju katarskom emiru Tamimu al-Taniju (lijevo) ovlasti organiziranja Svjetskog prvenstva.

Proces za izbor domaćina prvenstava 2018. i 2022. godine započeo je u siječnju 2009. godine, a savezi su imali rok do 2. veljače da pošalju svoje ponude.[1] Inicijalno je jedanaest zemalja poslalo svoje kandidature, ali Meksiko se kasnije povukao,[2] dok je kandidatura Indonezije odbijena u veljači 2010. godine jer indonezijska vlada nije FIFA-i dostavila pismo podrške kandidaturi.[3] Tokom samog procesa, tri preostale neeuropske zemlje (Australija, Japan i Sjedinjene Države) postepeno su odustajale, što je značilo da savezi članovi UEFA-e gube pravo organizacije prvenstva 2022. godine. To je, prema FIFA-inim pravilima, značilo da nijedna europska zemlja nije mogla biti domaćin prvenstva 2022. godine, što je otvorilo put drugim kontinentima.

Na kraju je za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine razmatrano pet zemalja: Australija, Japan, Južna Koreja, Katar i Sjedinjene Države. FIFA-in izvršni odbor sastao se 2. prosinca 2010. godine u Zürichu kako bi odabrao domaćina.[4] Prije samog glasovanja, dvojica članova Izvršnog odbora suspendirani su zbog sumnji u korupciju povezanu uz glasovanje za domaćina 2022. godine.[5] Na koncu je, nakon četiri kruga glasovanja, za domaćina izabran Katar, što je opisano kao "visoki operativni rizik".[6] Rezultati su bili sljedeći:[7]

Rezultati glasovanja
Država Krug
1. krug
(glasovi)
2. krug
(glasovi)
3. krug
(glasovi)
4. krug
(glasovi)
 Katar 11 10 11 14
 Sjedinjene Države 3 5 6 8
 Južna Koreja 4 5 5
 Japan 3 2
 Australija 1

Izbor Katara je izazvao brojne kontroverze te je u nekim medijima nazvan skandalom.[8] It has been criticised by many as being part of the FIFA corruption scandals.[9] FIFA je optužena za korupciju, a kasniji problemi oko katarskog domaćinstva samo su se gomilali, tako da je ovaj izbor nesumnjivo postao jedan od najkontroverznijih u historiji turnira, kontroverzniji čak i od izbora Rusije za domaćina FIFA Svjetskog prvenstva 2018. godine, koji je također bio meta brojnih kritika i optužbi.

Kvalifikacije

Kao i za FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. godine, sve članice FIFA-e, izuzev domaćina Katara, sudjelovale su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. To znači da je ukupno 211 reprezentacija imalo pravo nastupa u kvalifikacijama, u kojima je - iako bez mogućnosti ispadanja - sudjelovao i domaćin Katar, jer ga je AFC obvezala da sudjeluje u kvalifikacijama zbog činjenice da su one istovremeno služile i kao kvalifikacije za AFC Azijski kup 2023. godine.[10] Kako je Katar, kao prvo plasirani u grupi, izborio finalni krug kvalifikacija, Libanon je kao peta najbolja drugoplasirana ekipa prošao u sljedeći krug kvalifikacija.[11] Branitelj naslova, Francuska, također je sudjelovala u kvalifikacijama.[12] Sveta Lucija je inicijalno pristupila kvalifikacijama, ali se povukla prije prve utakmice. Sjeverna Koreja odustala je od kvalifikacija zbog sigurnosnih razloga povezanih s pandemijom koronavirusa. Američka Samoa i Samoa povukle su se prije ždrijeba kontinentalnih kvalifikacija, dok se Tonga povukla nakon erupcije podvodnog vulkana Hunga Tonga–Hunga Ha'apai. Nešto kasnije, Vanuatu i Cookovi Otoci povukli su se zbog ograničenja povezanih uz pandemiju.

Kvalificirane momčadi

Od ukupno 32 reprezentacije koje sudjeluju na završnom turniru, njih 24 sudjelovalo je i na prethodnom prvenstvu.[13] Domaćin Katar jedini je debitant na ovom turniru, čime su postali prvi domaćin-debitant još od Italije 1934. godine. Rezultat toga bio je da je Svjetsko prvenstvo 2022. godine bilo prvo u kojem među momčadima koje su izborile nastup kroz kvalifikacije nije bilo debitanata. Nizozemska, Ekvador, Gana, Kamerun i Sjedinjene Države vratile su se na završni turnir nakon izbivanja 2018. godine. Kanada se vratila na turnir nakon 36 godina, s tim da im je prethodni nastup iz 1986. godine bio jedini do ove godine.[14] Wales se vratio nakon čak 64 godine, što je rekordna pauza za jednu europsku reprezentaciju, a jedini prijašnji nastup imali su 1958. godine.[15]

Četverostruki svjetski i aktualni europski prvak Italija nije se uspjela kvalificirati na svoje drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo, što im je prvi puta otkako sudjeluju, a sve nakon poraza u polufinalu play-offa. Talijani su ujedno i jedini biši prvaci koji se nisu kvalificirali te najbolje rangirana momčad na FIFA-inoj ljestvici koja nije ostvarila plasman.[16] Ujedno su i četvrta reprezentacija koja nije izborila nastup na završnici prvenstva nakon što je osvojila prethodno održani UEFA Euro, nakon Čehoslovačke (1978.), Danske (1994.) i Grčke (2006.).[17] Domaćin prethodnog turnira, Rusija, diskvalificirana je zbog invazije na Ukrajinu s početka 2022. godine.[18] Čile, osvajač Cope Américe 2015. i 2016. godine također nije uspio izboriti završni turnir drugi puta za redom. Nigerija je ispala u kontinentalnom play-offu od Gane, tako da se nije vratila nakon 2018. godine. Ostale zemlje koje su nastupile na prethodnom turniru, ali ne i ovom su Peru, Egipat, Island, Panama, Švedska i Kolumbija. Najniže rangirana reprezentacija na turniru bila je Gana.

Kvalificirane momčadi su sljedeće:

Napomena: Brojevi u zagradama predstavljaju FIFA-in ranking prije početka turnira.[19]

AFC (6)

CAF (5)

CONCACAF (4)

CONMEBOL (4)

OFC (0)

UEFA (13)

  Kvalificirani na Svjetsko prvenstvo
  Nisu se uspjeli kvalificirati
  Diskvalificirani ili se povukli iz kvalifikacija
  Nisu članice FIFA-e

Gradovi domaćini

Prvih pet predloženih stadiona predstavljeno je početkom ožujka 2010. godine. Katar je želio da stadioni održavaju različite historijske i kulturološke aspekte same zemlje, ali i da udovoljavaju kriterijima trajnosti, udobnosti, pristupačnosti i održivosti.[20] Namjera je bila da se stadioni opreme posebnim rashladnim sustavom koji bi unutar stadiona održavao temperaturu oko 20°C, međutim nije poznatko kako bi to funkcioniralo na otvorenim stadionima. Inicijalno je također rečeno kako će stadioni biti zero waste te kako će gornje etaže stadiona nakon prvenstva biti razmontirane i donirane zemljama sa slabo razvijenom sportskom infrastrukturom.[21][22] Svih pet stadiona projektirao je njemački arhitekt Albert Speer sa suradnicima.[23] Stadion al-Bajt na kraju je bio jedini zatvoreni stadion.[24]

