Birmingham

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Birmingham

Panorama grada
Panorama grada

Osnovni podaci
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Krunska zemlja Engleska Engleska
Stanovništvo
Stanovništvo 1.073.000
Položaj
Koordinate 52°28′47″N 1°54′11″W / 52.4796°N 1.903°W / 52.4796; -1.903
Birmingham is located in Ujedinjeno Kraljevstvo
Birmingham
Birmingham
Birmingham (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Ostali podaci

Birmingham je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu, u središnjem dijelu Engleske. Bio je centar i industrijske revolucije u Engleskoj zbog čega je i dobio nadimak "radionica svijeta" ili "grad sa hiljadu profesija".

Prema proceni u njemu živi oko 1.073.000 stanovnika. Njegovi stanovnici su poznati i kao 'Brummies' , po nadimku koji grad nosi: Brum, ali i dijalektnom nazivu Brummagem. Grad ima i specifičan dijalekt i akcenat.

Historijski pregled[uredi - уреди | uredi izvor]

Birmingham
karta Engleske sa istaknutim položajem Birmnighama

Birminghamska historija traje oko 1000 godina. Od tada se grad razvio iz malog Anglo-Saksonskog poljuprivrednog sela u glavni industrijski i komercijalni centar.

Ovo područje je bilo okupirano još za vrijeme Rimskog carstva i tu se nalazilo nekoliko vojnih puteva i velika tvrđava. Mjesto se prvi put spominje u pisanim dokumentima u Domesday Book of 1086 (Knjiga o Smaku svijeta iz 1086) kao malo mjesto vrijedno svega 20 šilinga.

U 12. vijeku Birmingham je dobio dozvolu za održavanje pijace koja je postala poznata kao Bull Ring. Pošto je bio na mjestu pogdonom za trgovinu brzo se razvio u mali ali uspješan trgovački grad.

Do 16. vijeka, Birmingham razvila se i industrija zahvaljujući prirodnim bogatstvima u uglju i željeznoj rudi. tako da su u 17. vijeku stekli reputaciju u proizvodnji malog oružja. Njihovi su zanatlije snadbijevali trupe Oliver Cromwella tokom engleskog građanskog rata.

Tokom Industrijske revolucije (od sredine 18. vijeka) Birmingham je postao glavni industrijski centar ali za razliku od brojnih drugih gradova poput Manchestera, industrija se bazirala na malim radionicama a ne na velikim fabrikama.

Nakon 1760. mreža kanala je izgrađena kroz Birmingham u svrhu transporta sirovina i proizvoda, a do 1820. konstruisan je značajan sistem kanala, pa se Birmingham često opisuje kao grad koji ima više kilometara u kanalima nego Venecija.

1837 u Birmingham stiže željeznica. New Street Station je otvorena kao združena stanica 1854.

Victoria Square u centru Birminghama

U vrijeme kraljice Viktorije broj stanovnika u Birmnighamu se popeo na pola miliona i postao je grad sa najviše stanovnika u Engleskon nakon Londona. 1889 su dobili status grada od Kraljice Viktorije. 1900 je sagrađen prvi univerzitet, The University of Birmingham.

Prelaz Birmingham od industrijskog u turistički centar je najbolje prikazana u činjenici da su bili grad domaćin prvog samita Velike Britanije na International Convention Centre (15 maj do 15 maj 1998).

Predgrađa Birminghama[uredi - уреди | uredi izvor]

Acock's Green, Alum Rock, Aston, Balsall Heath, Bartley Green, Birchfield, Boldmere, Bordesley Green, Bournville, Bromford, Castle Bromwich, Castle Vale, Chelmsley Wood, Cotteridge, Digbeth, Edgbaston, Erdington, Garretts Green, Great Barr, Greet, Hall Green, Handsworth, Handsworth Wood, Harborne, Highgate, Hollywood, King's Heath, Kings Norton, Kingstanding, Kitt's Green, Jericho, Ladywood, Longbridge, Lozells, Minworth, Moseley, New Oscott, Northfield, Pelham, Perry Barr, Rednal, Rubery, Saltley, Selly Oak, Selly Park, Sheldon, Small Heath, Sparkbrook, Sparkhill, Stechford, Stirchley, Sutton Coldfield, Tyseley, Ward End, Washwood Heath, Weoley Castle, Witton, Woodgate, Yardley, Yardley Wood.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Stranice državnih službi'

Galerije slika