Plitvička jezera

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je stranica o nacionalnom parku Plitvička jezera. Ako tražite općinu Plitvička Jezera, njezina se stranica nalazi ovdje: Plitvička Jezera (općina).


Nacionalni park Plitvička jezera
IUCN kategorija II (nacionalni park)
Plitvicer Seen 1.jpg
Lokacija Ličko-senjska županija,  Hrvatska
Najbliži grad Gospić
Koordinate 44°52′18″N 15°35′59″E / 44.87167°N 15.59972°E / 44.87167; 15.59972
Površina 296,85 km² (115 mi² )
Osnivanje 1949.
Plitvička jezera - Veliki slap

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. To je šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima.

Odvojena sedranim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak tisuća godina, temeljna je osobitost Parka.
Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

Nacionalni park[uredi - уреди | uredi kôd]

Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 1949. godine.[1] Ukupna površina je 29.685 hektara, od čega jezera čine 200 ha, šume 13.320 ha, a ostalo su travnjaci i ostale površine. Prosječna nadmorska visina je 600 m. Najniža točka je 367 m na Koranskom mostu, a najviša 1279 m na Seliškom vrhu. Godine 2006., bilo je 866.218 posjetilaca.[2] Nalazi se na području dvije županije, 91 % parka je u Ličko-senjskoj županiji, a 9 % u Karlovačkoj županiji. Park je podijeljen na užu i širu zonu prema stupnju zaštite.

Nacionalni park Plitvička jezera
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Plitvice lakes.JPG
 Hrvatska
Registriran: 1979, 2000.
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii, ix
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Legenda[uredi - уреди | uredi kôd]

Plitvička jezera sastoje se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Cijeli se ovaj kraj na nekim kartama još uvijek naziva Vražji vrt, zbog svojeg položaja i povijesti. Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok razina vode nije narasla dovoljno da oformi jezera.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]