FIFA-in izvještaj od 9. prosinca 2010. godine citirao je tadašnjeg predsjednika Seppa Blattera, koji je rekao da bi neke druge zemlje mogle organizirati neke utakmice Svjetskog prvenstva, međutim te zemlje nisu konkretno imenovane.[25] Blatter je dodao kako bilo kakvu odluku tog tipa prvo mora donijeti Katar, a onda odobriti i FIFA-in Izvršni odbor.[26] Jordanski princ Ali bin Husein izjavio je za Australian Associated Press kako bi odigravanje utakmica u Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i, možda, Saudijskoj Arabiji pomoglo u integraciji regionalnih naroda za vrijeme turnira.[27] Ovu mogućnost potvrdio je, u siječnju 2019. godine, i Blatterov nasljednik, Gianni Infantino, koji je naveo smanjenje političkih tenzija kao razlog razmatranja ove odluke.[28]

Godine 2013. pojavile su se vijesti kako je Katar poslao molbu FIFA-i da smanji ukupni broj predloženih stadiona (12) zbog povećanih troškova;[29] ubrzo je potvrđeno da Katar planira reducirati broj stadiona s izvornih 12 na najviše osam ili devet.[30] U travnju 2017. godine, organizatori su potvrdili kako će se prvenstvo igrati na osam stadiona u okolici Dohe, iako FIFA još uvijek nije bila službeno potvrdila konačni broj stadiona.[31][32] Za vrijeme priprema, izgradnja stadiona u Kataru bila je tema brojnih kontroverzi, od uobičajenih koje su se ticale nemogućnosti dovršenja stadiona u zadanim rokovima, do ozbiljnih optužbi za neljudske uvjete u kojima su radili radnici na stadionima.

U konačnici, FIFA je potvrdila kako će se prvenstvo odigrati na sljedećih osam stadiona:

Lusail Al-Kor Doha
Stadion u Lusailu Stadion al-Bajt Stadion 974 Stadion al-Tumama
Kapacitet: 80,000
Kapacitet: 60,000[33] Kapacitet: 40,000[34] Kapacitet: 40,000[35]
Domaćini na mapi Katara Stadioni u i u okolici Dohe
Al-Rajan Al-Vakra
Međunarodni stadion Kalifa Stadion Education City Stadion Ahmad bin Ali Stadion al-Džanub
Kapacitet: 45,416[36] Kapacitet: 45,350[37] Kapacitet: 44,740[38]
Kapacitet: 40,000[39]
Khalifa Stadium, Doha, Brazil vs Argentina (2010).jpg

Finalni ždrijeb

Finalni ždrijeb grupa Svjetskog prvenstva održan je 1. travnja 2022. godine[40] u 19:00 po lokalnom vremenu u Izložbenom i konvencijskom centru u Dohi.[41] U vrijeme održavanja ždrijeba, pobjedniti interkontinentalnih razigravanja, kao i europskog play-offa A nisu bili poznati.[42]

Prije samog ždrijeba, 32 kvalificirane reprezentacije raspoređene su u četiri jakosne skupine temeljem FIFA-inog ranga zaključno s 31. ožujka 2022. godine.[43] Iznimka od toga bila je prva jakosna skupina, gdje se nalazio domaćin Katar (koji bi po ranku bio u četvrtoj jakosnoj skupini, ali je završio u prvoj kao domaćin i automatski je raspoređen na mjesto A1) zajedno sa sedam najbolje rangiranih reprezentacija. Druga i treća jakosna skupina sadržavale su po osam reprezentacija, raspoređenih temeljem njihovog ranga, dok je četvrta jakosna skupina sadržavala pet najlošije rangiranih reprezentacija te tri reprezentacije koje su plasman izborile kroz play-off. Ždrijeb je bio organiziran da momčadi s istog kontinenta nisu mogle igrati u istoj grupi, osim europskim reprezentacija, kojih je u skupini moglo biti najmanje jedna, a najviše dvije. Reprezentacije su ždrijebane redom po jakosnim skupinama, od prve prema četvrtoj. Reprezentacije iz prve jakosne skupine automatski su išle na prvo mjesto u grupi, dok su ostala mjesta posebno ždrijebana u svrhu određivanja rasporeda igranja.[44] Jakosne skupine izgledale su ovako:[45]

Skupina 1
Reprezentacija Grupa Rang
Flag of Qatar.svg Katar[α 1] 51
Flag of Brazil.svg Brazil 1
Flag of Belgium (civil).svg Belgija 2
Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Francuska 3
Flag of Argentina.svg Argentina 4
Flag of England.svg Engleska 5
Flag of Spain.svg Španija 7
Flag of Portugal.svg Portugal 8
Skupina 2
Reprezentacija Grupa Rang
Flag of Mexico.svg Meksiko 9
Flag of the Netherlands.svg Nizozemska 10
Flag of Denmark.svg Danska 11
Flag of Germany.svg Njemačka 12
Flag of Uruguay.svg Urugvaj 13
Švicarska Švicarska 14
Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 15
Flag of Croatia.svg Hrvatska 16
Skupina 3
Reprezentacija Grupa Rang
Flag of Senegal.svg Senegal 20
Flag of Iran.svg Iran 21
Flag of Japan.svg Japan 23
Flag of Morocco.svg Maroko 24
Flag of Serbia.svg Srbija 25
Flag of Poland.svg Poljska 26
Flag of South Korea.svg Južna Koreja 29
Flag of Tunisia.svg Tunis 35
Skupina 4[α 2]
Reprezentacija Grupa Rang
Flag of Cameroon.svg Kamerun 37
Flag of Canada.svg Kanada 38
Flag of Ecuador.svg Ekvador 46
Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija 49
Flag of Ghana.svg Gana 60
Play-off UEFA A[α 3] N/D
CONCACAF/OFC play-off[α 4]
AFC/CONMEBOL play-off[α 5]
 1. Katar je kao domaćin raspoređen u prvu jakosnu skupinu te mu je automatski dodijeljena pozicija A1. Po rangu, Katar bio inače bio u četvrtoj jakosnoj skupini.
 2. Identitet triju play-off pobjednika nije bio poznat u vrijeme formiranja jakosnih skupina.
 3. U trenutku ždrijeba, pobjednik A puta UEFA-inih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nije bio poznat. U konačnici je to bio Flag of Wales.svg Wales (18), koji bi inače išao u treću jakosnu skupinu, ali je zbog play-offa svrstan u četvrtu.
 4. U trenutku ždrijeba, pobjednik interkontinentalnog play-offa između predstavnika CONCACAF-a (Kostarika) i OFC-a (Novi Zeland) nije bio poznat. U konačnici je to bila Flag of Costa Rica.svg Kostarika (31), koja bi svakako bila svrstana u četvrtu jakosnu skupinu.
 5. U trenutku ždrijeba, pobjednik interkontinentalnog play-offa između predstavnika AFC-a (Australija) i CONMEBOL-a (Peru) nije bio poznat. U konačnici je to bila Flag of Australia.svg Australija (42), koja bi svakako bila svrstana u četvrtu jakosnu skupinu.

