Učka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovom članku potrebno je sređivanje. To podrazumijeva korekturu, reorganizaciju i usklađivanje sa stilskim standardima Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Pomozite u njegovom poboljšanju tako što ćete ga urediti.
Učka i Kvarnerski zaljev
Planinarenje po Učki

Učka je najviša planina istarskog poluotoka. Pruža se uzduž opatijske rivijere.

Vojak

Njen najviši vrh Vojak je visok 1401 m. Njegovo je tjeme gola kamena glavica, na kojoj je razgledni toranj - vidikovac. Sagrađen je 1911.god. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Zanimljivosti

Asteroid 1996 DG2, otkriven 1996. sa Zvjezdarnice Višnjan dobio je od strane Međunarodne Astronomske Unije naziv 9657 Učka.

Željeznica kroz Učku 143 godine na čekanju

Gradnja tunela počela je 1951. godine u blizini mjesta Poljane kod Opatije, a odmah potom se mehanizacija JNA povukla. Četiri desetljeća kasnije (1993.), u povodu obilježavanja pola stoljeća sjedinjenja Istre s Hrvatskom, dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik hrvatske države i nekadašnji general JNA, otvorio je gradilište tunela kroz Učku, koje je utihnulo nekoliko dana kasnije

Poveznice

Vanjske poveznice