Blot-Sven

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Norsta runski kamen (U 861) u blizini zamka Wik izvan Uppsale, čije se postavljanje najčešće pripisuje Svenu i njegovoj porodici, s obzirom da spominje dvije osobe - Svena i Møy.

Sven ili, preciznije Blot-Sven (na švedskom: Sven Prinositelj Žrtve) bio je švedski kralj koji je vladao od oko 1080. godine[1] do 1087. Na prijestolje je došao svrgnuvši sa švedskog prijestolja svog šurjaka Ingea Starijeg koji je, kao kršćanin, odbio obavljati tradicionalne paganske ceremonije žrtve (blót) u Hramu u Uppsali. Inge je zbog toga prognan; Sven se ne spominje u popisu kraljeva u Västgötalagenu, što sugerira da njegova vladavina nije dosegla Västergötland.[1] Nordijske sage, pak, navode kako se Inge nekoliko godina kasnije iznenada vratio iz progonstva, te potpalio Svenovu kuću gdje je on izgorio, odnosno ubijen prilikom bijega, zajedno sa svojim sljedbenicima. Inge je nakon toga postao kralj, iako neki izvori sugeriraju da su okorjeli pogani u Upplandu kao svog vladara neko vrijeme imali izvjesnog Erika Arsalla.

Švedski historičar Adolf Schück smatra da je Sven ista ličnost kao i raniji poganski vladar Håkan Crveni, odnosno da je "Blót Sven bio nadimak, a ne ime.


Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Blot-Sven”. Nordisk familjebok, Project Runeberg. 


Blot-Sven
Umro/la: 1087
Kraljevske titule
Prethodi:
Inge Stariji
kralj Švedske
1084–1087
Slijedi:
Inge Stariji