Suci

FIFA je 19. svibnja 2022. godine objavila konačni popis 36 glavnih, 69 pomoćnih i 24 VAR suca koji će suditi na prvenstvu. Međut 36 glavnih sudaca, po dvojica su bili iz Argentine, Brazila, Engleske i Francuske.[46][47] Prvi puta u historiji, sutkinje su izabrane da sude na velikom natjecanju za muškarce; to su Stéphanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana.[48] Njima će se, također prvi puta u historiji, pridružiti i tri pomoćne sutkinje.[49] Gambijski sudac Bakary Gassama te argentinski pomoćni sudac Juan Pablo Belatti, koji je bio pomoćni sudac u finalu prethodnog izdanja, sude na svom trećem prvenstvu.[50][51][52] Među povratnicima su i César Arturo Ramos iz Meksika, Janny Sikazwe iz Zambije te iranski pomoćni sudac Mohamad-Reza Mansuri.[53][54][55]

Konačni popis svih sudaca izgledao je ovako:

Spisak sudaca
Konfederacija Glavni sudac Pomoćni suci VAR suci
AFC Australija Chris Beath (Australija) Ashley Beecham (Australija) / Anton Shchetinin (Australija)
Mohamad-Reza Abolfazli (Iran) / Mohamad-Reza Mansuri (Iran)
Taleb al-Mari (Katar) / Saud al-Makaleh (Katar)
Cao Yi (NR Kina) / Shi Xiang (NR Kina)
Mohamed al-Hamadi (Ujedinjeni Arapski Emirati) / Hasan al-Mahri (Ujedinjeni Arapski Emirati)
Australija Shaun Evans (Australija)
Katar Abdula al-Mari (Katar)
Singapur Muhammad Taqi (Singapur)
Iran Ali-Reza Fagani (Iran)
Katar Abdulrahman al-Džasim (Katar)
Narodna Republika Kina Ma Ning (NR Kina)
Ujedinjeni Arapski Emirati Mohamed Mohamed (Ujedinjeni Arapski Emirati)
Japan Yoshimi Yamashita (Japan)
CAF Gambija Bakary Gassama (Gambija) Abdelhak Etchiali (Alžir) / Mokrane Gourari (Alžir)
Jerson dos Santos (Angola) / Mahmud Abouelregal (Egipat)
Zakhele Siwela (Južnoafrička Republika) / Elvis Noupue (Kamerun)
Souru Phatsoane (Lesoto) / Arsénio Marrengula (Mozambik)
Djibril Camara (Senegal) / El Hadj Malick Samba (Senegal)
Maroko Rédouane Jiyed (Maroko)
Maroko Adil Zourak (Maroko)
Alžir Mustapha Ghorbal (Alžir)
Južna Afrika Victor Gomes (Južnoafrička Republika)
Ruanda Salima Mukansanga (Ruanda)
Senegal Maguette Ndiaye (Senegal)
Zambija Janny Sikazwe (Zambija)
CONCACAF Salvador Iván Barton (Salvador) Helpys Raymundo Feliz (Dominikanska Republika) / Walter López (Honduras)
Juan Carlos Mora (Kostarika) / Karen Díaz Medina (Meksiko)
Miguel Hernández (Meksiko) / Alberto Morín (Meksiko)
David Morán (Salvador) / Zachari Zeegelaar (Surinam)
Caleb Wales (Trinidad i Tobago) / Kyle Atkins (Sjedinjene Države)
Kathryn Nesbitt (Sjedinjene Države) / Corey Parker (Sjedinjene Države)
Kanada Drew Fischer (Kanada)
Meksiko Fernando Guerrero (Meksiko)
Sjedinjene Američke Države Armando Villarreal (Sjedinjene Države)
Sjedinjene Američke Države Ismail Elfath (Sjedinjene Države)
Gvatemala Mario Escobar (Gvatemala)
Honduras Said Martínez (Honduras)
Meksiko César Arturo Ramos (Meksiko)
CONMEBOL Brazil Raphael Claus (Brazil) Juan Pablo Belatti (Argentina) / Diego Bonfá (Argentina)
Ezequiel Brailovsky (Argentina) / Gabriel Chade (Argentina)
Neuza Back (Brazil) / Bruno Boschilia (Brazil)
Rodrigo Figueiredo (Brazil) / Bruno Pires (Brazil)
Danilo Manis (Brazil)
Michael Orué (Peru) / Jesús Sánchez (Peru)
Martín Soppi (Urugvaj) / Nicolás Taran (Urugvaj)
Tulio Moreno (Venezuela) / Jorge Urrego (Venezuela)
Čile Julio Bascuñán (Čile)
Kolumbija Nicolás Gallo (Kolumbija)
Urugvaj Leodán González (Urugvaj)
Venezuela Juan Soto (Venezuela)
Argentina Mauro Vigliano (Argentina)
Urugvaj Andrés Matonte (Urugvaj)
Peru Kevin Ortega (Peru)
Argentina Fernando Rapallini (Argentina)
Brazil Wilton Sampaio (Brazil)
Argentina Facundo Tello (Argentina)
Venezuela Jesús Valenzuela (Venezuela)
OFC Novi Zeland Matthew Conger (Novi Zeland) Tevita Makasini (Tonga) / Mark Rule (Novi Zeland)
UEFA Francuska Stéphanie Frappart (Francuska) Simon Bennett (Engleska) / Gary Beswick (Engleska)
Stuart Burt (Engleska) / Adam Nunn (Engleska)
Nicolas Danos (Francuska) / Cyril Gringore (Francuska)
Ciro Carbone (Italija) / Alessandro Giallatini (Italija)
Jan de Vries (Nizozemska) / Hessel Steegstra (Nizozemska)
Rafael Foltyn (Njemačka) / Jan Seidel (Njemačka)
Tomasz Listkiewicz (Poljska) / Paweł Sokolnicki (Poljska)
Ovidiu Artene (Rumunjska) / Vasile Marinescu (Rumunjska)
Tomaž Klančnik (Slovenija) / Andraž Kovačič (Slovenija)
Pau Cebrián Devís (Španjolska) / Roberto Díaz Pérez del Palomar (Španjolska)
Francuska Jérôme Brisard (Francuska)
Njemačka Bastian Dankert (Njemačka)
Španija Ricardo de Burgos Bengoetxea (Španjolska)
Njemačka Marco Fritz (Njemačka)
Španija Alejandro Hernández Hernández (Španjolska)
Italija Massimiliano Irrati (Italija)
Poljska Tomasz Kwiatkowski (Poljska)
Španija Juan Martínez Munuera (Španjolska)
Francuska Benoît Millot (Francuska)
Italija Paolo Valeri (Italija)
Nizozemska Pol van Boekel (Nizozemska)
Rumunija István Kovács (Rumunjska)
Nizozemska Danny Makkelie (Nizozemska)
Poljska Szymon Marciniak (Poljska)
Španija Antonio Mateu Lahoz (Španjolska)
Engleska Michael Oliver (Engleska)
Italija Daniele Orsato (Italija)
Njemačka Daniel Siebert (Njemačka)
Engleska Anthony Taylor (Engleska)
Francuska Clément Turpin (Francuska)
Slovenija Slavko Vinčić (Slovenija)

Natjecanje po grupama

Legenda:
     Momčad ispala iz daljnjeg natjecanja.
     Momčad prolazi u osminu finala.

Napomena: Sva vremena navedena su prema arapskom standardnom (AST) vremenu (UTC+3).

Sljedeći kriteriji primjenjivat će se prilikom rangiranja reprezentacija u grupnoj fazi:[56]

 1. Broj bodova u svim utakmicama u grupi;
 2. Gol razlika u svim utakmicama u grupi;
 3. Broj postignutih golova u svim utakmicama u grupi;
 4. Veći broj bodova osvojen u međusobnim susretima;
 5. Bolja gol razlika ostvarena u međusobnim susretima;
 6. Više postignutih golova u međusobnim susretima;
 7. Fair play bodovi u svim utakmicama u grupi (samo jedno oduzimanje bodova može se primijeniti na jednog igrača po utakmici):
  1. Žuti karton: -1 bod
  2. Indirektni crveni karton (dva žuta kartona): -3 boda
  3. Direktni crveni karton: -4 boda
  4. Žuti i direktni crveni karton: -5 bodova
 8. Izvlačenje reprezentacija.

