Brijuni

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Brioni - Brijuni
Brijuni (hr).svg
Nacionalni park Brioni
Lokacija
Položaj Istarska županija
Najbliži grad Pula
Država Hrvatska
Koordinate 44°54′46″N13°45′50″E
Historija
Osnovan 27. 10. 1983.
Karakteristike
Površina 3390 ha
Karta
Brijuni na karti Istarske županije
Brijuni
Web-stranica
Nacionalni park Brijuni

Brioni ili Brijuni su arhipelag i nacionalni park uz jugozapadnu obalu istarskog poluotoka u Republici Hrvatskoj.

Zemljopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Brioni, uz Capri i Krf, smatra se najljepšim otokom na Mediteranu

Nalazi se koji kilometar zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana,(Fagiana) te se sastoje od 14 otoka i otočića dužine od 8 km, ukupne površine 33,9 kvadratna km (površina otoka i akvatorija; na brionski akvatorij otpada 80% ukupne površine).

Dva najveća otoka su Brion veli (hrv. Veliki Brijun) 7 km2 i Brion mali 1,7 km2, a manji su San Marko, Gaza (Gazza), Okrogli (Toronda), Žumpin veli i mali (Zumpin), Galija (Gallia), Gronga (Gronghera), Vanga (Titov otok), Madona od pusta (Madonna del deserto), Versar (Orsera), Kozada (Cosada) i Sajero (San Girolamo).

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Veli Brion - ostaci rim. Venerinog hrama

Brioni imaju bogatu povijest: prvi, zasada nama poznati tragovi ljudskog djelovanja na Brionima, sežu u treće tisućljeće pr.n.e., kada su na Brionima živjeli neolitski stanovnici koji su se bavili ratarstvom, stočarstvom, lovom i ribolovom, a oružje i oruđe izrađivali su od kamena, kostiju i pruća. Za vrijeme velike Egejske seobe naroda oko prvog tisućljeća pr.n.r. na Brione dolazi pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime. Nakon kojih su došli Rimljani, a od 538. do VIII. st. otočjem su (kao i čitavom Julijom) vladali Bizantinci.

Veli Brion - bizantska bazilika

Na Brionima postoje mnogi

Tito i E. Rosewelt na Brionima

kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji: rimska villa rustica iz I.-II. st. s termama, Venerin hram, zatim Bizantski kastrum, te bazilika Santa Marije iz V.-VI. stoljeća, crkva S. Germana iz XV. stoljeća.

Do 1893. Brioni su služili kao fortifikacija za austrijsku mornaricu kada bečki magnat Paul Kupelweiser kupuje čitav arhipelag i gradi ekskluzivni hotelski kompleks s restoranima, kazinom, lukom za yachte, ređenim plažama, golf terenom te organizira regate, turnire u golfu i polu.

Mediteranski botanički park Briona

Otok Vanga na Brionima je služio kao rezidencija predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita tako da otočje postaje mjesto na koje je došlo preko 100 uzvanika, od svjetskih predsjednika država do najpoznatijih osoba iz svijeta filma (Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Richard Burton, Claudia Cardinale, Carlo Ponti...)

Iz tog je vremena je i safari park stvoren od poklona mnogih državnika, od Indire Ghandi do Sirimavo Bandaranaike..

Zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, zbog čega Brione znaju zvati "raj na Zemlji", Brioni su 27. X 1983. godine proglašeni nacionalni parkom i omiljena su turistička destinacija.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Brijuni