Grupa A

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of the Netherlands.svg Nizozemska 7 3 2 1 0 5 1 +4
2. Flag of Senegal.svg Senegal 6 3 2 0 1 5 4 +1
3. Flag of Ecuador.svg Ekvador 4 3 1 1 1 4 3 +1
4. Flag of Qatar.svg Katar 0 3 0 0 3 1 7 -6
Katar Katar 0:2  Ekvador
Izvještaj Valencia Pogodak nakon 16 minuta 16' (pen.), Pogodak nakon 31 minuta 31'
Gledatelja: 67,372

Senegal Senegal 0:2  Nizozemska
Izvještaj Gakpo Pogodak nakon 84 minuta 84'
Klaassen Pogodak nakon 90+9 minuta 90+9'
Gledatelja: 41,721

Katar Katar 1:3  Senegal
Muntari Pogodak nakon 78 minuta 78' Izvještaj Dia Pogodak nakon 41 minuta 41'
Diédhiou Pogodak nakon 48 minuta 48'
B. Dieng Pogodak nakon 84 minuta 84'
Gledatelja: 41,797

Nizozemska Nizozemska 1:1  Ekvador
Gakpo Pogodak nakon 6 minuta 6' Izvještaj Valencia Pogodak nakon 49 minuta 49'

Ekvador Ekvador 1:2  Senegal
Caicedo Pogodak nakon 68 minuta 68' Izvještaj I. Sarr Pogodak nakon 44 minuta 44' (pen.)
Koulibaly Pogodak nakon 70 minuta 70'

Nizozemska Nizozemska 2:0  Katar
Gakpo Pogodak nakon 26 minuta 26'
F. de Jong Pogodak nakon 49 minuta 49'
Izvještaj
Gledatelja: 66,784

Grupa B

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of England.svg Engleska 7 3 2 1 0 9 2 +7
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 5 3 1 2 0 2 1 +1
3. Flag of Iran.svg Iran 3 3 1 0 2 4 7 -3
4. Flag of Wales.svg Wales 1 3 0 1 2 1 6 -5
Engleska Engleska 6:2  Iran
Bellingham Pogodak nakon 35 minuta 35'
Saka Pogodak nakon 43 minuta 43', Pogodak nakon 62 minuta 62'
Sterling Pogodak nakon 45+1 minuta 45+1'
Rashford Pogodak nakon 71 minuta 71'
Grealish Pogodak nakon 90 minuta 90'
Izvještaj Taremi Pogodak nakon 65 minuta 65', Pogodak nakon 90+13 minuta 90+13' (pen.)

Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 1:1  Wales
Weah Pogodak nakon 36 minuta 36' Izvještaj Bale Pogodak nakon 82 minuta 82' (pen.)

Wales Wales 0:2  Iran
Izvještaj Češmi Pogodak nakon 90+8 minuta 90+8'
Rezaijan Pogodak nakon 90+11 minuta 90+11'
Gledatelja: 40,875

Engleska Engleska 0:0  Sjedinjene Američke Države
Izvještaj
Gledatelja: 68,463

Wales Wales 0:3  Engleska
Izvještaj Rashford Pogodak nakon 50 minuta 50', Pogodak nakon 68 minuta 68'
Foden Pogodak nakon 51 minuta 51'

Iran Iran 0:1  Sjedinjene Američke Države
Izvještaj Pulišić Pogodak nakon 38 minuta 38'
Gledatelja: 42,127

Grupa C

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of Argentina.svg Argentina 6 3 2 0 1 5 2 +3
2. Flag of Poland.svg Poljska 4 3 1 1 1 2 2 0
3. Flag of Mexico.svg Meksiko 4 3 1 1 1 2 3 -1
4. Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija 3 3 1 0 2 3 5 -2
Argentina Argentina 1:2  Saudijska Arabija
Messi Pogodak nakon 10 minuta 10' (pen.) Izvještaj al-Šehri Pogodak nakon 48 minuta 48'
S. al-Davsari Pogodak nakon 53 minuta 53'
Gledatelja: 88,012

Meksiko Meksiko 0:0  Poljska
Izvještaj
Gledatelja: 39,369

Poljska Poljska 2:0  Saudijska Arabija
Zieliński Pogodak nakon 39 minuta 39'
Lewandowski Pogodak nakon 82 minuta 82'
Izvještaj

Argentina Argentina 2:0  Meksiko
Messi Pogodak nakon 64 minuta 64'
Fernández Pogodak nakon 87 minuta 87'
Izvještaj
Gledatelja: 88,966

Poljska Poljska 0:2  Argentina
Izvještaj Mac Allister Pogodak nakon 46 minuta 46'
Álvarez Pogodak nakon 67 minuta 67'
Gledatelja: 44,089

Saudijska Arabija Saudijska Arabija 1:2  Meksiko
S. al-Davsari Pogodak nakon 90+5 minuta 90+5' Izvještaj Martín Pogodak nakon 47 minuta 47'
Chávez Pogodak nakon 52 minuta 52'
Gledatelja: 84,985

Grupa D

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Francuska 6 3 2 0 1 6 3 +3
2. Flag of Australia.svg Australija 6 3 2 0 1 3 4 -1
3. Flag of Tunisia.svg Tunis 4 3 1 1 1 1 1 0
4. Flag of Denmark.svg Danska 1 3 0 1 2 1 3 -2
Danska Danska 0:0  Tunis
Izvještaj

Francuska Francuska 4:1  Australija
Rabiot Pogodak nakon 27 minuta 27'
Giroud Pogodak nakon 32 minuta 32', Pogodak nakon 71 minuta 71'
Mbappé Pogodak nakon 68 minuta 68'
Izvještaj Goodwin Pogodak nakon 9 minuta 9'
Gledatelja: 40,875

Tunis Tunis 0:1  Australija
Izvještaj Duke Pogodak nakon 23 minuta 23'
Gledatelja: 41,823

Francuska Francuska 2:1  Danska
Mbappé Pogodak nakon 61 minuta 61', Pogodak nakon 86 minuta 86' Izvještaj Christensen Pogodak nakon 68 minuta 68'
Gledatelja: 42,860

Australija Australija 1:0  Danska
Leckie Pogodak nakon 60 minuta 60' Izvještaj
Gledatelja: 41,232

Tunis Tunis 1:0  Francuska
Khazri Pogodak nakon 58 minuta 58' Izvještaj

Grupa E

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of Japan.svg Japan 6 3 2 0 1 4 3 +1
2. Španija Španjolska 4 3 1 1 1 9 3 +6
3. Flag of Germany.svg Njemačka 4 3 1 1 1 6 5 +1
4. Flag of Costa Rica.svg Kostarika 3 3 1 0 2 3 11 -8
Njemačka Njemačka 1:2  Japan
Gündoğan Pogodak nakon 33 minuta 33' (pen.) Izvještaj Dōan Pogodak nakon 75 minuta 75'
Asano Pogodak nakon 83 minuta 83'

Španjolska Španija 7:0  Kostarika
Olmo Pogodak nakon 11 minuta 11'
Asensio Pogodak nakon 21 minuta 21'
F. Torres Pogodak nakon 31 minuta 31' (pen.), Pogodak nakon 54 minuta 54'
Gavi Pogodak nakon 74 minuta 74'
Soler Pogodak nakon 90 minuta 90'
Morata Pogodak nakon 90+2 minuta 90+2'
Izvještaj
Gledatelja: 40,013

Japan Japan 0:1  Kostarika
Izvještaj Fuller Pogodak nakon 81 minuta 81'
Gledatelja: 41,479

Španjolska Španija 1:1  Njemačka
Morata Pogodak nakon 62 minuta 62' Izvještaj Füllkrug Pogodak nakon 83 minuta 83'
Gledatelja: 68,895

Japan Japan 2:1  Španjolska
Dōan Pogodak nakon 48 minuta 48'
Tanaka Pogodak nakon 51 minuta 51'
Izvještaj Morata Pogodak nakon 11 minuta 11'

Kostarika Kostarika 2:4  Njemačka
Tejeda Pogodak nakon 58 minuta 58'
Neuer Pogodak nakon 70 minuta 70' (ag.)
Izvještaj Gnabry Pogodak nakon 10 minuta 10'
Havertz Pogodak nakon 73 minuta 73', Pogodak nakon 85 minuta 85'
Füllkrug Pogodak nakon 89 minuta 89'
Gledatelja: 67,054

Grupa F

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of Morocco.svg Maroko 7 3 2 1 0 4 1 +3
2. Flag of Croatia.svg Hrvatska 5 3 1 2 0 4 1 +3
3. Flag of Belgium (civil).svg Belgija 4 3 1 1 1 1 2 -1
4. Flag of Canada.svg Kanada 0 3 0 0 3 2 7 -5
Maroko Maroko 0:0  Hrvatska
Izvještaj
Gledatelja: 59,407

Belgija Belgija 1:0  Kanada
Batshuayi Pogodak nakon 44 minuta 44' Izvještaj
Gledatelja: 40,432

Belgija Belgija 0:2  Maroko
Izvještaj Saïss Pogodak nakon 73 minuta 73'
Aboukhlal Pogodak nakon 90+2 minuta 90+2'
Gledatelja: 43,738

Hrvatska Hrvatska 4:1  Kanada
Kramarić Pogodak nakon 36 minuta 36', Pogodak nakon 70 minuta 70'
Livaja Pogodak nakon 44 minuta 44'
Majer Pogodak nakon 90+4 minuta 90+4'
Izvještaj Davies Pogodak nakon 2 minuta 2'

Hrvatska Hrvatska 0:0  Belgija
Izvještaj
Gledatelja: 43,984

Kanada Kanada 1:2  Maroko
Aguerd Pogodak nakon 40 minuta 40' (ag.) Izvještaj Ziyech Pogodak nakon 4 minuta 4'
En-Nesyri Pogodak nakon 23 minuta 23'
Gledatelja: 43,102

Grupa G

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of Brazil.svg Brazil 6 3 2 0 1 3 1 +2
2. Švicarska Švicarska 6 3 2 0 1 4 3 +1
3. Flag of Cameroon.svg Kamerun 4 3 1 1 1 4 4 0
4. Flag of Serbia.svg Srbija 1 3 0 1 2 5 8 -3
Švicarska Švicarska 1:0  Kamerun
Embolo Pogodak nakon 48 minuta 48' Izvještaj
Gledatelja: 39,089

Brazil Brazil 2:0  Srbija
Richarlison Pogodak nakon 62 minuta 62', Pogodak nakon 73 minuta 73' Izvještaj
Gledatelja: 88,103

Kamerun Kamerun 3:3  Srbija
Castelletto Pogodak nakon 29 minuta 29'
Aboubakar Pogodak nakon 63 minuta 63'
Choupo-Moting Pogodak nakon 66 minuta 66'
Izvještaj Pavlović Pogodak nakon 45+1 minuta 45+1'
S. Milinković-Savić Pogodak nakon 45+3 minuta 45+3'
A. Mitrović Pogodak nakon 53 minuta 53'
Gledatelja: 39,789

Brazil Brazil 1:0  Švicarska
Casemiro Pogodak nakon 83 minuta 83' Izvještaj
Gledatelja: 43,649

Srbija Srbija 2:3  Švicarska
Mitrović Pogodak nakon 26 minuta 26'
Vlahović Pogodak nakon 35 minuta 35'
Izvještaj Shaqiri Pogodak nakon 20 minuta 20'
Embolo Pogodak nakon 44 minuta 44'
Freuler Pogodak nakon 48 minuta 48'
Gledatelja: 41,378

Kamerun Kamerun 1:0  Brazil
Aboubakar Pogodak nakon 90+2 minuta 90+2' Izvještaj
Gledatelja: 85,986

Grupa H

Reprezentacija Bod. Ut. Pob. N. Por. Pos. Pri. RP
1. Flag of Portugal.svg Portugal 6 3 2 0 1 6 4 +2
2. Flag of South Korea.svg Južna Koreja 4 3 1 1 1 4 4 0
3. Flag of Uruguay.svg Urugvaj 4 3 1 1 1 2 2 0
4. Flag of Ghana.svg Gana 3 3 1 0 2 5 7 -2
Urugvaj Urugvaj 0:0  Južna Koreja
Izvjetšaj

Portugal Portugal 3:2  Gana
C. Ronaldo Pogodak nakon 65 minuta 65' (pen.)
Félix Pogodak nakon 78 minuta 78'
Leão Pogodak nakon 80 minuta 80'
Izvjetšaj A. Ayew Pogodak nakon 73 minuta 73'
Bukari Pogodak nakon 89 minuta 89'
Gledatelja: 42,662

Južna Koreja Južna Koreja 2:3  Gana
Jo Gyu-seong Pogodak nakon 58 minuta 58', Pogodak nakon 61 minuta 61' Izvjetšaj Salisu Pogodak nakon 24 minuta 24'
Kudus Pogodak nakon 34 minuta 34', Pogodak nakon 68 minuta 68'

Portugal Portugal 2:0  Urugvaj
Fernandes Pogodak nakon 54 minuta 54', Pogodak nakon 90+3 minuta 90+3' (pen.) Izvjetšaj
Gledatelja: 88,668

Gana Gana 0:2  Urugvaj
Izvjetšaj de Arrascaeta Pogodak nakon 26 minuta 26', Pogodak nakon 32 minuta 32'
Gledatelja: 43,443

Južna Koreja Južna Koreja 2:1  Portugal
Gim Yeong-gwon Pogodak nakon 27 minuta 27'
Hwang Hui-chan Pogodak nakon 90+1 minuta 90+1'
Izvjetšaj Horta Pogodak nakon 5 minuta 5'
Gledatelja: 44,097

Faza na izbacivanje

Osmina finala Četvrtfinale Polufinale Finale
                           
3. prosinca – Al-Rajan (Kalifa)            
   Nizozemska  
9. prosinca – Lusail
   Sjedinjene Države    
   
3. prosinca – Al-Rajan (bin Ali)
       
   Argentina  
13. prosinca – Lusail
   Australija    
   
5. prosinca – Al-Vakra
       
   Japan  
9. prosinca – Al-Rajan (Education)
   Hrvatska    
   
5. prosinca – Doha (974)
       
   Brazil  
18. prosinca – Lusail
   Južna Koreja    
   
4. prosinca – Al-Kor
     
   Engleska  
10. prosinca – Al-Kor
   Senegal    
   
4. prosinca – Doha (al-Tumama)
       
   Francuska  
14. prosinca – Al-Kor
   Poljska    
   
6. prosinca – Al-Rajan (Education)
        Treće mjesto
   Maroko  
10. prosinca – Doha (al-Tumama) 17. prosinca – Al-Rajan (Kalifa)
   Španjolska    
       
6. prosinca – Lusail
           
   Portugal  
   Švicarska    

Osmina finala

Nizozemska Nizozemska  Sjedinjene Američke Države
Izvještaj

Argentina Argentina  Australija
Izvještaj

Francuska Francuska  Poljska
Izvještaj

Engleska Engleska  Senegal
Izvještaj

Japan Japan  Hrvatska
Izvještaj

Brazil Brazil  Južna Koreja
Izvještaj

Maroko Maroko  Španjolska
Izvještaj

Portugal Portugal  Švicarska
Izvještaj

Četvrtfinale

E1/F2 G1/H2
Izvještaj

A1/B2 C1/D2
Izvještaj

F1/E2 H1/G2
Izvještaj

B1/A2 D1/C2
Izvještaj

Polufinale

ČF2 ČF1
Izvještaj

ČF4 ČF3
Izvještaj

Utakmica za treće mjesto

Poraženi PF1 Poraženi PF2
Izvještaj

Finale

Pobjednik PF1 Pobjednik PF2
Izvještaj

Statistike i nagrade

Statistike

Ažurirano: 2. prosinca 2022.

Prvi pogodak

Najbrži pogodak

Najkasniji pogodak

Prvi žuti karton

Prvi crveni karton

Najstariji igrač s nastupom

 • Kanada Atiba Hutchinson - &0000000000000039.00000039 godina, &0000000000000288.000000288 dana

Najmlađi igrač s nastupom

 • Njemačka Youssoufa Moukoko - &0000000000000018.00000018 godina, &0000000000000003.0000003 dana

Najstariji igrač s postignutim golom

 • Portugal Cristiano Ronaldo - &0000000000000037.00000037 godina, &0000000000000292.000000292 dana

Najmlađi igrač s postignutim golom

 • Španija Gavi - &0000000000000018.00000018 godina, &0000000000000110.000000110 dana

Prvi hat-trick

Igrači s najviše postignutih pogodaka na jednoj utakmici (2)

Najviše golova na utakmici

Najmanje golova na utakmici

Momčadi s najviše postignutih pogodaka (9)

Momčadi s najviše primljenih pogodaka (11)

Momčadi s najmanje primljenih pogodaka (1)

Momčadi s najmanje postignutih pogodaka (1)

Strijelci

Ažurirano: 2. prosinca 2022.

3 gola
2 gola
1 gol
Autogolovi

Jedanaesterci

Ne računajući utakmice koje su odlučene izvođenjem jedanaesteraca, ovako izgleda realizacija jedanaesteraca dosuđenih tokom igre:

Realizirani

Promašeni

Nagrade

Idealna momčad

Konačni poredak

# Momčad Grupa Uta. Pob. Izj. Por. G+ G- GR Bod.
Finale
1 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
Treće i četvrto mjesto
3 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
Četvrtfinale
5 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
Osmina finala
9 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
10 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Flag of None.svg ??? 0 0 0 0 0 0 0 0
Grupna faza
17 Flag of Germany.svg Njemačka E 3 1 1 1 6 5 +1 4
18 Flag of Ecuador.svg Ekvador A 3 1 1 1 4 3 +1 4
19 Flag of Cameroon.svg Kamerun G 3 1 1 1 4 4 0 4
20 Flag of Uruguay.svg Urugvaj H 3 1 1 1 2 2 0 4
21 Flag of Tunisia.svg Tunis D 3 1 1 1 1 1 0 4
22 Flag of Mexico.svg Meksiko C 3 1 1 1 2 3 -1 4
23 Flag of Belgium (civil).svg Belgija F 3 1 1 1 1 2 -1 4
24 Flag of Ghana.svg Gana H 3 1 0 2 5 7 -2 3
25 Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija C 3 1 0 2 3 5 -2 3
26 Flag of Iran.svg Iran B 3 1 0 2 4 7 -3 3
27 Flag of Costa Rica.svg Kostarika E 3 1 0 2 3 11 -8 3
28 Flag of Denmark.svg Danska D 3 0 1 2 1 3 -2 1
29 Flag of Serbia.svg Srbija G 3 0 1 2 5 8 -3 1
30 Flag of Wales.svg Wales B 3 0 1 2 1 6 -5 1
31 Flag of Canada.svg Kanada F 3 0 0 3 2 7 -5 0
32 Flag of Qatar.svg Katar A 3 0 0 3 1 7 -6 0

Marketing

Službena lopta

Al Rihla, službena lopta FIFA Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Službena lopta prvenstva, Al Rihla, službeno je predstavljena 30. ožujka 2022. godine. Lopta je primarno inspirirana kulturom, arhitekturom, ikonskim brodovima i zastavom Katara. Na arapskom riječ "al-rihla" označava "putovanje". Lopta je dizajnirana vodeći računa o održivosti, čime je postala prva službena lopta Svjetskih prvenstava izrađena od ljepila i tinte bazirane na vodi. Adidas je iskoristio neke nove tehnike kako bi ubrzao kretanje lopte i povećao preciznost.[57]

Maskota

Službena maskota prvenstva predstavljena je 1. travnja 2022. godine tijekom ždrijeba grupne faze Svjetskog prvenstva. Maskota po imenu Laʼeeb, što na arapskom znači "super vješt igrač", zapravo je digitalno animirana gutra, tradicionalni arapski odjevni predmet, koja - prema priči - dolazi iz posebnog paralelnog svijeta u kojem su sve maskote zapravo žive. Opisan je kao izrazito veseo i mladenački živahan lik.[58]

Muzika

FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. bilo je prvo prvenstvo u historiji za koje nije napravljena samo jedna službena pjesma, već je izdan cjeloviti soundtrack album. Prva od pjesama s albuma, "Hayya Hayya (Better Together)", koju izvode Trinidad Cardona, Davido i AISHA, objavljena je 1. travnja 2022. godine zajedno sa spotom.[59] Gims i Ozuna izvode drugu pjesmu s albuma, "Arhbo", čiji je spot javno predstavljen 19. kolovoza 2022. godine.[60] Posljednja među trima pjesmama objavljena je 7. listopada 2022. godine zajedno sa spotom, a radilo se o pjesmi "Light the Sky", koju izvode Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad i Balqees.

Reference

 1. Goff, Steve (16 January 2009). „Future World Cups”. The Washington Post. Arhivirano iz originala 30 April 2011. http://voices.washingtonpost.com/soccerinsider/2009/01/future_world_cups.html. Pristupljeno 16 January 2009. 
 2. „Mexico withdraws FIFA World Cup bid”. FIFA. 29 September 2009. Arhivirano iz originala 30 April 2011. https://www.fifa.com/newscentre/news/newsid=1109321.html. Pristupljeno 10 February 2011. 
 3. „Indonesia's bid to host the 2022 World Cup bid ends”. BBC Sport. 19 March 2010. Arhivirano iz originala 20 March 2010. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/8577452.stm. Pristupljeno 19 March 2010. 
 4. „Combined bidding confirmed”. FIFA. 20 December 2008. Arhivirano iz originala 22 January 2009. https://web.archive.org/web/20090122070321/http://www.fifa.com/aboutfifa/federation/bodies/media/newsid%3D983481.html. Pristupljeno 20 December 2008. 
 5. Wilson, Steve (18 November 2010). „World Cup 2018: meet Amos Adamu and Reynald Temarii, the Fifa pair suspended over corruption”. The Telegraph (London). Arhivirano iz originala 10 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220110/https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/8142965/World-Cup-2018-meet-Amos-Adamu-and-Reynald-Temarii-the-Fifa-pair-suspended-over-corruption.html. Pristupljeno 19 November 2021. Šablon:Cbignore
 6. „World Cup 2022: Blow to Qatar's 2022 bid as FIFA brands it "high risk"”. Bloomberg L.P.. 18 November 2010. Arhivirano iz originala 1 December 2010. https://web.archive.org/web/20101201055228/http://www.arabianbusiness.com/blow-qatar-s-2022-bid-as-fifa-brands-it-high-risk--362764.html. Pristupljeno 3 December 2010. 
 7. Doyle, Paul; Busfield, Steve (2 December 2010). „World Cup 2018 and 2022 decision day – live!”. The Guardian (London). Arhivirano iz originala 26 December 2016. https://web.archive.org/web/20161226062244/https://www.theguardian.com/football/blog/2010/dec/01/world-cup-2018-2022-zurich. Pristupljeno 10 December 2016. 
 8. James, Stuart (2 December 2010). „World Cup 2022: 'Political craziness' favours Qatar's winning bid”. The Guardian (London). Arhivirano iz originala 6 September 2013. https://web.archive.org/web/20130906213640/http://www.theguardian.com/football/2010/dec/02/world-cup-2022-qatar-winning-bid. Pristupljeno 3 December 2010. 
 9. „Qatar world cup part of FIFA corruption scandal”. 7 June 2015. Arhivirano iz originala 19 August 2020. https://web.archive.org/web/20200819045720/https://www.independent.co.uk/news/world/europe/fifa-corruption-whistleblower-says-qatar-will-be-stripped-of-2022-world-cup-10302979.html. Pristupljeno 7 June 2015. 
 10. Palmer, Dan (31 July 2017). „Hosts Qatar to compete in qualifying for 2022 World Cup”. insidethegames.biz (Dunsar Media Company). Arhivirano iz originala 6 June 2019. https://web.archive.org/web/20190606063449/https://www.insidethegames.biz/articles/1053493/hosts-qatar-to-compete-in-qualifying-for-2022-world-cup. Pristupljeno 15 August 2017. 
 11. „Groups finalised for Qatar 2022 & China 2023 race”. The-AFC.com (Asian Football Confederation). 17 July 2019. Arhivirano iz originala 20 August 2019. https://web.archive.org/web/20190820085920/https://www.the-afc.com/competitions/fifa-world-cup/latest/news/groups-finalised-for-qatar-2022-china-2023-race. Pristupljeno 9 October 2019. 
 12. „2022 World Cup odds: France favorite to repeat in Qatar; USA behind Mexico with 16th-best odds”. CBS Sports. Arhivirano iz originala 1 April 2019. https://web.archive.org/web/20190401134213/https://www.cbssports.com/soccer/world-cup/news/2022-world-cup-odds-france-favorite-to-repeat-in-qatar-usa-behind-mexico-with-16th-best-odds/. Pristupljeno 7 September 2018. 
 13. „Qatar World Cup 2022”. The Telegraph. 7 September 2022. Arhivirano iz originala 7 September 2022. https://web.archive.org/web/20220907114612/https://www.telegraph.co.uk/qatar-world-cup-2022/. Pristupljeno 7 September 2022. 
 14. „Canada 4-0 Jamaica: Canadians qualify for first World Cup since 1986”. BBC Sport. 28 March 2022. https://www.bbc.co.uk/sport/football/60896263. Pristupljeno 5 June 2022. 
 15. „World Cup 2022: Wales qualifies for final after 64-year wait”. BBC News. 5 June 2022. https://www.bbc.com/news/uk-wales-61697975. Pristupljeno 5 June 2022. 
 16. „Italy 0–1 North Macedonia: European champions stunned in World Cup play-offs”. BBC Sport. 24 March 2022. https://www.bbc.com/sport/football/60869125. Pristupljeno 24 March 2022. 
 17. „World Cup play-off semi-finals: Wins for North Macedonia, Portugal, Sweden, Wales”. UEFA. 24 March 2022. https://www.uefa.com/european-qualifiers/news/0273-14bea397137f-ce13784ed2f6-1000--wins-for-north-macedonia-portugal-sweden-wales/. Pristupljeno 25 June 2022. 
 18. "FIFA/UEFA suspend Russian clubs and national teams from all competitions" (Press release). FIFA. 28 February 2022. Pristupljeno 28 February 2022. 
 19. „"FIFA/Coca-Cola World Ranking"”. Fédération Internationale de Football Association. 6 October 2022. https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/mens-ranking?dateId=id13792. Pristupljeno 7 October 2022. 
 20. „Stadiums”. Supreme Committee for Delivery & Legacy. Arhivirano iz originala 6 March 2019. https://web.archive.org/web/20190306195446/https://www.sc.qa/en/stadiums. Pristupljeno 27 March 2019. 
 21. „Bidding Nation Qatar 2022 – Stadiums”. Qatar2022bid.com. Arhivirano iz originala 3 May 2010. https://web.archive.org/web/20100503091612/http://www.qatar2022bid.com/qatars-bid/stadiums. Pristupljeno 30 May 2010. 
 22. Hayajneh, Abdelnaser; Elbarrawy, Hassan; El Shazly, Yassin; Rashid, Tarek (December 2017). „Football and Sustainability in the Desert, Qatar 2022 Green World Cup's Stadiums: Legal Perspective”. European Journal of Social Sciences: 475–493. SSRN 3096185. 
 23. „2022 FIFA World Cup Bid Evaluation Report: Qatar”. FIFA. 5 December 2010. Arhivirano iz originala 11 October 2017. https://web.archive.org/web/20171011211010/http://www.fifa.com/mm/document/tournament/competition/01/33/59/45/bidevaluationreport.pdf. Pristupljeno 5 December 2017. 
 24. „Al Bayt Stadium Design”. qatar2022.qa. https://www.qatar2022.qa/en/stadiums/al-bayt-stadium/design. 
 25. „Report: Qatar neighbors could host 2022 WC games”. Fox Soccer/AP. 9 December 2010. Arhivirano iz originala 26 April 2011. https://web.archive.org/web/20110426080343/http://msn.foxsports.com/foxsoccer/worldcup/story/Qatar-neighbors-could-host-WC-games. 
 26. „FIFA 'backs' winter 2022 Qatar cup – Football”. Al Jazeera. Arhivirano iz originala 13 May 2011. https://web.archive.org/web/20110513081441/http://english.aljazeera.net/sport/football/2010/12/20101217143610760148.html. Pristupljeno 28 February 2012. 
 27. „Jordan's Prince Ali calls for winter WCup in Qatar”. Yahoo! Sports/AP. 13 December 2010. Arhivirano iz originala 24 December 2019. https://web.archive.org/web/20191224164749/https://sports.yahoo.com/soccer/news%3Fslug%3Dap-wcupbids-qatar/. Pristupljeno 8 January 2016. 
 28. „Infantino: Qatar neighbours could help host World Cup”. ESPN. 2 January 2019. Arhivirano iz originala 2 January 2019. https://web.archive.org/web/20190102161434/http://www.espn.com/soccer/fifa-world-cup/story/3741308/infantino-qatar-neighbours-could-help-host-2022-world-cup. Pristupljeno 2 January 2019. 
 29. „Qatar 2022: Nine stadiums instead of twelve? –”. Stadiumdb.com. 25 April 2013. Arhivirano iz originala 5 October 2013. https://web.archive.org/web/20131005094237/http://stadiumdb.com/news/2013/04/qatar_2022_nine_stadium_instead_of_twelve. Pristupljeno 25 May 2013. 
 30. Fattah, Zainab (22 April 2013). „Qatar Is in Talks to Reduce World Cup Stadiums, BofA Says”. Bloomberg L.P.. Arhivirano iz originala 21 May 2013. https://web.archive.org/web/20130521045351/http://www.bloomberg.com/news/2013-04-22/qatar-is-in-talks-with-fifa-reduce-world-cup-stadiums-bofa-says.html. Pristupljeno 25 May 2013. 
 31. „Official: Qatar has cut its 2022 World Cup budget almost in half”. Doha News. 7 April 2017. Arhivirano iz originala 24 December 2019. https://web.archive.org/web/20191224164749/https://dohanews.co/official-qatar-has-cut-its-2022-world-cup-budget-almost-in-half/. Pristupljeno 16 April 2017. 
 32. „Stadiums”. Supreme Committee for Delivery & Legacy. 6 July 2018. Arhivirano iz originala 14 November 2017. https://web.archive.org/web/20171114015238/http://www.sc.qa/en/stadiums. Pristupljeno 8 January 2018. 
 33. „Al Bayt Stadium: A uniquely Qatari stadium, to rival the best in the world”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 10 September 2019. https://web.archive.org/web/20190910124517/https://www.sc.qa/en/stadiums/al-bayt-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 34. „Qatar Foundation Stadium: An amazing experience for fans & a bright future for football”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 8 January 2018. https://web.archive.org/web/20180108175652/https://www.sc.qa/en/stadiums/qatar-foundation-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 35. „Al Thuymama Stadium: A tribute to our region”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 31 July 2019. https://web.archive.org/web/20190731183730/https://sc.qa/en/stadiums/al-thumama-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 36. „Khalifa International Stadium: Qatar's most historic stadium & a crucial player for 2022”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 17 December 2019. https://web.archive.org/web/20191217204939/https://www.sc.qa/en/stadiums/khalifa-international-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 37. „Ras Abu Aboud Stadium: A legacy for the community”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 31 July 2019. https://web.archive.org/web/20190731184156/https://sc.qa/en/stadiums/ras-abu-aboud-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 38. „Al Rayyan Stadium: The gateway to the desert opens its doors to the world”. 8 January 2018. Arhivirano iz originala 31 July 2019. https://web.archive.org/web/20190731183730/https://sc.qa/en/stadiums/al-rayyan-stadium. Pristupljeno 8 January 2018. 
 39. „Tradition and innovation come together as striking Al Janoub Stadium in Al Wakrah City is opened”. 16 May 2019. Arhivirano iz originala 11 July 2019. https://web.archive.org/web/20190711091026/https://www.fifa.com/worldcup/news/tradition-and-innovation-come-together-as-striking-al-janoub-stadium-in-al-wakra. Pristupljeno 23 May 2019. 
 40. „2022 European football calendar: Match and draw dates for all UEFA competitions”. UEFA. 1 January 2022. https://www.uefa.com/insideuefa/about-uefa/news/0271-1418c37e08e1-9c223aeae6cb-1000/. Pristupljeno 5 January 2022. 
 41. „FIFA Council endorses global summit to discuss the future of football”. FIFA. 20 October 2021. https://www.fifa.com/about-fifa/organisation/fifa-council/media-releases/fifa-council-endorses-global-summit-to-discuss-the-future-of-football. Pristupljeno 20 October 2021. 
 42. „Procedures for the Final Draw for the FIFA World Cup Qatar 2022 released”. FIFA. 22 March 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/procedures-for-the-final-draw-for-the-fifa-world-cup-qatar-2022-tm-released. Pristupljeno 22 March 2022. 
 43. „Men's Ranking: 31 Mar 2022”. FIFA. 31 March 2022. https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/men?dateId=id13603. Pristupljeno 31 March 2022. 
 44. „Draw procedures: FIFA World Cup Qatar 2022”. FIFA. 22 March 2022. https://digitalhub.fifa.com/m/2ef762dcf5f577c6/original/Portrait-Master-Template.pdf. Pristupljeno 22 March 2022. 
 45. „Qatar 2022 Final Draw: All you need to know”. FIFA. 31 March 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/news/qatar-2022-final-draw-all-you-need-to-know. Pristupljeno 31 March 2022. 
 46. „36 referees, 69 assistant referees and 24 video match officials appointed for FIFA World Cup Qatar 2022”. FIFA. 19 May 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/36-referees-69-assistant-referees-and-24-video-match-officials-appointed-for-fifa-world-cup-qatar-2022. Pristupljeno 19 May 2022. 
 47. „FIFA World Cup Qatar 2022 – List of appointed FIFA Match Officials”. FIFA. 19 May 2022. https://digitalhub.fifa.com/m/1da4b811328add8f/original/MEDIA-Alphabetical-order-List-of-Match-Officials-FWC-2022-Qatar.pdf. Pristupljeno 19 May 2022. 
 48. „Qatar World Cup: Women referees to feature for first time in men's competition”. ESPN. 20 May 2022. https://www.espn.com/soccer/fifa-world-cup/story/4669636/qatar-world-cup-female-referees-to-feature-for-first-time-in-mens-competition. Pristupljeno 20 May 2022. 
 49. „Frappart: Final role a huge source of pride”. FIFA.com. https://www.fifa.com/tournaments/womens/womensworldcup/france2019/news/origin1904-p.cxm.fifa.comfrappart-final-role-a-huge-sense-of-pride. [mrtav link]
 50. „Bakary Gassama - Matches as referee”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/referee_summary/bakary-gassama/. 
 51. „Juan Pablo Belatti - Matches as assistant referee”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/referee_summary/juan-pablo-belatti/1/2/. 
 52. „France - Croatia 4:2 (World Cup 2018 Russia, Final)”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/report/wm-2018-in-russland-finale-frankreich-kroatien/. 
 53. „César Ramos - Matches as referee”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/referee_summary/cesar-ramos_4/1/1/. 
 54. „Janny Sikazwe - Matches as referee”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/referee_summary/janny-sikazwe/1/1/. 
 55. „Alireza Faghani - Matches as referee”. worldfootball.net. https://www.worldfootball.net/referee_summary/alireza-faghani/. 
 56. „Regulations – FIFA World Cup Qatar 2022”. FIFA. 15 December 2021. https://digitalhub.fifa.com/m/2744a0a5e3ded185/original/FIFA-World-Cup-Qatar-2022-Regulations_EN.pdf. Pristupljeno 30 March 2022. 
 57. „Al Rihla by adidas revealed as FIFA World Cup Qatar 2022 Official Match Ball”. FIFA. 30 March 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/al-rihla-by-adidas-revealed-as-fifa-world-cup-qatar-2022-tm-official-match. Pristupljeno 1 April 2022. 
 58. „La'eeb is revealed as Qatar's FIFA World Cup mascot”. FIFA. 1 April 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/laeeb-is-revealed-as-qatars-fifa-world-cup-tm-mascot. Pristupljeno 1 April 2022. 
 59. „FIFA World Cup Official Soundtrack kicks off with Hayya Hayya (Better Together)”. FIFA. 1 April 2022. https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/trinidad-cardona-joins-davido-and-aisha-for-hayya-hayya-better-together-the. Pristupljeno 1 April 2022. 
 60. „'Arhbo' de Gims, chanson officielle du Mondial 2022 au Qatar” (fr). Le HuffPost. 20 August 2022. https://www.huffingtonpost.fr/culture/article/arhbo-de-gims-chanson-officielle-du-mondial-2022-au-qatar_206776.html. Pristupljeno 21 August 2022. 

Vanjske veze